Klik voor grotere kaart

De weermodellen die ik volg zijn vanochtend 2-1 voor de Valentijnsneeuw. Maar dat het GFS model er helemaal niet aan meedoet is toch wel opmerkelijk. Gisteren al stuurde GFS de sneeuw (na regen in de LL) naar de Pyreneeën met nog wat sneeuw in de Franse Alpen. Vanochtend laat het GFS model het front nog verder westelijk boven de Picos d’Europa uitsneeuwen. Niks nada voor de Alpen. Nee, dan moet je de paar centimeter die morgen uitsluitend in Oostenrijk gaan vallen uit de Elfstedentocht bedreigende oostzeedepressie in je zak steken. Volgens het GFS model is dat de laatste sneeuw in de Alpen tot 24 februari! Nu ja in de 00u hoofdrun dan.

Ik moet er wel bijzeggen dat het ECMWF model en het GE model wel uitgaan van een Nordstau tegen de Alpenboog vanaf komende dinsdag. Wat dat betreft zou daar nog 66% kans op moeten zijn. De eerlijkheid gebiedt te zeggen: we weten het niet. Wat weten we wel?

Laten we even wat Alpen-ensembles bekijken…

[fbphotos id=347181288649416]

Gelukkig toont het ensemble nog wel een beetje sneeuw de 14e/15e. Maar ook dit is niet echt bemoedigend. Wat is er toch met het GFS model loos? Het lijkt zo logisch: een grote dump in de Alpen met de invallende dooi in de LL. Nee dit toont echt weer dat er vanaf zondag nog flinke onzekerheid in de modellen zit. Let vooral op de ijzingwekkende temperatuurdip de komende dagen. En dat zijn dan de temperaturen op 1500m. Aan de grond wordt al bijna weer -30°C berekend en dat juist zaterdagochtend: de grote wisseldag. Vanaf zondag wordt het snel weer minder koud.

Onbestemd
Powder chasers moeten momenteel echt naar de Balkan, naar Griekenland of eventueel naar de Karpaten. In het ensemble voor Griekenland zie je dat het daar weer gaat dumpen in de skigebieden. En als het daar dumpt sneeuwt het elders minder. Zouden de grote dumps ook nog terugkeren naar de Alpen? Ik heb er een beetje een onbestemd gevoel over vandaag.

In de GFS06u update voor de Elfstedentocht kijk ik straks ook weer naar de Valentijnsneeuw voor de Alpen! Dat is pas win-win!

Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads 8 februari
[fbphotos id=347164325317779]

Mooi setje weer! Dank. O wat verheug ik me op onze vier daagjes Pitztal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.