Klik voor grotere kaart

De weermodellen die ik volg zijn vanochtend 2-1 voor de Valentijnsneeuw. Maar dat het GFS model er helemaal niet aan meedoet is toch wel opmerkelijk. Gisteren al stuurde GFS de sneeuw (na regen in de LL) naar de Pyreneeën met nog wat sneeuw in de Franse Alpen. Vanochtend laat het GFS model het front nog verder westelijk boven de Picos d’Europa uitsneeuwen. Niks nada voor de Alpen. Nee, dan moet je de paar centimeter die morgen uitsluitend in Oostenrijk gaan vallen uit de Elfstedentocht bedreigende oostzeedepressie in je zak steken. Volgens het GFS model is dat de laatste sneeuw in de Alpen tot 24 februari! Nu ja in de 00u hoofdrun dan.

Ik moet er wel bijzeggen dat het ECMWF model en het GE model wel uitgaan van een Nordstau tegen de Alpenboog vanaf komende dinsdag. Wat dat betreft zou daar nog 66% kans op moeten zijn. De eerlijkheid gebiedt te zeggen: we weten het niet. Wat weten we wel?

Laten we even wat Alpen-ensembles bekijken…

[fbphotos id=347181288649416]

Gelukkig toont het ensemble nog wel een beetje sneeuw de 14e/15e. Maar ook dit is niet echt bemoedigend. Wat is er toch met het GFS model loos? Het lijkt zo logisch: een grote dump in de Alpen met de invallende dooi in de LL. Nee dit toont echt weer dat er vanaf zondag nog flinke onzekerheid in de modellen zit. Let vooral op de ijzingwekkende temperatuurdip de komende dagen. En dat zijn dan de temperaturen op 1500m. Aan de grond wordt al bijna weer -30°C berekend en dat juist zaterdagochtend: de grote wisseldag. Vanaf zondag wordt het snel weer minder koud.

Onbestemd
Powder chasers moeten momenteel echt naar de Balkan, naar Griekenland of eventueel naar de Karpaten. In het ensemble voor Griekenland zie je dat het daar weer gaat dumpen in de skigebieden. En als het daar dumpt sneeuwt het elders minder. Zouden de grote dumps ook nog terugkeren naar de Alpen? Ik heb er een beetje een onbestemd gevoel over vandaag.

In de GFS06u update voor de Elfstedentocht kijk ik straks ook weer naar de Valentijnsneeuw voor de Alpen! Dat is pas win-win!

Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads 8 februari
[fbphotos id=347164325317779]

Mooi setje weer! Dank. O wat verheug ik me op onze vier daagjes Pitztal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.