valthorens1311

Roy tipte ons vandaag even naar Val Thorens te kijken. Hier moeten de liften 21 november draaien. En dan kun je bij voldoende lage temperaturen echt in een week complete pistes op een groene weide leggen. Flächenbeschneiung heet dat in het Duits. De prognose echter is zooo gunstig dat je je echt afvraagt of dit wel nodig is. De eerste golf sneeuw komt in de Franse bergen door in de nacht op…. 21 november. Eerst wat plaatjes nu en dan nog wat nieuwtjes van de weermodellen en collega’s.

val_thorens_funitel-bouquetin1411

Ja het was is me de maand november wel. Wat een ravage! Nee ik doel niet op Parijs. Dat is zo erg… we moeten gewoon bij onze leest blijven nu. Wat een onwerkelijk groen landschap voor medio november op die hoogte.

val_thorens_funitel-bouquetin1411crop

Ingezoomd zie je goed hoe hier pistes moeten gaan groeien. Het is natuurlijk sowieso een goede PR stunt als het wel gaat lukken die pistes al klaar te hebben voor moeder natuur langs komt met een dump of drie.

cime_caron1411crop

Op een andere plek ook een begin met de kunstsneeuw.

valtho1411

En helemaal boven rond de 3000m is het nog een beetje wit ja. Dit zal zowat eeuwige sneeuw zijn niet? Laten we kijken naar een video uit Les Sybelles ook in Savoie Mont Blanc.

Goed. Nu de modellen… of eerst nog even de dominostenen. Daar had ik het vanochtend over. En er zijn er weer twee gevallen. Meteoconsult durft het hierrr bij monde van Jordi Bloem aan na veel warm, warmer, warmst om te reppen van natte sneeuw in de Lage Landen.

anticyclone_we_14_15_novembre_2015_05

In Frankrijk durft een macaber toeval juist Meteo-Paris het hierrr aan om een onzekere kaart met tot wel 95cm sneeuw in de Franse Alpen te presenteren. Heel veel slagen om de arm daarbij. Ik heb hoogstens nog één slagje om de arm… maar eigenlijk ook weer niet… kijk maar ff mee…

perfecte-glijbaan-gfs

 

Vorig jaar. 28 november. Een schitterende berekening van het Amerikaanse model voor medio december. Wie zijn ogen vorig jaar niet in zijn zak had die weet dat er medio december geen sneeuw is gekomen in de Alpen. Maar goed. Dat was één optimistische run. Die zo uitzonderlijk was dat hij een eigen weerbericht kreeg. Op dit moment volgt de ene nog mooiere run de andere op en dus is dit niet vergelijkbaar.

sneeuwNL2101

Dan een situatie op 30 januari 2015 in de berekening 9 dagen vooruit. Titel weerbericht? Mooiste glijbaan ooit op de kaarten en Eric inspecteert de Streiff. Mooi dat dat ding was! En ook natte sneeuw in de Lage Landen in de berekening net als nu. En ook zo’n autosnelweg aan polaire nattigheid vanaf de Noordelijke IJszee. Nou en die sneeuw die kwam ook. En hoe. Roel, Martin en Iris gaven de Alpen er aan alle kanten van langs. Echt mooie dumps. Stuk voor stuk.

perfecteglijbaan

 

Een groot verschil met toen en nu. Destijds echt de straalstroom vol tegen de Alpen.

kronkel

Nu steeds meer in de berekeningen een enorme meander met ook sneeuw in Spanje bijvoorbeeld en in Tunesië. Met een gevoelig risico. Heb het al een paar keer genoemd. Het kan nog gaan uitpakken als een zuidkantdump met Föhn aan de noordkant.

zuidkant

Het Europese model zit nog het meest op dat spoor maar brengt altijd nog een dikke sneeuwsandwich.

amerikaans

Zoek de zeven verschillen. Dit is het Amerikaanse model met gewoon een nette noordstuwing met ook sneeuw in de Lage Landen, in de Ardennen en zeker ook in de Wintersport-Arena Sauerland. Maar ook hier een diepe uitzakker over Spanje heen.

azie2911

Wat mij nog het meeste vertrouwen geeft dat we misschien echt wel de winter in aan het glijden zijn, ook in de Lage Landen… is dat de overvloedige sneeuw in de Alpen boven 700-1200m die er nu aan komt Europa nog lang niet echt koud maakt. Voor Europa als geheel is het nog maar een opwarmertje. Eh afkoelertje. Nee dan Azië! De Chinese kust is een paar dagen eerder nog 15º-22ºC.

2811usa

 

En gelijktijdig in Amerika. Als je je de kou rond de noordpool nu voorstel als een klotsende golfslagbad. Dan kun je je voorstellen dat er voor Europa veel potentie is voor verdere afkoeling als de koud van die andere continenten weer terug klotst! Bring it on!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.