Deze plaat geeft uitzicht op de kerk van Saalbach (H/T vanDam). Alles ligt er heerlijk wit bij, want ook vandaag heeft het in Oostenrijk nog licht gesneeuwd. Voor de noordkant voor het laatst voorlopig. In de loop van de avond trekken de laatste sneeuwbuien naar het oosten weg en wordt alles in gereedheid gebracht voor de dump van het jaar!

gfs-0-12

De voorplopers van het uitzakkende IJslandlaag bereiken binnen een paar uur de Middellandse Zee boven de Golfe du Lion. Daar wordt meteen een hoop vocht opgepikt …

rart_14012909_14012812

… en wordt via een lichte zuidelijke stroming in de loop van de vroege ochtend tegen de zuidelijke Franse Alpen gekwakt. Ja, ook Isola 2000 heeft dit seizoen al dikwijls de hoofdvogel afgeschoten. Bij een lage sneeuwgrens kan daar morgen alweer 30cm vers poeder verwacht worden.

rart_14012921_14012812

In de loop van de dag breidt de sneeuw zich verder naar het noorden en het oosten uit. Vooral de zuidwestkant van de Alpen krijgt dus weer een mooie laag bij.

rart_14013112_14012812

Maar daar blijft het niet bij. Want de komende dagen schuift dat laag maar heel langzaam naar het oosten, terwijl de trog in de bovenluchten zich tot in Noord-Afrika uitbreidt. Door de positie en vorm van dat laag wordt echt een bak vocht naar de zuidelijke Alpen gestuurd. Wat zeg ik, bakken! En Val Gardena profiteert het meest van die gunstige ligging. Over een lengte van 2000 kilometer strijkt die Noord-Afrikaanse lucht over de Adriatische Zee, evenwijdig met de Italiaanse oostkust … tot ze botst op de Dolomieten. Klik hier voor meteo Val Gardena.

rsum_14020312_14012812 EC

Twee meter kan er nog steeds gehaald worden volgens EC en dat in 4 dagen tijd. Merk ook op dat er via de andere kustlijn een gelijkaardige stroming ontstaat. Over de Tyrreense Zee dan. Bestemming Valle d’Aosta. Die stroming is minder stevig. Maar ook daar een mooie dump.

rsum_14020312_14012812

Al zijn de Amerikanen het daar niet mee eens. zij focussen vooral op de oostelijke zuidkant en zien het daar nog rooskleuriger dan de Europeanen.Meer dan twee meter sneeuw?

MS_1146_ens

De onzekerheid op het ensemble begint er in ieder geval uit te gaan wat de neerslaghoeveelheid betreft. Dit gaat dus echt gebeuren. Ook de Picos d’Europa waar ik het gisterenavond ook even over had kan zich trouwens opmaken voor een metertje vers.

alpwind

Over de noordkant hebben Hajo en ik het de voorbije berichten al over gehad, dus daar ga ik vanavond kort over zijn. In de loop van de week wordt het er steeds zonniger en breekt de zuidföhn steeds meer door. Met het hoogtepunt op zaterdag. Een warme dag daar dus. Net voor de sneeuw op zondag (al of niet via het oosten) de Alpenhoofdkam even oversteekt. Al is dat laatste nog niet heel zeker. Na komend weekend trekt het laag eindelijk weg en wordt het weer even rustig in de Alpen.

MS_4044_ens

Misschien omdat iedereen dan naar de Olympische Spelen in Sochi begint uit te kijken die op 6 februari starten. Hoe zit het ginder? Wel goed eigenlijk momenteel. Zij zitten daar aan de zuidflank van het West-Russisch hoog dat de komende dagen ijskoude Siberische lucht naar het westen gaat brengen. En bovendien tollen enkele laagjes net onder die beer in de andere richting. Dus ook daar valt momenteel neerslag met de regelmaat van de klok, die later deze week tot aan de kust van de Zwarte Zee overgaat in sneeuw wanneer die vrieslucht binnenstroomt. En daarna de grote droogte. Lijkt me ideale condities daar.

63526606224

Ik las vandaag trouwens nog een grappig verhaal vanuit Rusland. Klimaat(weten)schappers uit Australië en Canada beweren dat door de Global Warming tegen 2080 er op niet veel plaatsen meer winterspelen gehouden kunnen worden. Van de tot nu toe 19 gaststeden, zouden er 13 afvallen als de wereldtemperatuur gemiddeld met 2° tot 5°C stijgt. Overblijvende kanshebbers zijn dan: Calgary, Albertville, Cortina d’Ampezzo, St. Moritz, Sapporo en Salt Lake City. Maar dan kwam de clou: voor Rusland zou dit perspectieven openen. Eindelijk tijd voor Ojmjakon Olympic, Olympic Vorkuta, Magadan Olympic, … . Haha, goed gelachen! Zo kennen we ze wel, die Russen.  😆

ECM1-0

Oh ja, bijna vergeten. Ik ging het nog over dat muurvaste weerpatroon hebben. Zeker wanneer we het op macroschaal bekijken. Nu ja, veel valt er niet over te vertellen. Kort dan maar. Dit is de weerkaart van vandaag. Hoog boven Azoren en West-Rusland. Laag in de buurt van IJsland. Eigenlijk een klassieke kaart. En ook de voorbije weken was dit het grootschalige beeld. GFS berekend al dagen lang een dikke ZWC na komend weekend in gans Europa … doordat het Russische hoog eindelijk op schop zou gaan. Een trend die de voorbije weken al verschillende keren berekend werd, maar tot nu toe niet succesvol.

ECM1-240

… Maar de EC-avondrun laat dat hoog gewoon ter plaatse liggen. Nee, het zou me absoluut niet verwonderen als we binnen tien dagen nog met exact dezelfde weerkaarten zitten. Dus die plannen voor een eventuele laaglandwinter mogen terug in de kast. Toch is er 1 groot verschil Het Azorenhoog trekt zich meer naar het zuiden terug, en dat komt in elke run van elk model terug. Lijkt maar een detail, maar dat is het niet. NOM’s reiken dan wat meer zuidelijk, zodat het zuidföhnspook als het zwaard van Damocles boven de Alpen blijft dreigen.

new-orleans-snow-getty_650x366

Afsluitend nog even naar de Verenigde Staten kijken. Wist je dat het sinds 1852 nog maar 17 keer is voorgevallen dat het sneeuwde in New Orleans? Morgen wordt waarschijnlijk de 18e. 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.