Het is steeds weer de vraag hoe ze het hem flikken, die kunstsneeuwproductie in zachte fasen zoals nu. ’s Nachts een paar graadjes vorst en overdag dikke dooi (zie ook dit weerbericht). Hierboven zien we de Plan Gralba piste van Val Gardena in Zuid-Tirol. Van alle webcams die ik nagespeurd heb zie ik hier duidelijk de meeste kunstsneeuw.

Ook op de Olympische piste van Santa Cristina in het Val Gardena zien we mooie kunstsneeuw. Het is een noordhelling die ook nog eens beschut is door hoge bomen. Dat helpt. De opening is hier trouwens gepland voor 1 december.

En hoe lief is deze uit Saalbach-Hinterglemm? Duizend meter omlaag kijkend (een heerlijke hoogte voor paragliden in de winter) vanaf de Schattberg zien we de kunstsneeuw als vlekjes rondom Hinterglemm.

En hier zien we het van dichtbij. Opening gepland op 30 november.

En hier onder de Westgipfel. Kwik net alweer op vriespunt en kanonnen uit.

Ondertussen is het op het Alpincenter op het Kitzsteinhorn (gletsjerskigebied) bij Zell am See Kaprun nog wel koud genoeg. Kaprun is al open natuurlijk en Zell am See volgt op 1 december.

In Kühtai, een van de 9 skigebieden van Innsbruck, zien we ook mooi het ontstaan van een kunstsneeuwpiste. Opening 1 december.

We gaan ervan uit, nee we staan erop dat de 100cm markering op bovenstaande webcam in Livigno in Lombardije dit seizoen wordt gehaald. Nu is het even op een houtje bijten. Toch zijn  op de noordhellingen al wedstrijdtrainingen en openen daar al liften voor het publiek komende zaterdag.

Ondertussen is het toch een wondertje dat de eerste pistes in Zinal in het Val d’Anniviers er zo mooi bij liggen! Al open voor het publiek sinds 17 november.

Opvallend mooi wit ook de pistes van Madonna di Campiglio in Trentino! Opening pas gepland op 7 december.

Hier van een afstandje.

En ook Sestrière in Piemonte kan zich laten zien. Opening gepland op 1 december.

Last but not least Val Thorens in de Trois Vallées. Vandaag is hier de pre opening! En zaterdag 24 november de echte opening van het seizoen. Wie gaat? 500 meter lager in Les Menuires is het nog minder florrissant met de sneeuw. Maar dat komt met de huidige weersverwachting zeker goed ruim voor de geplande opening 0p 8 december. 

PS Weerbericht (met goed nieuws) volgt in een video rond 14uur vanmiddag


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.