Het is steeds weer de vraag hoe ze het hem flikken, die kunstsneeuwproductie in zachte fasen zoals nu. ’s Nachts een paar graadjes vorst en overdag dikke dooi (zie ook dit weerbericht). Hierboven zien we de Plan Gralba piste van Val Gardena in Zuid-Tirol. Van alle webcams die ik nagespeurd heb zie ik hier duidelijk de meeste kunstsneeuw.

Ook op de Olympische piste van Santa Cristina in het Val Gardena zien we mooie kunstsneeuw. Het is een noordhelling die ook nog eens beschut is door hoge bomen. Dat helpt. De opening is hier trouwens gepland voor 1 december.

En hoe lief is deze uit Saalbach-Hinterglemm? Duizend meter omlaag kijkend (een heerlijke hoogte voor paragliden in de winter) vanaf de Schattberg zien we de kunstsneeuw als vlekjes rondom Hinterglemm.

En hier zien we het van dichtbij. Opening gepland op 30 november.

En hier onder de Westgipfel. Kwik net alweer op vriespunt en kanonnen uit.

Ondertussen is het op het Alpincenter op het Kitzsteinhorn (gletsjerskigebied) bij Zell am See Kaprun nog wel koud genoeg. Kaprun is al open natuurlijk en Zell am See volgt op 1 december.

In Kühtai, een van de 9 skigebieden van Innsbruck, zien we ook mooi het ontstaan van een kunstsneeuwpiste. Opening 1 december.

We gaan ervan uit, nee we staan erop dat de 100cm markering op bovenstaande webcam in Livigno in Lombardije dit seizoen wordt gehaald. Nu is het even op een houtje bijten. Toch zijn  op de noordhellingen al wedstrijdtrainingen en openen daar al liften voor het publiek komende zaterdag.

Ondertussen is het toch een wondertje dat de eerste pistes in Zinal in het Val d’Anniviers er zo mooi bij liggen! Al open voor het publiek sinds 17 november.

Opvallend mooi wit ook de pistes van Madonna di Campiglio in Trentino! Opening pas gepland op 7 december.

Hier van een afstandje.

En ook Sestrière in Piemonte kan zich laten zien. Opening gepland op 1 december.

Last but not least Val Thorens in de Trois Vallées. Vandaag is hier de pre opening! En zaterdag 24 november de echte opening van het seizoen. Wie gaat? 500 meter lager in Les Menuires is het nog minder florrissant met de sneeuw. Maar dat komt met de huidige weersverwachting zeker goed ruim voor de geplande opening 0p 8 december. 

PS Weerbericht (met goed nieuws) volgt in een video rond 14uur vanmiddag


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.