Mooi laagje sneeuw weer in St. Christina in Val Gardena op 1428m. Daar kunnen ze even op teren.

Hier zie je kijkend over Bolzano hoe het in 2 dagen tijd weer een beetje winter is geworden aan de zuidkant. De drie kiekjes zijn van drie opeenvolgende dagen op hetzelfde tijdstip. Zie je meteen hoe de zon kan smoren in hoge bewolking.

En zo gaat het dus verder. Een week lang koud met nog een beetje sneeuw eind van de week.

Aan de noordkant idem met dezelfde markante opwarming begin volgende week. Dat ligt nog niet vast als je naar de modellen kijkt maar is wel waarschijnlijk.

Hier zie je de Franse Alpen met de scherpe neerslagpiek op 5 maart. Donderdag dus. De Franse Alpen verwachten het meeste maar de sneeuwgrens stijgt er ook het scherpst!

Vandaag is het omgekeerd met de sneeuwgrens. In het westen is het koud en in het oosten is het warm. De keil over Duitsland markeert de grens. Bij mij in Hopfgarten regent het ook nog bij +1,7ºC op 750m. Vanaf 1000m op de Hohe Salve zijn de bomen wit.

Hier zie je hoe op 1500m de warmte om de Alpen heen krult. Aan de oostkant dus.

Dat zie je ook nog terug aan de grond vanochtend met de meeste warmte in Hongarije.

Jorne’s ouders verblijven momenteel in Kleinwalsertal. Daar een mooie bak sneeuw hoor! Ook dus op de grens van warm en koud. Heel lokaal ook zo veel want even verderop op het Furkajoch zie ik hooguit 20cm vers en hier is het zeker 30cm.

Die warmte in de meteofiction zit ook heel vreemd verdeeld. Spanje ijskoud. Midden en Oost-Europa warm. En dan wet je dat het op die termijn evengoed omgekeerd kan uitpakken en dat we een dik Scandihoog hebben met transportkou etc. Het is nu echt een fase van duimen waarvoor je wilt duimen. Ik ben ik elk geval voor een paar dagen stralende zon want het grauwe gedoe ben ik een beetje beu. Fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.