Ooit zij een hotelier uit St. Ulrich tegen me: “Hier schijnt altijd de zon. Het sneeuwt hier nooit. Ja soms sneeuwt het even heel hard en dan is de zon weer terug.” Die zon snel terug dat lukt dit seizoen aardig. Nu die harde sneeuw nog. Ook morgen en overmorgen is daar geen sprake van. Er is nordföhn en de zuidkant krijgt de restjes van wat de gulzige noordkant nog uit boert. Bovenstaande webcamkiek is van gisteren.

Vandaag was er avondrood in Val Gardena. Hier geprojecteerd op de Sella Stock. Hier zijn nederzettingen gevonden uit de tijd van Ötzi, 5000 jaar voor Christus. Mythische plek.

En dat het even mag opfrissen daar in Zuid-Tirol bewijst bovenstaand panoramabeeld. Er is weer eens uitstekende kunstsneeuw. Maar het is geen winter.

De komende dagen is het ook lang geen winter. Meer naar het zuiden tikken Bolzano en Merano bijna de dubbele cijfers aan als de noordföhn naar de grond weet door te breken. Dat lukt niet in het kommetje pal achter de hoofdkam. Daar zit wat kou opgesloten onder de harde wind op hoogte en sneeuwt het met een beetje geluk 13cm in het dal en 20cm op de berg. Daarmee een heel klein beetje rechtvaardigheid opeisend zoals de Franse Alpen ook al hebben gedaan.

Wetteronline.de gaat voor de noordkant nog eens uit van 1 tot 2 meter sneeuw. Ik vind dat met de laatste berekeingen op zak iets optimistisch of pessimistisch zo je wilt. Kleinwalsertal en Montafon mogen misschien anderhalve meter tegemoet zien. Elders zal de meter niet worden gehaald. Maar bovenop wat er al ligt is het niettemin zeer bijzonder. Spannend is te zien waar het morgen wel en niet regent. Valentijn hoe is je inschatting voor P….. dorf?

Met alle sneeuwgeweld even uitzoomen en zien hoe de kaarten geschud zijn….

In Amerika is op dit moment ook een groot sneeuwevent aan de gang. Maar er is geen aanwijzing voor een winterinval in Nieuw Amsterdam. En met ons bijgeloof stijgen daarmee de kansen voor Oud Amsterdam.

Weer moeten we het hebben van de GFES Para. Met die run (dubbele lijn) staan we eind januari makkelijk op de schaats. Qua gemiddelde moeten we gewoon in januari nog Hellmannen gaan verzamelen. Vanaf de 22e is winterweer meer waarschijnlijk dan doorkwakkelen.

Even nog een blik op Azië waar Siberië momenteel heel dik in de diepvries zit. We moeten er toch eens heen in de winter. Het is bucketlist en niet of we het gaan doen maar wanneer we het gaan doen. Wie wil er mee? Misschien een keer een meet & greet doen? Hoe kom je daar? Wie heeft enig idee?


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

6 reacties

Gesloten voor reacties.