Wat staat iedereen vandaag een geweldige dag te wachten heh, voor veel mensen de eerste skidag van hun vakantie. En wat voor 1. We zien de zon in volle glorie over het Duitse laagland opkomen vanaf de Feldberg.

Ook vanuit Rosenheim wat een van de laatste posten voor de Alpen is zien we niets anders dan blauwe luchten. Ik vind het altijd mooi als de webcams wat meer op de lucht staan gericht, je krijgt het gevoel dat je heel ver kan kijken, wat natuurlijk ook zo is. Hier zien we in de verte het Alpenmassief, klaar om een stuk of duizenden vakantiegangers te verteren vandaag. Ohja en dagjesmensen als je gebied daar gevoelig voor is, vandaag zal beslist de drukste dag worden.

En zo genieten ook de thuisblijvers van het weer, zoek bijvoorbeeld even de stranden op en maak een lange wandeling, kan het stukje rijden gewoon waard zijn op de zondag.

Qua temperatuur scheelt het vanmorgen niet zo veel met de Alpen, ook de Lage Landen baadden vanmorgen in het koude winterzonnetje. Vanmiddag zal de temperatuur er snel oplopen, en net als in de Alpen komt ook hier elke dag een klein beetje bij de temperatuur.

Zou woensdag lokaal al een 20er mogelijk zijn? Op de enalaatste dag van februari? Wat een verschil met vorig jaar heh 😉

Toch nog even terug naar de Alpen waar het vanochtend in de dalen goed koud was, ook hier op de Penningberg was het gister rond 9 uur al weer lekker aan het vriezen. In Zell am See zagen we -5,8 mmaar wordt de eerste zuidhelling (rechtsonder in beeld) wel groen, de regen heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.

Als we dan iets hoger boven Zell am See Kaprun kijken zien we helemaal geen extreem koude temperatuur maar juist warmer. Een kortdurende inversie in de ochtend omdat de dalen sneller afkoelen ’s nachts door zware kou en stijgende warmte. De pistes overal gewoon weer opgevroren.

Trouwe volger en reageerder Hans maakte gister in Val Gardena een foto van een ansichtkaart, of maakte hij een ansichtkaart van een foto? Het plaatje is in ieder geval supermooi! Ik vermoed vanaf de Seiseralm?

Voor mijzelf staat er een dagje gidsen op het programma, ik mag m’n ouders het voor hun nog onbekende Skiwelt laten zien, dat wordt een superdag!

Maar natuurlijk niet voordat we eerst hier wat kaarten hebben doorgenomen! Martijn maakt zich terecht een beetje zorgen over de dauwpunten komende donderdag, die zijn zoals we hierboven zien alleen een beetje aan de hoofdkam en zuidkant onder 0. En juist die dauwpunten waren voor ons een reden dat de sneeuw mooi stand hield. Waarom nu ineens die dauwpunten zo hoog?

Nou het GFS gaat mee met waar het EC al ruim 24 uur op zit; bij de afbraak van het hoog komt er over de oostelijke flank nog een pukkeltje neerslag langs zeilen. Met die nadering van bewolking uit de westen schiet de luchtochtigheid omhoog waardoor het dauwpunt automatisch mee gaat. De temperaturen voor het front zijn ruim boven 0 dus dat betekent inderdaad positieve dauwpunten. Gelukkig maakt 1 dagje niet zo veel uit maar meer schadelijk kan de mogelijke regen zijn. Krijgen we dan een precieze herhaling van zetten van het frontje van vrijdag?

Nou niet precies hoor, want met het hoog meer naar het zuidwesten is vooral de locatie van de neerslag een stuk opgeschoven. Verder is de afkomst en de uitwerking van de neerslag vrijwel hetzelfde. Althans voor hoe het er nu op staat heh; een pluk neerslag afkomstig van een oud front oostelijk van de hoge druk en uitsneeuwend over de Alpen bij een vrij hoge druk. Het enige verschil is dat dit frontje iets beter ontwikkelt is als aparte kern, er zit dus nog iets van draaiing op. De sneeuwgrens is vooralsnog ook vrijwel hetzelfde, niet zo goed nieuws voor lagere dorpen. Het EC is gelukkig iets positiever hierover.

Hier zien we namelijk een iets meer noordelijke component waardoor we een aantal verschillen zien: Ten eerste zal het zwaartepunt meer naar de oosten verschuiven, ten tweede houdt de neerslag langer aan vanwege stuwing en ten derde een lagere sneeuwgrens. Lijken me dus allemaal positieve verschillen (al is de eerste discutabel).

Het GFS zit hier op 0 graden dus dat scheelt mooi weer 300m aan sneeuwvalgrens. Ik weet waarvoor ik duim want kijk eens hoe het eruit ziet als we meer inzoomen:

Dumpkleuren met de bijbehorende dumphoeveelheden! 40cm poeder is ruim voldoende om de ondergrond niet meer te voelen als je heerlijk door de verse sneeuw aan het cruizen bent, oke misschien alleen op de steilere afdalingen. Maar we blijven ons bewust van de beperkte betrouwbaarheid, eerst wil ik het GFS wel eens zien volgen.

In het ensemble voor Champery zien we het piekje op de maandwisseling steeds beter terug, het EC kwam er eerst mee, nu de GFS hoofd- en controlerun ook, komende dagen zullen de andere members ook volgen. Vanwaar dit vertrouwen? Het is dus bijna een kopie van de neerslag van afgelopen vrijdag en toen volgden de modellen ongeveer dezelfde volgorde. In het ensemble zien we ook steeds beter de dump van 5 maart zichtbaar worden met de bijbehorende temperatuurdaling (dan wel)

Nouja dump, het is geen aanhoudende sneeuwval maar een bliksemopfrisser met een kleine 24 uur aan stevige sneeuwval voor de noord- en westlkant. Met zoals het er nu naar uitziet een hele oke sneeuwgrens want we zien zelfs bij de Ardennen, Felberg en Jura roze vlekken. Veel dieper in de meteofictie waag ik me niet, daarna nog alles erg onzeker.

In de Amerikaanse run van vannacht dat dezelfde dump met dezelfde opbouw, ik begin er een erg goed gevoel over te krijgen.

EC doet namelijk ook nog steeds mee, iets minder koud maar wel de zuidkant ook prijs. We gaan het zien!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

31 reacties

Gesloten voor reacties.