Amerika wil ik vanavond niet eens benoemen. Kouderecords van 105 en ouder zijn verpletterd. 5 miljoen mensen zonder stroom. Kijk op weather.com en hier bij CNN de lijst steden met angstaanjagende absolute kouderecords en je bent op de hoogte (behalve dat we in Nederland even zoet zijn met de avondklok en koud nieuws meestal weggemoffeld wordt). Leuk om even te focussen op Turkije en Griekenland met Istanboel en Athene waar ons Omega-hoog nu de kou heen heeft gestuurd.

We beginnen met Turkije/Istanboel:En gaan verder met Griekenland/Athene:

https://twitter.com/AFPphoto/status/1361691811295584258Dumpert tenslotte heeft nog deze video geplaatst van een verslaggever die door heupdiepe sneeuw strompelt ergens in de bergen van Griekenland.

Onze Omega-kou is overigens niet zonder slag of stoot naar Griekenland en Turkije vertrokken. Vanochtend was het in Aken +1,9ºC en even verderop in Dachwig bij Erfurt -23,1ºC. (H/T Tobias)

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.