Amerika wil ik vanavond niet eens benoemen. Kouderecords van 105 en ouder zijn verpletterd. 5 miljoen mensen zonder stroom. Kijk op weather.com en hier bij CNN de lijst steden met angstaanjagende absolute kouderecords en je bent op de hoogte (behalve dat we in Nederland even zoet zijn met de avondklok en koud nieuws meestal weggemoffeld wordt). Leuk om even te focussen op Turkije en Griekenland met Istanboel en Athene waar ons Omega-hoog nu de kou heen heeft gestuurd.

We beginnen met Turkije/Istanboel:En gaan verder met Griekenland/Athene:

https://twitter.com/AFPphoto/status/1361691811295584258Dumpert tenslotte heeft nog deze video geplaatst van een verslaggever die door heupdiepe sneeuw strompelt ergens in de bergen van Griekenland.

Onze Omega-kou is overigens niet zonder slag of stoot naar Griekenland en Turkije vertrokken. Vanochtend was het in Aken +1,9ºC en even verderop in Dachwig bij Erfurt -23,1ºC. (H/T Tobias)

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.