Ik zit in Arnhem bij Starbucks te tikken aan dit quick & dirty weerbericht. De nacht doorgereden vanaf de Penningberg aka “Sunnyhill” naar hiero. En geloof het of niet: het heeft de hele weg onophoudelijk en heftig gesneeuwd. Sneeuwbanden (zoals winterbanden heetten voor de marketingcampagne) rijden moeiteloos over de 5cm sneeuw die soms op de rijbaan lag. Met slush had je wat aquaplaning. Ik neem aan de Leo niet specifiek naar afgelopen nacht heeft gekeken met zijn reisweerbericht van donderdag. Welnu die dan alsnog voor de eeuwigheid met bovenstaand buienradar screenshot.

Wat leert het Amerikaanse model vanochtend? Morgen laatste schaatsdag! Vanaf zondag pittige dooi. Kleine sneeuwkansjes tot medio maart in de Lage Landen. Een koude cliffhanger op 19 maart.

Hierboven die cliffhanger.

In de Franse Alpen rond Les Menuires is de beer nu los met sneeuw met sterk wisselende sneeuwgrens. Eigenlijk geen dag zonder sneeuw de komende twee weken. Vandaag al een eerste dumpje boven 1200m.

Aan de Oostenrijkse noordkant een opmerkelijke sneeuwpiek rond 11 en 12 maart. Die hebben we al paar dagen op de radar. Met sterk dalende sneeuwgrens gevolgd door opwarming. Maar ook hier naar het gaatje toe weer sneeuw tot in de lagere dalen. Vannacht weer wat sneeuw tot in de laagste dalen en woensdag meer met sneeuwgrens 1000m.

Aan de zuidkant rond Val Gardena aan zwellende sneeuw vanaf medio deze week naar een piek op 11 maart en een yeer sneeuwrijk einde.

Hierboven nog evebn een fraaie situatie aan het einde van de Europese run gisteravond. Waanzinnige sneeuw in Ierland en Schotland trekkend naar Finland gevolgd door een zuidkantdump met hoge maar vanuit het westen dalende sneeuwgrens. Deze winter blijft boeien. Veel schaatsplezier vandaag!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

66 reacties

Gesloten voor reacties.