[NOTE : UPDATE STAAT ONDERAAN !]Vandaag een schitterend Stoned Stones kunstwerk van Silvia Klippe in plaats van de zoveelste weerkaart. De Stones zijn op Pinkpop 2014. Zaterdag tussen 21u en 22.30u gaat het gebeuren. Zie hierrrr het hele programma. Het blijft vooral maandag spannend of er onweer komt. Jeroen gaat daar vanavond onderaan dit bericht nog eens heel nauwkeurig naar kijken. Anders dan de lopers van de Roparun waar Leo gisteravond zeer uitvoerig op focuste, zullen de festivalgangers genieten van de warmte. Hoewel: ook op festivals kan het soms misgaan als mensen in de hossende menigte door warmte bevangen raken. Hopelijk staat de brandweer klaar om zo nodig te koelen. En anders kun je altijd nog vluchten naar SnowWorld Landgraaf waar het altijd vriest.

pluim0506

En warm wordt het! Zaterdag al zeer warm. Maandag tropisch en dus onweergevaar. Zondag is een flinke dip in temperatuur. Het gaat zeker even regenen in een groot deel van de Benelux. Hoeveel? En precies op de festivallocatie? Ook daar kijkt Jeroen vanavond naar. Het neerslagpuntje van de blauw gestippelde controlerun hierboven stelt wat voor. De hoofdrun doet weinig. Maandag lijkt het in de huidige runs nog gunstig uit te pakken maar kan het zeker ook nog flink misgaan. 

zondag0806

Dit is het neerslagmoment zondag. Een brede pluk bewolking trekt van zuidwest naar noordoost en houdt de zon zowat de hele middag weg en laat het naar de avond toe steeds wat harder regenen. Het KNMI laat 0 tot 7 mm neerdalen en dat is realistisch. Ik schat op het festival 3mm en ‘s avonds al weer opklaringen. Wat jij Jeroen? 

maandag0906 

En dit zien we maandag.  Regen alleen dicht langs de kust en heel laat op de avond. Elders droog.

lifted0906

 

Maar ja. Kijk nu eens naar die Lifted Index en ook de Cape op maandagmiddag. De potentie voor onweer is er echt wel hoor. Ook s’middags al. Dus wees nog niet te optimistisch zolang Jeroen er zijn licht nog niet op heeft geschenen. Het is nog heel wat dagjes weg en op Pukkelpop zag men het ook niet aankomen. Nee…. waakzaamheid is geboden. Jeroen: zet hem op!

————–Update Jeroen——————-

Hajo had de signalen al goed opgevangen, naast de hitte dit lange Pinksterweekend moet er ook vanaf zondag rekening worden gehouden met krachtige onweersbuien.

Rmgfs542 

Voor ik hier veder op in ga wou ik nog even de zaterdag bespreken.  Op deze dag hoeft niemand in het hele land rekening te houden met eventueel zwaar weer. De zon staat vol aan de hemel, en ondervindt slechts kleine hinder door wat verdwaalde sluierbewolking.  Met een boventemperatuur van 17 tot 15 graden op 1,5km hoogte kan het met gemak in het binnenland 30 graden worden.  Op Pinkpop/Landgraaf verwacht ik de top maxima’s van het land. Ik schat op zo’n 32 a 33 graden! Veel water drinken dus!! 

rart_14060800_14060512

Later op de avond en vooral in de nacht ontstaan er na alle waarschijnlijk op een koufront flinke onweerscomplexen op de Noordzee.  In de kustprovincie’s zal dan waarschijnlijk na zonsondergang een prachtig licht spektakel zichtbaar zijn in het Westen. Helaas lijken deze buien op de latere avond het land op te trekken, en in de nacht in oostelijke richting. Waarschijnlijk gaat de fut er dan wel snel uit. Pinkpop houdt het sowieso tot zondag ochtend dus droog.

rart_14060818_14060512

Op de vroege zondagochtend liggen buienresten dan halverwege het land, aan de kust (achter het koufront) is de wind gedraaid naar het noorden en is gevoelig frisser met slechts 16 graden. Elders in het land is de temperatuur s’nachts met moeite onder de 20 gekomen.  In de late ochtend trekken helaas meer en meer resten van onweersbuien uit Frankrijk het land binnen, alleen Limburg en de oostgrens houden het nog droog en zonnig. Maar later op de middag ontstaan in deze zonnige regio’s juist de krachtigste onweersbuien. En juist dan wordt de situatie interessant voor Pinkpop. Voor alle bezoekers: wees zondagmiddag waakzaam op de lucht ! Ondanks Meteo-bewaking weet iedereen nog wel de beelden van Pukkelpop 3 jaar geleden.  Het wordt 16 graden op Texel (met een noordenwind) tot nog wel zo’n 28 graden op Pinkpop.

tmax_14060918_14060512 

Maandag trekt het treuzelende koufront uiteindelijk weer wat terug.  In het volledige binnenland wordt het dan weer 29 tot 33 graden. Helaas blijven invloeden van het koufront merkbaar op de Waddeneilanden en direct aan de kust. Hier is het met nog een noordenwind nog ronduit fris met opnieuw maar 17 graden op Texel. En dan in de namiddag en avond trekt het koufront opnieuw vanuit het westen over. Ditmaal met hogere kansen op flink noodweer voor het hele binnenland. Waarschijnlijk missen de zwaarste buien Pinkpop. Maar elders is rekening te houden met een groot complex met veel onweer en wateroverlast.

rart_14061000_14060512

Dinsdag lijkt dan weer een herhaling van zetten van zondag. Koufront stationair boven ons land en het zuiden en oosten kunnen opnieuw bij opnieuw hoge temperaturen fiks onweer verwachten.  Terwijl het op Texel nog steeds fris blijft met maar 18 graden en een wind uit het noorden. Nogmaals, dit is de prognose die het meest reëel lijkt op donderdagavond 5 juni. Dynamische situaties als deze blijven moeilijk voorspelbaar, maar ik verwacht dat dit geschetste scenario (zondag onweer op Pinkpop, andere dagen waarschijnlijk niet, Texel frisse pinkster en Limburg bijna hittegolf) het meest in de buurt komt. 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

14 reacties

Gesloten voor reacties.