ophelia_van_rechts_2017-10-13_1943

Ophelia ten zuiden van de Azoren

Vanmiddag zag ik in de reacties een berichtje van reageerder Marcel. Ook bij Wintersportweerman zijn we vaak adequaat met berichtgeving over orkanen en nu laten we het een beetje afweten! Dat laat ik me natuurlijk geen tweede keer zeggen 🙂 Het is inderdaad een druk orkaanseizoen en de de herfst is in volle gang. Uiteindelijk ligt onze focus op sneeuw en kou maar in de zomer en herfst kunnen en willen we ook graag berichten van extreem weer de wereld in schrijven. En het is uitzonderlijk dat er een orkaan zowat om de hoek ligt en dat wij geen berichten er aan besteden. Soms is tijd een issue, zoals ook de afgelopen week. Vandaar even deze tropische update met een heerlijke uitkomst voor de lage landen.

ophelia_van_links_2017-10-13_1946

Ver weg op de oceaan maar dicht bij Europa ligt Ophelia

Orkaan Ophelia ligt nu nog bezuiden de Azoren en is een orkaan van categorie 2. Dat is de op één na laagste categorie. Irma, die over St. Maarten trok en Maria die over Puerto Rico scheerde waren van categorie 5 caliber. Zo zwaar zul je ze aan onze kant van de oceaan niet tegenkomen. Zelfs categorie 2 is uitzonderlijk. De laatste keer dat dat gebeurde op de oostelijke Atlantische Oceaan was in 2005 en daarvoor ergens in de jaren 60. Na het tijdperk van de satelliet waarnemingen, dus het kan zomaar zijn dat er daarvoor nog vele waren maar dat die nooit zijn opgemerkt.

ophelia_van_boven_2017-10-13_1949

De transitie van Ophelia naar een ex tropisch systeem

Ophelia trekt in noordoostelijke richting. Aankomende maandag komt deze storm bij Ierland aan. Dan is het geen orkaan meer maar een zeer zware storm. Alle tropische kenmerken zijn er dan ook uit. Hoe zat het ook alweer? Een tropische storm moet aan de volgende voorwaarden voldoen. 1) het moet een gesloten circulatie zijn. Met andere woorden, volledig rond en niet onderbroken door diverse fronten. 2) er moet voldoende convectie zijn. Dus zeer sterke opstijgende lucht. 3) het midden van het systeem moet uit een warme sector bestaan (het oog) Op de bovenstaande foto zie je Ophelia als orkaan (rond als een kogel en met een oog) en noordelijker, nabij IJsland, de restanten van orkaan Nate. Nate is opgenomen in de straalstroom en tot depressie omgevormd. Nate is nu een open systeem, zonder goed gedefinieerd oog en met weinig convectie, met name aan de zuidkant en Ophelia zal morgen dezelfde transitie ondergaan. De fronten worden uit elkaar gerukt, de convectie verdwijnt grotendeels en het warme oog vult op. Dat is dus het verschil tussen een tropisch systeem en een orkaandepressie die op de bagagedrager van de straalstroom richting west Europa koerst.  Ophelia is dus klein, zeer uitzonderlijk maar uitermate fijn.

sst_ophelia_2017-10-13_2001

Koel water en toch kracht behouden is opmerkelijk.

Ophelia is uitzonderlijk omdat het boven koel oceaanwater zweeft dat maar net warm genoeg is om tot een tropisch systeem te groeien of in stand te houden. 26° C is echt het minimum voor een tropische storm. Het is dan ook uitermate verwonderlijk dat Ophelia tot een categorie 2 orkaan kom uitgroeien. Ophelia is de 10e orkaan op rij. En ook dat is uitzonderlijk. Van slechts 3 eerdere jaren is bekend dat ze 10 achtereenvolgende orkanen hebben voortgebracht. Namelijk 1878 / 1886 en 1893

tws_atl_latest

Het huidige orkaanseizoen to en met Maria

Wilfred Jansen van Weerplaza heeft ook een mooi artikel geschreven over het huidige orkaanseizoen. In het rode kader heb ik de 8 eerdere orkanen gekenmerkt en tel daar Nate en Ophelia bij op en je komt tot 10 achtereenvolgende orkanen. Zelfs het enorm drukke orkaanseizoen 2005 bracht niet 10 achtereenvolgende orkanen voort.

gfs_mslp_wind_atl_fh0-120

Ophelia is dus onderweg naar Ierland en stuwt enorm warm lucht vanuit Afrika onze kant op.

gfs_T850a_eu_fh0-144

Dat is het beste te visualiseren aan de hand van de afwijking op 1500 meter hoogte. De zogenaamde 850 HPA kaarten. Aan de grond wordt warme lucht vanuit Spanje naar de Lage Landen gestuwd. Je ziet ook de krul van Ophelia richting Ierland koersen. Daar kunnen makkelijk windsnelheden van 120 kmh en hoger voorkomen. Windstoten van 150 kmh zijn mogelijk en dat is gewoon orkaankracht. Een ex orkaan, zonder tropische kenmerken maar met een enorm windveld.

ma 1610 charts_gsm_t2mxn_bx_75

Max T2M op maandag

Resultaat? Een heerlijke zondag en maandag met wellicht record hoge temperaturen in de Lage Landen. Alleen ben ik niet echt een specialist in statistieken. Maar ik zou zeggen: “haal die barbeque nog maar een keer tevoorschijn nu het nog kan want kijk eens naar de temperaturen. Daar kun je in augustus gewoon jaloers van worden!

blokkie pslv_17102912_17101312

Alleen verkrijgbaar bij de meteofictie afdeling

Pas ver in de meteofictie ziet het er naar uit dat het echt koeler gaat worden. Maar dat is nog veel te ver weg om er iets zinnigs over te melden. Vanaf medio volgende week gaan de temperaturen weer wat omlaag en wordt het wat wisselvalliger. Dus geniet van de komende dagen. We zitten al een tijdje in de herfst maar het wordt weer een beetje zomer!

Fijn weekend

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

15 reacties

Gesloten voor reacties.