wagrain0501

Dankzij jullie massale reacties weten we steeds snel waar de meeste sneeuw is gevallen. Tom heeft overduidelijk gedumpt in de regio Wagrain, Mühlbach am Hochkönig, St. Martin am Tennengebirge, Werfenweng en Obertauern. Hierboven Wagrain. Is dat de winnaar? En hieronder de andere bijbehorende cams.

obertauern0501

Obertauern doet natuurlijk mee al was het omdat het daar door pure hoogteligging-porno (welk dorp in Oostenrijk ligt er nu op 1800m!) al meer uren sneeuwt dan waar ook.

flachau0501

St Flachau

stmartin0501

St. Martin am Tennengebirge bij Bruno voor de deur

werfenweng0501

Werfenweng klein maar yummie!

muehlbach0501

En Mühlbach am Hochkönig

Hoeveel is er gevallen? Zeker als je naar het laatste plaatje kijkt kan ik niet geloven wat de eigenaar van de Mandlwand Lodge in Mühlbach vanochtend in de reacties schrijft:

Mühlbach am Hochkönig: Sinds zondagavond zeker 70cm neu schnee en still counting. Op dit moment min 7. Dat wordt genieten deze week.

Nee daar willen we eerst een foto van zien als bewijs. Op zich verbaast me die sneeuwval niets want we weten dat de weermodellen te wijdmazig zijn om de pieksneeuwval in een enkel dalletje te kunnen berekenen. Wat dat betreft kun je heel vaak de hoogste berekening nog eens verdubbelen. En met de huidige temperaturen in de Alpen heeft de poeder ook een erg lage dichtheid. Maar dus toch graag die foto!

drieklapperdaan

Nu dan meteen aandacht voor wat er na het weekje Kaiserwetter gaat gebeuren: drieklapper Daan! Om namen te onthouden van je skiklasje of wat ook kun je altijd het beste werken met een allitererend bijvoeglijk naamwoord. Dus “slimme Steven” en “Groningse Gerard”. Bij Daan is nu wel duidelijk dat “drieklapper” de beste omschrijving is en zo kort na het nieuwe jaar zijn we daar zeker voor in de stemming. Dit punt is gekozen in de Franse Alpen ter hoogte van Les Menuires (vanmiddag start de actie waarin we een reis voor 4 personen weggeven naar Les Menuires). De hogere Franse ALpen kijgen dus vrijwel zeker een halve tot een hele meter sneeuw. Nu gaan we verder studeren op wat de sneeuwgrens precies gaat doen.

[metaslider id=52352]

Hier heb je Daan 1,2, en 3 in het Amerikaanse model. Dit is overeenkomstig bovenstaande grafiek. Bij de warmste piek heb ik een temperatuurkaart op 1500m toegevoegd. De sneeuwgrens in de Franse Alpen kan dan liggen op 1800m.

[metaslider id=52356]

En hier heb je Daan 1,2, en 3 in het Europese model. De eerste kaart is een lichte sneeuwval in Oostenrijk op woensdag die we in het Amerikaanse model niet zien. Met de hoge luchtdruk zal her erom hangen hoe snel die wolkenband gaat oplossen. Ook zien we als ik goed kijk Daan2 in het Europese model vooral neerslag brengen in Oostenrijk. ter verduidelijking van Daan 2 heb ik de temperatuurkaart op 1500m bijgevoegd. Je ziet dus dat het Europese model berekent dat de Franse Alpen op het warmste moment juist geen neerslag zouden hebben terwijl Oostenrijk weer regen tot op 1500m zou moeten ondergaan. Kijk nog eens terug naar de Amerikaanse kaarten en je ziet dat de Franse Alpen daar wel regen krijgen (ook temperatuurkaart toegevoegd aan slider).

[metaslider id=52361]

Hier nog even de drieklapper in beide modellen klaarliggend. Je ziet weer hoe mooi weermodellen de algemene situatie kunnen berekenen. Dat is verschrikkelijk knap. Zeer complexe fysica wordt met zeer knappe vergelijkingen realistisch door een supercomputer doorgerekend. Lokaal kan het echter enorm verschillend als dit weer vervolgens “doorkomt”. Gaat de sneeuwgrens net iets later of eerder omhoog of omlaag dan ben je de meeste sneeuw juist kwijt of rijk. Wat dat betreft moeten we Daan gewoon in de smiezen houden. Ik vermeld er even bij dat de Lage Landen vaan Daan3 ook wat natte flatsen kunnen krijgen. Maar laaglandwinter is nog weer heel ver te zoeken vanochtend. Gewoon ff niet aan denken.

Laten we afsluiten met wat plaatjes van het al aangebroken Kaiserwetter in de westelijke Alpen….

leglerhuette0501

De ruimte voor de meetlat was helemaal sneeuwvrij en is dus volgeblazen. Het lawinegevaar is dito.

roswald0501

Zonovergoten Roswald in Zwitserland.

schwarzsee1050

De Schwarzsee op 1050m nu mooi bevroren. Ook de Weissensee in Kärnten zal snel klaar zijn voor de schaatsers.

lauberhorn0501

Lauberhorn waar spoedig weer de wereldbekerafdaling zal zijn.

Jungfraujoch0501

De Jungfrau. Let op de vele lawines en de schoongeblazen vlakte op de voorgrond.

oursblanc0501

Les Menuires strak blauw!

kleinwalsertal0501

De Hoher Ifen bij Kleinwalsertal. Best misdadig dat vakantiebeleid in Europa. Zo rustig in die nevenseizoenweken!

stgallenkirch0501

Valisera Hüsli bij St. Gallenkirch in het Montafon

isolabeneden0501

Om de sneeuwschaarste in het zuiden te illustreren: Isola 2000 “beneden” op 2000m

isolaboven0501

Maar ook hier prima condities op de pistes


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

120 reacties

Gesloten voor reacties.