Wanneer wordt het weer lekker weer? Het is toch maar behelpen met de Nederlandse zomer. Het komt toch wel goed met het weer in de zomervakantie he? Allemaal vragen die nu rondspoken in onze hoofden want als we vakantie hebben dan moet het toch zeker wel lekker weer zijn. Bij vakantie hoort lekker weer, geen discussie mogelijk maar of de weergoden zich daar aan houden? Dat is de vraag. Zij hebben het voor het zeggen en niet wij. Toch hebben ze misschien wat moois voor ons in petto, een uitloper van het Azorenhoog keurig ingepakt met een strikje eromheen, maar hoe het precies uit gaat pakken dat blijft nog een verrassing. Verder blik ik nog even kort terug op de sneeuwval in de Alpen en Nieuw-Zeeland met een lawine op de hier besproken Mt-Hutt.

Wie gisteren heeft opgelet op het weerbericht van Reinier van den Berg op Rtl 4 kwam bovenstaande foto tegen. 3 waterhozen op rij in Pula (Kroatië) Een prachtig gezicht. Onstabiele lucht zorgde er voor dat dit fenomeen kon ontstaan. Vooral bij een groot verschil tussen het water en de luchttemperatuur heb je kans op het vormen van waterhozen. Ook in Nederland komt dit voor maar 3 op een rij is wel bijzonder. Op de foto lijken het er 4 maar dat is de weerspiegeling van het glas.

Natuurlijk gaan we het ook nog even over sneeuw hebben, dit is een wintersportsite. We hebben het ver gezocht, helemaal tot in Nieuw-Zeeland aan toe maar dat kwam dan ook in het nieuws met overstromingen en de ergste sneeuwval in 20 jaar. Vandaag is de Mt Hutt geopend, er is zeer veel werk verzet, het trieste nieuws is dat ze een gedeelte van een skilift hebben verloren. (tip Kirsten de Laet) Door gecontroleerde ontploffingen met explosieven is er een lawine ontstaan die niet de juiste koers opging daardoor is een deel van de skilift verwoest. Heel treurig nieuws. Een onderzoek is aan de gang. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen omdat het skigebied nog niet open was. Het duurt 3 a 4 weken voordat de skilift gerepareerd is. Tot die tijd moeten ze het met de 2 andere skiliften doen.

[dc_slider slider=”18879″ captions=”true”] Mooie foto’s van de sneeuw op de Mt Hutt. Prachtige blauwe lucht. Jammer dat zo’n lawine het dan moet verpesten. De lawine was trouwens 200 meter breed en 700 meter lang en ging met een snelheid van 70 km/u naar beneden.

[dc_slider slider=”18885″ captions=”true”] Prachtige beelden. U kent ze wel van de Grossglockner, eerder hier de revu gepasseerd. Sneeuw in de zomer en dat al boven de 1400 meter. Winterbanden maar onder de auto monteren als je op vakantie gaat naar de Alpen? Het blijft er de komende dagen nog wat wisselvallig en koel zeker aan de noordzijde. De sneeuwgrens loopt geleidelijk op naar 1800 tot 2500 meter. De zuidkant van de Alpen heeft beter weer. De middag temperaturen liggen daar in de dalen iets boven de 20 graden. In het weekeinde loopt op meer plaatsen de middag temperatuur op naar een zomers niveau. Naast zon blijft een bui mogelijk maar de tendens is meer zomers.

[dc_slider slider=”18895″ captions=”true”] Het Azorenhoog ligt met een uitloper klaar om het weer te gaan bepalen in onze omgeving. In eerste instantie voert een noordwestelijke stroming koele lucht aan met nog steeds kans op een bui. Vooral aan zee is het dan al een stuk zonniger en droger. Woensdag lijkt een mooie dag te worden met meer zon en op veel plaatsen blijft het droog en met 17 tot 19 graden is het iets warmer. Daarna neemt de wisselvalligheid weer toe. In het weekeinde zou het weer kunnen opknappen als het cadeautje onze kant op komt. Het Amerikaanse model geeft deze oplossing. Het Europese model is (vooralsnog) minder enthousiast. Ik pak graag cadeautjes uit en kies voor het Amerikaanse model, jullie ook?

Als we de pluim bekijken van het Europese model dan zien we er best mooie momenten in zitten. Die weersverbetering zit er dan ook wel in. Maar helemaal stabiel? Daar zie ik nog iets teveel neerslag voor in de berekeningen. Komend weekend zou dan het cadeautje op de post zijn naar Nederland mits voldoende gefrankeerd.

Bronnen: NZski, Mt hutt facebook, Bergfex, Twitter,Zamg


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

60 reacties

Gesloten voor reacties.