Riederalp 20150518

De Riederalp deze morgen. Dank voor het delen Joke! Vrijdag zag het er er nog zo uit. Typerend voor deze tijd van het jaar; sneeuwval is niet extreem zeldzaam maar vaak is het binnen één of twee dagen weer weg. Het onderschrift luidt vandaag: “Nog een dagje groen en dan weer herhaling van zetten?” Correct Joke. Nou ja, morgen ook nog hè. Zo meteen de laatste inzichten daarover.

Opnieuw een grote brand in West-Brabant. Niets te maken natuurlijk met de bedrijfsbrand in Moerdijk afgelopen dinsdag. Dit is een “gewone” natuurbrand. Zo’n 60 hectare bos in de omgeving van Chaam is afgebrand. Gelukkig geen slachtoffers; slechts wat nare gevolgen voor de natuur. Even zag het er naar uit dat het in het bos gelegen asielzoekerscentrum getroffen zou worden maar hier hielp de natuur gelukkig juist een handje.

Wind Chaamse bossen

Rond half tien gisteravond draaide de wind plots van west naar zuid en viel bovendien helemaal weg. Daardoor kon de brand pas vanaf dat moment goed geblust worden. Het bos- en heidegebied staat bekend als zeer droog. De vraag die dat bij me opriep was meteen: droger dan normaal?
[metaslider id=60389]
We moeten daarvoor kijken naar het doorlopende neerslagtekort. Dat is naar mijn mening zéér ingewikkelde statistiek. Wat we zien is het verschil tussen de neerslag en de verdamping. De verdamping is in het zomerseizoen altijd groter dus een negatieve waarde is niet per definitie droger dan normaal. Hierboven in de twee kaartjes het vergelijk tussen het huidige tekort en wat volgens het langjarig gemiddelde normaal is voor deze tijd van het jaar. Iets droger dan normaal dus maar niet extreem.

rdev_tijdreeks_verwachting

Daarnaast zegt het niet zo veel. Zeker in het totaal zien we niet hoeveel neerslag er de laatste dagen is gevallen en bovendien kan één flinke regenzone het tekort teniet doen. Zie hierboven de spreiding maar eens voor de komende 15 dagen: we kunnen uitkomen op de 5% droogste jaren maar even goed op gemiddeld. Ook als ik terugkijk naar de afgelopen jaren kan ik er geen chocolade van maken; alleen het recordjaar 1976 springt er in de grafiekjes echt duidelijk uit.

rart_15051815_15051800

Wat gaat het worden dan? De huidige fase kan het best licht wisselvallig genoemd worden. In de reacties werd geconstateerd dat het best meevalt allemaal. Dat is vaak zo: wat mindere dagen worden afgewisseld met heel aardige. Zeker als de zon doorbreekt en het met de wind meevalt is het al snel goed te doen. En de verschillen zijn met de veelal westelijke stroming best groot. Zo zal het ook vandaag zeker in Brabant en Limburg een groot gedeelte van de dag prima zijn. Met wat zon en minder invloed van het zeewater kan het daar nog 19 graden worden. Vanmiddag nadert vanuit het noordwesten een regengebied. Daar ook meteen de grootste hoeveelheden: 10 tot 15 mm. Limburg maximaal 5 mm en dan vooral later in de avond. Morgen wellicht wat kleine buien. Onder invloed van kou op hoogte wordt de lucht dan wat instabiel; een klap onweer valt niet uit te sluiten. En frisser: ook in het zuidoosten maximaal 15 graden.

maxima 20150522

Vrijdag lijkt voorlopig de enige echt mooie dag te worden. Onder invloed van het zich tijdelijk uitbreidend Azoren-hogedrukgebied weinig stroming en daardoor direct veel instraling! Misschien wordt landelijk de 20 graden even aangetikt. De hoeveelheid bewolking is nog wat onzeker.

Pluim die wel goed is-2

Verder is er de duidelijke roep om zomerweer! Ik heb een klein beetje goed nieuws. In de laatste twee runs van vooral het Europese model lijkt -niet zozeer in de hoofdrun maar wel in het ensemble- na volgend weekend een tendens te ontstaan dat een uitzakkend lagedrukgebied (trog) op hoogte wel eens ten westen van ons zou kunnen komen te liggen. Dat zou een zuidelijke stroming op gang kunnen brengen. De positionering is echter nog enorm onzeker. Evengoed komt die zoals ook nu weer in de hoofdrun en al helemaal de controlerun ten oosten van de lage landen te liggen en blijft het koud vanuit het noorden. Zie de enorme spreiding in de temperatuur vanaf volgende week maandag.

rart_15052106_15051800

Het staat al weer een week op de kaarten: veel neerslag bij een lage sneeuwgrens vanaf woensdag. De eerste neerslag komt komende nacht al binnen. Aanvankelijk als regen tot ruim boven de 2500 meter. In de late avond van morgen en in de nacht naar woensdag zal de sneeuwgrens weer serieus dalen tot onder de 1500 meter. Donderdagochtend tot plaatselijk 1200 meter of nog lager.

Ec acc 20150524

Dit lijkt me thans de beste inschatting voor de neerslagtotalen tot zondagmiddag. Daarvan zal 50 tot 80 mm vanaf woensdagochtend in een groot gebied boven de 1500 meter als sneeuw (in centimeters dus) vallen. En wellicht wordt plaatselijk een meter gehaald. Met wat vertraging zal de overlast groot en divers zijn. Door de sneeuw in de vorm van afgesloten wegen, brekende boomtakken, lawine’s en aardverschuivingen, enzovoorts.  En later door het vele smeltwater.

EU-150519

Ja dat is Bayern.. “Von Dienstag- bis Donnerstagvormittag fällt vor allem zu den Alpen hin ergiebiger Dauerregen. Gebietsweise können sich in diesem Zeitraum zwischen 60 und 80 Liter pro Quadratmeter summieren, direkt an den Alpen sind lokal auch etwas größere Mengen möglich. Hinweis: Bis zum Wochenende sind weitere und zeitweise erneutkräftige Regenfälle zu erwarten. Dies ist ein erster Hinweis auf erwartete Unwetter. Er soll die rechtzeitige Vorbereitung von Schutzmaßnahmen ermöglichen. Die Prognose wird in den nächsten 24 Stunden konkretisiert. Bitte verfolgen Sie die weiteren Wettervorhersagen mit besonderer Aufmerksamkeit. ” In de lager gelegen gebieden (Zuid-Duitsland) en ook verder naar het zuidoosten (Italië, de Balkan) sowieso dus erg veel wateroverlast. Volg hier de overige huidige en komende waarschuwingen.

rart_15052612_15051800

En nog is het dan niet klaar met de winterse nasleep. Beide modellen laten ook vanmorgen rond of óp de 26e een zuidkantdumpje zien. Waarom is dat dan weer zo erg?

etappe-16-profiel

De ronde van Italië. Ook zonder de Stelvio en de Gavia in het parcours lijkt het niet goed te kunnen gaan. Juist volgende week dinsdag bevindt het peloton zich op een kleine 1900 meter hoogte. Koud en nat zal het waarschijnlijk zijn. Met de sneeuwgrens wordt het spannend. Het Amerikaanse model zit nu op 2000 meter, het Europese rond de 1800 meter!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

7 reacties

Gesloten voor reacties.