We beginnen met het record voor de mooiste bergen- en sneeuwfoto ooit. Begin van de avond volautomatisch geschoten ten zuiden van Gerlos kijkend naar de Italiaanse grens. In hoge resolutie voor een behangetje kun je hem hierrr downloaden.

Nog een mooi Alpien doorkijkje: het Tisenjoch en op 3200m vriest het daar nog net overdag.

En in St. Johann in Tirol zien we de actuele situatie in skigebieden van gemiddelde hoogte. Vorig jaar deze tijd waren alleen de Hohe Tauern die je rechts achterin ziet nog wit.

Hier onze ochtend vanochtend met pittige vorst in Eindhoven en Volkel in Brabant en in Ell in Limburg. Ook De Bilt dook onder nul aan de grond. Daar met -1,6ºC een derde plek in de metingen van deze parameter sinds 1971. Op 3 mei 1981 werd het -6,0ºC aan de grond in de meteorologische hoofdstad.

Qua minimumtemperatuur in De Bilt op 2m hoogte met +1,1ºC slechts een 13e plek voor deze datum maar met data sinds 1901.

Hier zie je alle typische klimaatbewegingen: de opwarming in de jaren 30, de koude jaren 60 (met onverwacht wel wat lang staven ook), de koele jaren 80, het dipje in de jaren 90 en een warm blok ruwweg 1995 – 2007.

Ell natuurlijk wel een vette eerste plaats in metingen sinds … … het jaar 2000. Zullen we deze grafiek “de hockey stick” noemen en lekker paniek gaan zaaien overal?

Onze hockey stick bestaat tenminste uit harde Limburgse data en niet uit statistisch gegoochel waarmee de academische klimaatcrimineel Michael Mann in 1998 de politiek precies de grafiek gaf, met uitgegumde Middeleeuwse Warme Periode (MWP) en Kleine IJstijd (LIA), die ze nodig hadden om hun neo-marxistische agenda uit te voeren. Het is de Piltdown man van het klimaat.

De Piltdown man, de schedel die de paleontologie in 1912 op zijn kop zette, werd in 1953 definitief ontmaskerd als een fraude. Da’s 41 jaar later. Snel sommetje: 1998 plus 41 is 2031. Dus als de klimaatfraude over exact 10 jaar definitief wordt ontmaskerd zijn we net zo snel als toen.

Zo lang hoef jij niet te wachten want moeder natuur kapt momenteel met de botte bijl de warmte weg waarmee de fraudeurs nog even door konden met hun praatjes. In april is de aarde weer kouder geworden en nu onder het gemiddelde over de laatste 30 jaar gedoken. Zo rond 2013 liepen de alarmisten op hun achterste benen happend naar adem om “de Pauze” in de opwarming te verklaren. En toen kwam geheel onverwacht de Super El Ninjo van 2015-2016. Net op tijd voor de Parijse klimaatconferentie, waarvoor op de valreep een paper werd geproduceerd die toch statistisch significante opwarming zag sinds 1998: er was geen pauze. Klopt ook: het klimaat verandert altijd. In de natuur heb je geen pauze. Vraag het aan een antiloop in Afrika. Ja misschien net nadat de leeuwen je vader opgegeten hebben, even een momentje rust. Maar hoe heerlijk was het voor de alarmisten om op de golf van de El Ninjo mee te surfen en meesmuilend te kijken naar de sceptici die al in 2012 de overwinning proclameerden met bijvoorbeeld het boek “De Kalte Sonne – Warum die Klimakatastrophe nicht statt findet” . Ondergetekende schreef op 16 november 2012 de roemruchte titel “Komen de echt bitterkoude winters pas na 2014?” waarvoor ik veel hoongelach heb geoogst en zal blijven oogsten tot 1963 hits again.

Oké, zijstapje naar aanleiding van de Ellse hockey stick. Dagrecord sowieso. Decade ook en zelfs maandrecord. Aan de grond én op 2m boven de grond.   

Ik zag pas later dat mijn geboortestad Eindhoven extra koud was aan de grond. Met een langere tijdreeks. Nit te versmaden. Snel nog even kijken:

Dagrecord natuurlijk. Maar jeetje!

Jeetje!

Voor heel mei altijd nog een zesde plek.

Met deze grafiek: alle laagste waarden na 2010.

Op 2m hoogte komt Eindhoven niet verder dan een 17e plek in dezelfde tijdsperiode.

En hier springen juist de koude jaren zestig eruit! Dat is opmerkelijk. Hoe kan hetzelfde meetstation in de zestiger jaren altijd laagste waarden geven op 2m hoogte en op 10cm niet? Me dunkt dat daar een aanpassing in de meetmethode is geweest en dat het in de jaren zestig heus wel kouder was op 10cm hoogte. Te meer CO2 een zwaar gas is waarvan je de meeste opwarming juist aan de grond verwacht…. als je tenminste nog in dat fabeltje gelooft.

Snel verder met het actuele weer en de prognose…

Beauty gewoon! Beauty. Geen regen meer op de warmte, de 20ºC wordt een fluitje van een cent en de 25ºC zijn haalbaar. Vriend en vijand zijn het daar over eens. Dat biertje kunnen we samen drinken. Op een terras op 1,5 meter afstand. De sceptici knuffelen enkel elkaar. Als klimaatscepticus heb je een voorsprong om ook bij covid zin en onzin te scheiden. Tja als Geert Kuipers zelf al gaat toegeven dat de avondklok geen enkele zin had …. “de Britse variant kwam en we moesten iets doen!” Ik weet een goede voor de volgende variant: rode spijkerbroeken. Enkel nog rode spijkerbroeken dragen op straffe van een boete van 95 euro. Want we moeten iets doen! Als ik in de kledinghandel zat, kocht ik alvast groot in en begon ik in Den Haag een lobby voor rode spijkerbroeken. Een studiegenoot van me, afgestudeerd klimaatwetenschapper, werd later officieel klimaatlobbyist namens en voor het KNMI in Den Haag. Ze verbergen dat soort dingen ook helemaal niet. Alsof zakkenrollers voortaan gaan lopen met een button “Let op: ik ben zakkenroller”.

Snel ff een plaatje van de zure appel morgen. En je moet opletten die appel niet als een hockeybal vol in je oog te krijgen want stormachtig is het.

Dit soort werk. Windstoten windkracht 10. Niks zo leuk als paragliden met je voeten aan de grond in een Hollands weiland, maar morgen laat ik hem ff in de auto liggen.

Tja dit is hem dan: het onnoemelijke cadeau van de weergoden. Sneeuw in Schotland… sneeuwmagneet zoals de Alpen dat vaak zijn…. vrijwaart ons van regen. We zitten prachtig in de warme taartpunt in een droge zuidelijke stroming. Het koufront wordt uit elkaar getrokken en komt niet dichterbij.

Mooi contrast krijgen we dan tussen winter in Noorwegen en zomer bij ons.

Ik zie op 1500m een koude “magic wand” die de warmte lijkt te willen vastpakken om naar het noorden te trekken. Magic wand wat was dat ook alweer? Iets met Obama en dat Amerika nooit meer hoger dan 3% economische groei zou halen. En toen kwam die gekke ondernemende president en bleek die magische handschoen wel degelijk te bestaan. En toen kwam als een duveltje uit een doosje de TEK (de laatste twee letters staan voor economy killer …. meer zeg ik niet). Zie wat je wilt zien. Net als in een klimaatgrafiek. Als je tieten ziet ben je pervers. Als je een complot ziet, ben je een complotdenker. Als je feiten ziet en verbindt ben je op het goede spoor. Stay with the facts, but keep digging!

Terug naar dat biertje dat je met iedereen altijd zou moeten kunnen drinken. Met je grootste vijand of juist met je grootste vijand. Hoe was dat ook weer met die gekke president en die clown in Noord-Korea? Iets met de levens van de tientallen miljoenen inwoners van Seoul redden geloof ik. Any way. Biertje dus.

Controversiële reclame van Heineken. Mijn moeder – oorlogskind – vind al dat geld verkwisten op terrasjes maar niets maar ik en velen met mij ervaren het als ultiem symbool van onze duur bevochten vrijheid. Zoals het positief is dat Bitcoin zo godsgruwelijk veel energie vreet, goed voor de plantjes en onze verzekering voor veilig hard geld (zie mijn artikel op bestebank.org), ervaar ik het nu zeer positief op een terras het driedubbele te betalen van wat hetzelfde drankje in de supermarkt kost. Met extra dikke fooi voor de zo gruwelijke genaaide horecakanjers – zoals mijn Franse vriendin in Amsterdam die maanden amper kon eten – die zonder mijn hulp niet had overleefd (gaf haar als barmhartige samaritaan al het geld dat ik niet eens had) – en die nu de banen voor het uitkiezen heeft om mensen weer met haar betoverende glimlach te raken. Pak ook een terrasje en wees extra gul met je vrijheidsdividend.

Mooi divers artikel geworden toch? Met voorspijs, hoofdgerecht en toetje. Misschien is het je iets waard.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

DP · 5 mei 2021 op 09:27

Zeker mooi artikel, blijf doorgaan!!
Denk je aan de beloofde nieuwsbrief voor donateurs.
Dit soort bewijs mag erin

  Hajo · 5 mei 2021 op 09:42

  Hoe bedoel je “dit soort bewijs”? Heb ff gcheckt maar jij staat gewoon in de mailling lijst als donateur. Niets gehad? Kijk eens in je spam!

   DP · 6 mei 2021 op 15:03

   Nee niks kunnen vinden, komt volgende keer vast goed. Thx
   Het bewijs wat jij aanvoert mbt klimaatverandering, heerlijk!!

Paul A Club 1989 · 5 mei 2021 op 12:45

vandaag voor de 2e keer het bericht terug gelezen, maar ik vind hem geweldig. Ik ben een zomerman van de eerste orde, maar gniffel toch ook wel een beetje.

Wim · 5 mei 2021 op 17:21

Geeuw. Eens je zo diep de fabeltjesfuik vast zit geraak je er niet meer uit, dat is wel duidelijk – de favoriete fabeltjes blijven herkauwen is dan nog zo prettig.
Dat 2m hoogte een verschil zou uitmaken indien CO2 opwarming veroorzaakt (want CO2 is zwaarder dan lucht) is een mooi voorbeeld van het pseudo-wetenschappelijk niveau waarop we ons hier bevinden. Verder:
https://www.nature.com/articles/s41562-020-01009-0
https://www.thebalance.com/gdp-growth-by-president-highs-lows-averages-4801102
https://www.nytimes.com/article/climate-change-global-warming-faq.html

  Hajo · 5 mei 2021 op 19:57

  Mijn website en benadering is supra-wetenschappelijk. Niet pseudo-wetenschappelijk. Ik werk met helikopterview, wetenschappers met een microscoop. En ja wetenschap is te koop. Sorry. En ja wetenschappers hebben soms een bedenkelijke politieke agenda. Qua wetenschapsgschiedenis en wetenschapsfilosofie kom ik goed beslagen ten ijs. Iedereen – jij ook – is welkom voor een weekeinde op de hei. Er is veel kennis uit te wisselen. Conclusies trekken doe je zelf. Deze deel ik ff terug naar je: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-10-30/trump-s-economy-really-was-better-than-obama-s NYT is geen bron. Dat zijn leugenachtige oorlogshitsers samen met de WaPo. En ja: CO2 kleeft wel degelijk aan de bodem op een windstille nacht… en je zou zelfs op korte afstanden IR-effecten verwachten als CO2 maar iets kon toevoegen aan wat H2O al brengt. NOT.

Wim · 6 mei 2021 op 08:44

Kritische pers wegzetten als hitsers, makkelijk en goedkoop, in plaats van over de inhoud na te denken.

Trump erfde van Obama een economie die op volle toeren draaide, verlaagde op dat moment de belastingen & verhoogde de uitgaven. Een goede huisvader spaart als het goed gaat, save for a rainy day, Trump deed het tegenovergestelde. Veel mensen zullen daar effectief (maar tijdelijk) beter van geworden zijn, het was dan ook zijn simpele strategie om herverkozen te geraken.

Trump beloofde zijn kiezers de economie te laten boomen & de overheidsschuld weg te werken.
De realiteit: economische groeicijfers (tot corona) waren niet anders dan onder Obama, maar het overheidstekort schoot wel terug de lucht in. Dat in 2025, na zijn verhoopte 2e termijn de belastingen voor particulieren automatisch terug omhoog zouden gaan: zijn probleem niet meer.
De overheidsschuld: dat is alleen een issue als Democraten aan de macht zijn.
Feiten versus propaganda.

CO2 zal enkel in geconcentreerde vorm een tijdlang aan de grond “plakken” – maar dat is heel uitzonderlijk bv bij vulkanisme.
Bloomberg? Ok dan: https://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/

Gesloten voor reacties.