We hebben op Twitter onze man in Indonesië gevonden en zijn naam is Sam Gerrits. Via hem komen we zeer veel aan de weet. De Mt. Semeru is compleet onverwacht uitgebarsten mogelijk getriggerd door zware regenval die in de losse lichte vulkaanbodem dringt en dan door de hitte gaat koken en vervolgens uitbreekt in wilde kolkende maar ook letterlijk kokende modderstromen.

Als opmaat even een paar lieflijke plaatjes van dezelfde vulkaan exact een jaar geleden. En nu ….

OMG!

https://twitter.com/samgerrits/status/1467113520105984007

WIB is West-Indonesische tijd. Ik ga over 6 minuten op publiceer drukken en dan is het exact 9 uur geleden dat het los ging. Vraag jezelf af wat jij deed vanochtend om 8 uur en 47 minuten?

Doden en ernstige brandwonden.

Onthoudt het begrip “Lahar”, dat is dus zo’n hete vulkanische modderstroom.

En stikdonker op klaarlichte dag.

Ruim de stratosfeer in! Stel je voor…. naar 12km. En rond de evenaar. Het zijn die uitbarstingen die ons klimaat meetbaar iets afkoelen (waarom het ook zo super simpel en spotgoedkoop zou zijn dit voor de hele aarde te doen met wat emmertjes zwaveloxide uit vliegtuigen mocht de democratische meerderheid het te warm vinden worden op aarde). Dit gaan we dus terug zien in de temperatuurmetingen. Wellicht al aan het einde van deze winter. Februari dus. Maar het is volstrekt ongepast om hierover te glimlachen als wintersportliefhebber. Doe het dus niet.

Sam, opgeleid als geochemicus, is echt super actief met de uitbarsting op Twitter. Volg hem de komende uren en dagen. Hij zit in Amsterdam maar zit er toch bovenop. Internet rules.

Allah is inderdaad groot. En Starfallah betekent: “Dat God me mag vergeven”.

Slim gezien van Sam, dat je inderdaad nu beelden ziet die je vroeger nooit te zien kreeg. Tegen de tijd dat er een cameraploeg op locatie is was de rivier alweer afgekoeld naar lauwe thee. Maar dus echt hè: een kokende rivier.

Hier zie je de lahar rustig naderen maar het kan dus ook veel wilder…

Zo dus… en dat op 30km van de vulkaan. Dat hebben we bij lawines nog niet gezien.

En zo dus…

Waanzin.

De beelden waar Sam aan refereert gaan we dus niet Googelen. R.I.P. En hoe mooi is die berg als ie slaapt!

https://twitter.com/samgerrits/status/1467162941896151045

Interessant gegeven. Kip of het ei? Of allebei.

Als dank aan Sam dan toch ook maar even mooie reclame voor zijn boek dat net uit is. Het is een geschiedenis van aardgas, wereldwijd maar met ook speciale focus op Groningen. Hij schijnt nooit eerder gepubliceerde bronnen te hebben gevonden en gebruikt. Op zijn Twitter-profiel staat: “schreef boek dat daadwerkelijk iets veranderde in Nederland”. Wie kent het? Wie gaat het lezen?

Ja bidden graag samen voor die mensen. En doneer de komende dagen via de gironummers die zullen verschijnen. Laat het je ook aan het denken zetten over leven en dood en hoe nietig ons bestaan is hier op aarde…. afsluitend twee video’s die dat nietig zijn echt onderstrepen.

De onnavolgbare George Carlin onder meer ook over Pompeï
Heeft in dit oneindige universum überhaupt nog iets wel gewicht en betekenis?

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Hajo · 5 december 2021 op 09:56

Laatste nieuws: 13 doden, 57 gewond. https://www.bbc.com/news/world-asia-59532251

kirsten_dl · 5 december 2021 op 12:40

Mooi artikel weer en inderdaad, wat een spectaculaire uitbarsting.
Had het al eerder voorbij zien komen op YouTube maar heb er verder geen aandacht aan geschonken.
Maar doneren? Mooi gebaar maar ik doneer liever aan de slachtoffers van de zware regenval afgelopen zomer in onze Ardennen.
Zij zitten maanden na datum nog steeds in zwaar in de miserie; het zijn koude dagen én nachten en velen hebben géén gas noch electriciteit.
Dat we daar maar eerst eens voor doneren.

Fijn weekend @ iedereen.

Gesloten voor reacties.