Het is spannend. Wat is de grootste kans voor het verdere verloop in de Lage Landen en daarmee ook voor heel Europa? Ik zie al dagen heel duidelijk een of of situatie. Ofwel het wordt een Russische beer ofwel het wordt teflon. Een middenweg zie ik eigenlijk niet.

Hierboven de teflon-oplossing van de jongste run van het Amerikaanse model. Snappen mensen de beeldspraak? En zie je de teflonlaag van Portugal naar Nova Zembla? Dit is een Europese weersituatie waarin de streep door de winter in de Lage Landen ook een streep trekt door de winter in een groot deel van Europa. Natuurlijk gaat het in het oosten gepaard met flinke nachtvorst in deze tijd van het jaar en met lage dauwpunten overdag. In Moskou komen ze wel op de schaats. En in de Alpen is het zacht maar smelt de sneeuw die ook vandaag weer valt niet zo snel meer weg. En ach…. als het teflon hoog de depressies ook bij de Lage Landen weghoudt…. dan is het ook thuis goed toeven.

Hier de teflon-situatie in het Europese model vanochtend. Je ziet het front op de noordzee en met teflon is het gewoon mogelijk dat er vanuit het zuidwesten regen binnen schuift. De Alpen houden sowieso zon en ochtendnevel. De depressie activiteit op de middellandse zee biedt nog enige hoop op een kentering. Dat kan de wind echt naar oost drukken en ook het hoog verder oppompen en terug over Scandinavië laten schuiven.

Hierboven het ensemble van de prachtig winterse Amerikaanse run van gisteravond laat. Met nog opvallender van 7 t/m 12 december enkele lijntjes in een vorstperiode terwijl de hoofdrun er pas 16 december aan begint.

Binnen die berekening die we steeds ook weer terug zien komen, krijgen we het eerste echt super vette winterse hoog. 1050hPa. Stil van. Het is een berekening, Maar een mooie berekening. Dit is het huidige verhaal waar we het mee moeten doen. Grote kans op een flop. Mooie kans op top, die natuurlijk groter wordt met een donatie.

PS Zie eventueel ook een lange filosofische reactie van mij op Wim

Titelfoto beer Zdeněk Macháček op Unsplash

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Skigastein · 2 december 2021 op 12:52

Dank Hajo. Hier in Gastein alles wit. Pistes worden al geprepareerd. Gebied voor mezelf binnen nu en twee weken. Hoop op een echte winter in LL…. elfstedentocht moet nu toch wel echt gereden worden, beetje de laatste kans voor mij om nog mee te doen om de prijzen (al kom ik daar net te kort voor denk ik tegenover de ‘Kramers’ van deze wereld). Ik ga je weer volgen. Donatie komt er aan!

fvd · 2 december 2021 op 13:28

@skigastein Pfff doneren andere sites hebben nu toch wel een veel beter weerpraatje dan hier OF je moet ook een corona wappie en klimaat wappie zijn dan zit je hier goed.

DOM DOM DOM

  Skigastein · 2 december 2021 op 13:54

  @FVD wat is dit nu weer voor vage reactie. Als je geen prijs stelt op de berichten van Hajo…. wat doe je dan hier? Ga je dan uitleven op Twitter/Facebook met je mening.

  Dit is Hajo’s website. Hij mag hier delen wat hij wil. Ik deel zijn mening niet over alles. Ik kom hier namelijk niet voor coronaperikelen of klimaatpraatjes maar voor redelijk accurate weerberichten en de verhalen uit de sneeuw en de sport die daarbij hoort. En als ik Hajo daarbij een beetje kan steunen, dan is dat mijn keuze.

Hajo · 2 december 2021 op 14:32

fvd is nu in de ban. Hij is niet meer welkom. Als jullie het vermoeden hebben dat hij in een andere gedaante weer opduikt, graag even delen. Dank

Karin · 2 december 2021 op 14:54

Inderdaad, ik omarm niet alles wat ik hier lees, maar het is mijn keus om hier te zijn. Dus als je hier bent, geniet van winterberichten en dompel je onder in verfrissende ‘andere’ ideeën. Prikkel je geest! Of blijf simpel hier weg, niemand dwingt je tot het lezen van Hajo’s verhandelingen. Ik duim voor een heerlijke winter!❄️

Tjeerd · 2 december 2021 op 15:06

Groot gelijk Hajo dat je die trol in de ban hebt gedaan.

yellow snow · 2 december 2021 op 17:04

ik hoop op zich niet dat ik nu ook een ban krijg, ik ben verder geen trol en reageer hier vrij serieus: maar ik vind wel dat er hier vrij veel ruimte is om zonder consequenties dingen te roepen. Termen als plandemie roepen en andere ontspoorde conspiracy zaken kunnen gewoon. Iets waar ik me echt wel aan stoor want het is gewoon niet onderbouwd. ik kan FDV’s standpunt wel volgen, wat hij er vervolgens mee doet: daar gaat het fout.

  Stefan Kaptein · 2 december 2021 op 17:34

  Yellow snow, hier een beetje lopen roepen dat bepaalde zaken niet zijn onderbouwd toont alleen maar aan dat je zelf te lui bent om op onderzoek uit te gaan en je te verdiepen in zaken. En nee, je hoeft niet alles te geloven, maar als je je eens gaat verdiepen in de leugens van die oplichters in den Haag, dan zal je jezelf toch achter de oren gaan krabben over wat je eigenlijk allemaal wordt voorgeschoteld door dat stellteje oplichters. En dan komt nu de reactie van; kom dan met de bewijzen!!!. En dan zeg ik nogmaals, verdiep je in wat er nu wereldwijd gaande is, en geloof jij de regering, dan is dat je goed recht en haal die derde gifspuit zodat je terug kan naar het normaal, maar heb eens respect voor de mensen die niet blindelings in de leugens van Rutte en Co. geloven. Ik hoop wel dat de teflon situatie zich niet voor gaat doen, we zijn zo lekker van start gegaan deze winter, laat het nu niet als een nachtkaars uitgaan.

   Tjeerd · 2 december 2021 op 18:37

   Hoe gaat het met scheppen Stefan!

    Stefan Kaptein · 2 december 2021 op 19:00

    Tjeerd, ik zit mij te verbijten dat ik in het regenachtige Nederland ben, en niet in Oostenrijk (er moet zo af en toe toch gewerkt worden). Ik hoop over iets meer dan twee weken naar Oostenrijk af te reizen en dan de schep terhand te nemen, maar dan moet die teflon situatie weg blijven.

     Tjeerd · 2 december 2021 op 19:58

     Wij precies hetzelfde Stefan. Er moet hier gewerkt worden.Wij hopen over drie weken af te reizen naar ons geliefde Oostenrijk.Idd maar hopen op no teflon.

     david · 3 december 2021 op 10:25

     Stefan hoe doe jij dat dan in Oostenrijk met 2G ik zou ook graag afreizen maar zonder gifspuit is het niet te doen

  Tjeerd · 2 december 2021 op 18:18

  Beste Yello Snow,
  Lees je de artikels van Hajo wel goed? Sorry, maar volgens mij niet. Wanneer je ze goed leest zie je wel degelijk een onderbouwing met links naar andere (wetenschappelijk) onderbouwde artikelen. Wat doet Fdv? Hij zet een aantal kreten op dit forum, mijns insziens alleen maar op om te jutten, zonder enige onderbouwing. En wat is jouw onderbouwing dat het hier gaat om ontspoorde conspiracy? Graag een reactie!Daarom is hij voor mij een trol en wordt hij terecht uitgebannen.

   Henk de V. · 2 december 2021 op 22:33

   Juist. Als je trol bent moet je worden verbannen Tjeerd! Simpel.

  Hajo · 2 december 2021 op 20:02

  Nee hoor. Geen ban in zicht. En mooi dat je erop wijst dat er ook nog zo iets als etiquette is juist als je het met elkaar oneens bent. Grappig is dat dit soort kritiek toch ook wel aantoont dat mijn analyses iets bij je triggeren…. als je echt van mening was dat ik dommer was dan het achtereind van een varken en at ik hier maar wat bazelde dan zou je het van je af laten glijden en hier de meteofiction meepikken en weer gaan. Zou je nog kunnen vragen waarom ik het nodig heb die diverse thema’s steeds aan te stippen. Kan ik uitleggen. Het grootste probleem in het moderne social media gestuurde debat is dat iedereen opgesloten zit in zijn bubbel. De meeste kritische platforms preken voor eigen parochie. Ik ervaar het als een enorme luxe hier voor en algemeen geïnteresseerd wintersportpubliek te kunnen preken over zaken waarbij ik het onethisch vind om er niet over te preken. Ik zou mezelf niet meer in de spiegel kunnen kijken als ik het niet deed.

  Het feit dat het je toch triggert maar dat je sommige zaken nog onvoldoende onderbouwd vind, kun je simpel ondervangen…. over etiquette gesproken…. je begint dan vast te stellen dat hier iemand puur voor hobby zich gigantisch zit uit te sloven voor een lezersschaar van duizenden…. je maakt dan eerst een gebaar van een kleine of grote donatie en je doet daarbij het verzoek voor wat meer diepgang hier of daarover… voor donateurs doe ik ook nieuwsbrieven en seminars en die zijn zelfs welkom om hier een paar dagen te komen skiën en bomen. Ik ben zo GIGANTISCH blij dat de oeverloze reactiestroom hier is gestopt…. en dat ik meer donaties dan reacties ontvang. Het allergrootste compliment is als iemand als Gastein die het NIET met me eens is, vanwege de leespret en de hersengymnastiek die ik bezorg toch de portemonnee trekt. Denk eens na over dat hersengymnastiek. Ik doe dat de hele dag. Kleine gesprekjes en debatjes malen bij mij ng dagenlang door. Ik onderwerp mijn eigen argumentatie aan de heetste vuren, schrik midden in de nacht wakker dat ik hier of daarmee toch niet helemaal de spijker op zijn kop trof. En weet je wat de beste turntoestellen zijn voor levensverlengende hersengymnastiek zoals virussen goed zijn voor je immuunsysteem: tegenstanders! Vijanden zo je wilt. Fijne avond. En dank voor je beleefdheid.

yellow snow · 2 december 2021 op 18:17

Stefan, ik wil eigenlijk niet inhoudelijk in op jouw emotionele relaas ingaan maargoed. Ik doe een nette uiteenzetting waarin ik terecht aangeef dat niet altijd alles onderbouwd is. Jij beschuldigt mij van ononderbouwde uitspraken, dan wil ik jouw graag vragen te bewijzen dat er gif in het vaccin zit, aangezien je het een gifspuit noemt. Daarnaast toont mijn uitspraak totaal niet aan dat ik “lui” ben op welke manier dan ook. Hoe dan? lol. En verder weet je niks van hoe ik naar Den Haag e.d. kijk dus de rest van de aannames moet je maar lekker voor je houden.

  Stefan Kaptein · 2 december 2021 op 19:10

  Yellow snow, wat ik dus al in mijn opmerking zei, daar komt het weerwoord met waar is het bewijs. Ik kan die vraag natuurlijk ook omgekeerd stellen, kom maar met bewijs dat Rutte en Co. het bij het rechte eind hebben en niet de boel voor liegen en bedriegen. Als je vraagt in jouw comment om de onderbouwing van de in jouw ogen ontspoorde conspiracy geeft voor mij aan dat je er A niet in geloofd, of B geen zin hebt om je er in te verdiepen. En dat is je goed recht. En mensen die zich niet willen verdiepen in andere inzichten en meningen zijn in mijn ogen makke schapen die alles geloven wat hen voorgeschoteld wordt door de gevestigde orde. En Hajo is iemand die heel veel zaken kan verklaren, en of je het daar mee eens bent of niet, dat is ieder zijn keuze, maar ongefundeeerd is het zeker niet. En trouwens alle vaccinaties zijn vergif, maar wel vergif dat veel leed kan voorkomen. Maar dat goedje wat ze nu in ieders lijf willen pompen vertrouw ik niet, en waarom niet, omdat het opgedrongen wordt. En omdat het zo opgedrongen wordt, gaan bij mij de alarm bellen rinkelen. Ik heb gezien wat een “gewone BMR” vaccinatie met mijn dochter heeft gedaan, en zo zijn er genoeg voorbeelden.

   Aart · 2 december 2021 op 23:07

   Spijtig te moeten lezen van je dochter Stefan. Kinderen horen in een onbezorgde liefdevolle omgeving zonder gedoe op te groeien. Alleen dan is er hoop voor een toekomst zonder gehakketak, afgunst, jaloezie en haat, maar wel een toekomst met vrijheid voor al het goede dat er op deze aardbol bestaat. Wie weet dat dan de in de mond gelegde tekst van de Koning uitkomt: “niet normaal maken wat niet normaal is”.

   Toch even ‘prikken’: https://stichtingvaccinvrij.nl/ en beluister het interview dat Jorn Luka had met Door Frankema (https://www.jornluka.com/the-trueman-show/the-trueman-show-40-door-frankema/). Er gaat een bizarre wereld voor je open.

   Heb overigens Jorn getipt om met Hajo in contact te treden voor een interview 🙂

Rob · 2 december 2021 op 19:35

Yellow Snow: kijk deze video en oordeel dan nog eens!

https://thehighwire.com/videos/episode-242-the-vanden-bossche-interview/

Marc Mosmans · 2 december 2021 op 19:56

Willem Engels heeft Pharmacie gestudeerd en heeft een onderzoek gedaan naar aerosolen nano deeltjes
en verwerkt in een proefschrift. Hij is dus expert en juist
de aerosolen zijn de boosdoener om COVID te verspreiden en het te krijgen door grote hoeveelheden in te ademen. De hele Corona hoax en klimaat hoax zijn
gewoon eigenlijk bestaande feiten veroorzaakt door de
corrupte regeringen en corrupte valse media. Degene die dit echt niet door hebben en praten over complottheorieën zijn echt heel naïef en gewoonweg helaas te volgzaam. Complottheorieën is een ooit bedacht woord door de CIA om maar de waarheid vertellers te kunnen framen. Wordt wakker die nog niet wakker is en ga meer met hart en ziel en boerenverstand denkeh dan zie je meer door alles heen en ga je het beleven. Alleen je moet de waarheid wel aan kunnen. Succes

kirsten_dl · 2 december 2021 op 20:03

Gaan we weer… :rollingeyes:

Kom eens een beetje overeen luitjes, er staan ons nog bijzonder zware tijden te wachten en er zal geen enkel onderscheid worden gemaakt tussen klimaatontkenner/gelover, wappie of übertrotse ik-heb-mijn-vijfde-boostershot gehad.
We hangen er allemaal aan en tussenin en het zal niet bepaald fraai worden.
Dus schud mekaar de hand, geef mekaar een warme innige knuffel en steun elkaar tegen wat de huidige satanisten met ‘hun’ bevolking uitspoken.

Ries · 2 december 2021 op 21:21

Kunnen jullie het gewoon over het weer hebben… daar is deze site toch voor.
Ik heb altijd met veel plezier de weerberichten gelezen maar dat gezeik over corona hoef ik het niet te lezen.

Carl · 2 december 2021 op 21:53

Hou het aub over het weer. Ben grote fan van Hajo zijn weerziet en lees graag de reacties omdat er altijd wel interessant extra zaken worden meegegeven. Maar stop aub de reacties van sommige hier die steeds over COVID beginnen. Pfffff. Kunnen jullie gewoon reageren op het weer.

BB-King · 3 december 2021 op 01:23

Mensen die zeuren over “praat aub over het weer” lees de reacties over Corona dan niet.

Fijn om te lezen dat we veel wakkere mensen zijn. Geloof me, deze hele QR-maatschappij, vaccinatiedwang en controlestaat heeft helemaal niets met de volksgezondheid te maken. Binnen diverse appgropeen zie ik steeds meer mensen zeer kritisch worden op het overheidsbeleid. En ook steeds meer zien in dat er een dubbele agenda is.

Ik zou wel een keer topic willen over een fijn heenkomen waar we straks met gelijkgestemden een vrij en onbezonnen bestaan kunnen opbouwen. EU is wat mij betreft helaas een NO GO. Argentinië, Hongarije, Texas of Florida oid?

Jaap verlaan · 3 december 2021 op 10:41

Jammer hoor deze discussie op een site die voor my de winter mooi en spannend maakte. De tweedeling is hier ook goed te merken erg deprimerend dus ja inderdaad de reacties maar niet meer lezen doet te veel afbreuk van deze mooie site.

Jeroen · 3 december 2021 op 22:35

En dan toch weer een mooie pluim met licht winters weer voor komende week in NL

Gesloten voor reacties.