Ik zie op sociale media mensen balen over de huidige kou. En ja het was gevoelig koud vanochtend.

Twente haalde matig vorst en aan de grond bijna -10ºC. Als de ijsclubs wakker waren zouden ze een ijsbaantje aanleggen voor een paar dagen. Denk dat je dat wel zou redden ondanks de al hoog staande zon. Maar laat de experts het zeggen.

Het meteorologische voorjaar is begonnen, maar maart roert zijn staart. Mea culpa voor het loze alarm over sneeuw woensdag. Er komen wel wat flatsen, maar het zit verstopt tussen een bak regen. Ergens lokaal in Nederland gaan en paar automobilisten ineens wat geks meemaken, dat ze ineens in vanuit de regen een sneeuwstormpje binnen rijden. Die foto’s willen we dan graag zien. Maar het is te warm dat er iets blijft liggen. Sauerland en de Ardennen winnen wel, maar ook zij zitten verder in de WC en het spoelt allemaal snel weer weg.

Even een plaatje voor de boeren en tuinders. 20 tot 30 mm lijkt me prima voor de bodem in deze fase. Of is het te vroeg en is er nog niet gezaaid? De mensen die nu roepen dat ze balen van de kou zijn gek natuurlijk, woensdag heb je pas iets te balen. Dagen zoals nu zijn een droog. Loop ’s ochtends eens een rondje in T-shirt en laat de kou toe in je systeem. De kop thee daarna smaakt heerlijk.

Ondertussen in Noorwegen. Zij hebben eigenlijk een sneeuwarm seizoen. Door de aanhoudende Omega. Maar nu gaat het er flink sneeuwen, te beginnen morgen.

Laten we nu kijken op deze kaart van het percentage sneeuwdek ten opzichte van normaal en dan over 2 weken weer!

Afsluitend wat de WC voor Europa betekent qua sneeuwdek: in feite blijft de uitbreiding van het sneeuwdek praktisch gelijk de hele maand maart. Think about that! En waar al sneeuw ligt – ook in de Russische pampa – neemt de sneeuwhoogte nog eens flink toe.

Ook als we naar Amerika kijken, zien we dat de winter gewoon doorgaat in de gebieden die klimatologisch echte winters hebben. De Apalachen in het noordoosten krijgen er nog een boel sneeuw bij naar eind maart toe.Om het verhaal dan compleet te maken kijken we ook naar de komende twee weken in Azië: aiaiai! Er komt nog en immense bak sneeuw bij daar! Probeer de gigantische ruimte inclusief de hele Himalaya te bevatten en zie dan dat op de meeste plaatsen eind maart 20cm meer sneeuw ligt dan nu! Ook Canada wint nog aan sneeuw in die periode.

Dus waar gaat dat heen dames en heren! In de richting van een plus van 250 Gigaton sneeuw meer dan normaal in de periode 1982-2012! En geloof me… wanneer hakt het Albedo-effect dat de aarde minder warmte van de zon absorbeert door de reflectie vanaf een sneeuwdek er het meeste in? Rond 21 december of rond 21 maart? Wie het weet mag het zeggen. En die minder geabsorbeerde warmte vertaalt zich als het jarenlang zou aanhouden naar koudere oceanen. En oceaan = klimaat.

PS Ik ga eens wat wetenschappelijke contacten vragen hoe de convectieve opwarming van oceanen zich verhoudt tot de directe instraling van de zon in het zeewater.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

De mailing aan de exclusieve groep donateurs gaat er vandaag of in het weekeinde uit. Als jij ook nog wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Mick · 5 maart 2021 op 10:27

Viscount Christopher Monckton heeft wat mooie praatjes over het effect van instaling en albedo op de polen met name en dat het niet zo’n vaart kan lopen met minder ijs op de polen omdat de instralingshoek al zo flauw is dat er niet zoveel hitte absorptie is op de polen. Wat er van waar is kan ik niet beoordelen.

Marie · 5 maart 2021 op 16:56

Heerlijk bericht weer van de wintersportweerman! Dank.

Gesloten voor reacties.