Hajo begon gisteren met een hoopvol ensemble (over welke periode ik straks terugkom), maar ik begin maar eens met de zeer gunstige neerslagkaart voor Tirol-Salzburgerland-Stiermarken. De specifieke staugebieden in deze regio’s kunnen t/m zondagmorgen (6 jan) wel zo’n één meter aan verse sneeuw verwachten (boven ong. 1400 m in Tirol en 900 m in Stiermarken). Met een stormachtige NW wind zorgt dit voor grote “Schneeverfrachtungen” met een significante stijging van het lawinegevaar aldaar. Houd de sneeuwhoogtes in de weerkamer maar eens in de gaten voor plaatsen als: Die  TauplitzObertauernFilzmoos – alle dorpen van Ski Amadé – Dienten am Hochkõnig – Gerlos  en de hogere delen van de Zillertaler Arena. Lezers die zaterdag daarnaartoe vertrekken hebben ter plaatse hoogstwaarschijnlijk sneeuwkettingen nodig (zoals Hajo gisteren ook al aangaf). Na een adempauze van zondag (6 jan) t/m dinsdag (8 jan) volgt op woensdag (9 jan) vanuit het noorden opnieuw sneeuw, waarbij dan de sneeuwvalgrens gaat dalen tot in de laagste dalen. Ook de oostelijke helft van Zwitserland gaat dan weer iets meespelen met deze pret. Voor de westelijke (Frankrijk) en de zuidelijke gebieden (Italië) zit er nog steeds geen nieuwe neerslag (sneeuw) in de kaarten. Wel gaat daar de temperatuur ook duidelijk omlaag.
In mijn overzicht ben ik nu beland op donderdag (10 jan).  Het hogedrukgebied dat lange tijd het weer in Europa heeft bepaald is dan in elkaar gezakt en een nieuw hogedrukgebied is dan gevormd ten westen en noord-westen van Europa, met een as die grofweg loopt vanaf Portugal via Groot-Brittanië naar Spitsbergen. Tezamen met een uitdiepende depressie boven Rusland wordt er dan diepvrieskou op transport gezet naar West- en Midden-Europa.  Zelfs de LL gaan dan deze diepvrieskou in met grote kans op natuurijs in de periode die daarop volgt. De neerslag die vanaf dan wordt berekend voor het Alpengebied blijft wederom beperkt tot aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam (met zwaartepunt opnieuw over de oostelijke gebieden). Jammer voor de westelijke en zuidelijke gebieden aldaar, maar de situatie wordt weer gunstig voor de Wintersport-Arena Sauerland. Vanaf genoemde periode gaat daar de neerslag weer vallen als sneeuw en bijna direct maar tot in de laagste dalen! Sauerlandgangers kunnen na donderdag (10 jan) met een gerust hart die kant op rijden.

Op dit moment moet ik echter nog een belangrijke kanttekening plaatsen: het ECMWF model gaat (nog) niet mee in deze koude oplossing. Die laat het nieuwe hogedrukgebied vrij snel afzakken naar een positie die we al kennen van de afgelopen 2 weken.  Dat betekent veel zon en hogere temperaturen in de Alpen (en geen neerslag) en een westelijke circulatie over de LL en zelfs tot over Fjord-Norway. Maar een plaats als Voss krijgt dan juist weer het ene na het andere sneeuwfront over. We gaan dus vandaag eerst maar eens afwachten waar ECMWF vanmiddag mee komt. Een mooi opstapje voor het bericht van Hajo morgenochtend vanuit de Zillertaler Arena, waaruit hij mij zojuist meldde dat de regen weer in sneeuw is overgegaan (op 1600 m).

Maar om met een positieve mindset af te sluiten, zie onderstaand kaartje van het GFS model voor vrijdag 18 jan. Natuurlijk veel te ver weg in tijd, maar toch leuk om deze Siberische toestand te bekijken. Een depressietrein van New Foundland-Azoren-Middellandse Zee zie je niet zo vaak. 

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=525985874102289]


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

144 reacties

Gesloten voor reacties.