DSCN7922

Ook vandaag mogen er weer veel mooie foto’s gedeeld worden, ik probeer zelf de aanvang te maken. Wat een schitterend weer! Het zo goed als midwinter-zonnetje, sneeuwdek en het vriest! Altijd goed om te zien. Bij lage dauwpunten (rond zonsopkomst circa -8) bevriest het opspattende water in mooie creaties.

GMT_TNTN_latest

Lekker hoor. De minima vielen in het noordoosten (zonder sneeuwdek!) wat lager uit dan verwacht, in het zuiden wat hoger. De wind was de voornaamste factor. Die ging er op hotspot Nieuw Beerta al crij vlug uit maar bleef in het zuiden lang doorstaan.

Gilze 20142812

Toch pakte Gilze Rijen de laagste. Precies zes graden onder nul. Net na zonsopkomst, om 9h10.

Nieuw Beerta wind 20142812

Hier de windval in Nieuw Beerta. Zo kon het dus rap afkoelen. Daar in buurt pakte Eelde de laagste 10 centimetertemperatuur: -7.7 (Gilze -7.0).

 

Gilze wind 20142812

In Gilze duidelijk een ander verhaal. En actueel heeft zuidelijk Nederland nog altijd windkracht drie tot 4. Maar in de loop van de dag zwakt dat overal af tot rond windkracht twee. Er op uit zou ik zeggen!

sx20141228

Want oh wat een mooi sneeuwdek zo hier en daar. Het lijkt overigens niet geheel goed weergegeven wat mij betreft omdat Zeeland en Zuid-Holland relatief veel hebben en Brabant weinig. De gegevens zijn nog lang niet compleet (er zijn 200 stations) wat gebrekkige interpolatie oplevert. Later vandaag nog eens kijken!

tmin_14122818_14122800

Om daarna te nowcasten hoe diep we gaan. Er zitten enorme verschillen in de modellen. GFS komt nergens in de Benlux met matige vorst, Hirlam tot -7 behalve in hoog-België (daar -10) maar bovenstaande kaart van het ECMWF moet het natuurlijk worden. Whisfull thinking?  Ingewikkelde situatie. Er spelen twee factoren een enorme rol. Hoeveel sneeuw ligt (en hoe goed zit dat in de modellen) en hoe snel komt het laagje vanuit het noordoosten door. Wat jammer trouwens dat dat gebeurt. anders was het heel extreem geworden. Mijn inschatting is dat het ECMWF er zeker met betrekking tot het sneeuwdek er in ieder geval het beste opzit. Zie bijvoorbeeld maar die cirkel in midden-België. Niet helemaal correct misschien, maar komt wel het dichtste in de buurt. De minima zullen overigens al aan het begin van de avond bereikt worden, ik schat voor zuidelijk Nederland rond zeven uur! België net iets daarna, daarom niet op deze kaart. Daar moet -12 of -13 mogelijk zijn.

rart_14122903_14122800

Het komt vroeg door. Mogelijk is het tijdens de ochtendspits net droog. Wel glad denk ik. Aan de voorzijde zit wat sneeuw maar die zal vrij snel overgaan in regen. Behalve wellicht in hoog-België en Zuid-Duitsland; daar mogelijk geheel als sneeuw!

pslv_14123015_14122800

Daarna komen we op dinsdag, woensdag en oudjaarsdag onder invloed van het Brits hoog dat langzaam Europa intrek tin een zwakke noordwestelijke stroming trerecht Hele aardige dagen. Hoewel, eigenlijk saai. Waarschijnlijk niet veel zon, maar ook geen serieuze vorst. Wel omstandigheden die in zuidoostelijk laagland het sneeuwdek misschien intact houdt. En ruimte voor een enkele verassing. Al is het maar een verdwaalde sneeubui vanaf de Noordzee. Of een natuurijs-laagje.

rart_15010212_14122800

Daarna zakt het hoog wat naar het zuiden om vervolgens waarschijnlijk iets op de oceaan te gaan doen. Wordt het een Azoren-hoog of komt het weer met een uitloper boven het Verenigd Koninkrijk  uit? Nederland warschijnlijk in de regen vanaf nieuwjaarsdag waarmee een definitief eeinde komt aan de tweede winterprik. Hier en in de berichten daaromheen kun je de eerste nog even teruglezen. Verder kan het goed nieuws zijn voor de Alpen. Wat zou Hajo er van zeggen? Ik heb daar nog niet naar gekeken, straks hier even lezen!

pslv_15010512_14122800

En dan? Zoek de verschillen! De hoofdrun van het Europese model tekent vanmorgen een nieuwe mogelijke sneeuwsituatie in voor de lage landen, net na volgend weekend. Is meteo-fictie (nog?), maar toch even kijken hoor.

rart_15010600_14122800

Een nieuw sneeuwlaag -erg omvangrijk trouwens- trekt in deze viruele berekening net via IJsland, Engeland net ten noorden van Nederland lang om vervolgens over Duitsland af te zakken.

pslv_15010406_14122800

Kansrijk? het blijft meteo-fictie zei ik al maar het Amerikaanse GFS doet -iets- vergelijkbaars. Tot zaterdag met ongeveer dezelfde drukverdeling maar daarna een meer zuidelijk Euro-hoog. Een soortgelijke depressie als in het Europese trekt hier nog wat verder noordelijk langs.

pluim_06260_0_00_60

De pluim biedt alvast (een beetje) ondersteuning. We gaan het volgen.

DSCN7930

Nu weer naar buiten! NB actueel vriest het nog lekker in een groot deel van de Benelux, en Brabant en Limburg drie tot 4 graden en de wind is aan het afnemen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

100 reacties

Gesloten voor reacties.