Ik zie het KNMI het nog niet benoemen, maar het is toch echt zo dat komende dinsdag de volgende vorstperiode voor de Lage Landen begint. Dat er in de laatste berekeningen nog een graadje dooi op zit in de namiddag is niet zo relevant. Het is pas 14 januari en de zon heeft nog niet zo veel kracht. Wat vooral interessant is, is dat voor deze vorstperiode echt nog geen einde in zicht is.

Het is vooral het Europese model dat momenteel heel mooi in elkaar steekt, maar ik open even met het ensemble voor Berlijn. Want de Lage Landen zijn nu eenmaal de Lage Landen aan zee. Of we stabiel winterweer krijgen zie je toch eerder een stukkie naar het oosten. En wat zie ik in dat ensemble voor Berlijn? Never ending winter. Milde winter. Maar wel winter.

Dit is het ensemble van het Europese model vanochtend. Ik zie hier dus niet hoe we dit niet een overgang naar winterweer moeten noemen. En het dikste cluster op 22 januari gaat toch echt koud verder.

Het gekke is dat het begint met westenwind! Echt waar. Het zal een van de hele weinige uitzonderingen zijn dat een vorstperiode begint met westenwind. De vochtige lucht die daarbij hoort…. houdt de dauwpunten nog wat hoog. We moeten naar Twente uitwijken om dagenlange dauwpunten onder nul te krijgen. Maar in de huidige berekeningen draait de wind na een paar dagen naar oost en gaat het toch naar Scandihoog weer over. Natuurlijk is er het risico van een slechte ijsaangroei onder deze omstandigheden.

Tekenen we voor! Deze weerkaart niet voor het begin maar voor het einde van de nu berekende vorstperiode. Ja er schuift even wat vocht in vanuit het zuidoosten. Maar er is transportkou en het wachten is dan enkel nog op een Siberische of Arctische uitbraak erover heen. Of misschien gewoon lekker door met dat matig koude winterweer. Minimaal de opgespoten ijsbanen goed en uiteindelijk ook wel het echte natuurijs.

En hier het Amerikaanse model. Zoek de verschillen. Zeg jij het maar. Ik ga dus echt die boude voorspelling doen dat dit gewoon de tweede veel langere vorstperiode wordt van deze winter. Hoe verder in de Alpen?

Nou…. echt heel veel gaat er niet vallen. Natuurlijk wordt het kouder en wordt alles ook wel weer wit. Maar een dump? Ik zie hem in Slovenië en Kärnten de komende dagen. Tegen een meter sneeuw. Niet handig voor de Weissensee! Wel gaaf voor de skigebieden daar. Verder krijg je onvoorspelbaar lokale uitschieters. Waar wel een halve meter kan vallen terwijl er elders maar 10cm valt.

Kijk eens naar deze kaart van de accumulaties de komende 2 weken. Dat is echt niet in de Alpen dus. En juist deze kaart geeft me moed voor de Laagland winter. Want als de depressieactiviteit vooral op de Middellandse Zee zit ….

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Sandra v.d. Schaaf · 14 januari 2023 op 11:25

Dat zijn goede berichten Hajo. Dank voor je bericht

John · 15 januari 2023 op 20:33

Lees dat vorig jaar op deze site gigantische bezoekersrecords waren.Waar zijn deze gebleven? Lees 1 reactie…………

    Hajo · 15 januari 2023 op 20:37

    Dat was 2 jaar geleden. Reacties hebben aantal bezoekers nooit weerspiegeld. Site is een hobbyproject geworden. Klein maar fijn.

Jaap verlaan · 16 januari 2023 op 15:42

Goh john waar was jy dan al die tyd en wat heeft dit met het winter weer te maken. Zeg dan van goh hajo het is best spannend met de weer kaarten wat kunnen we nog vetwachten waar gaat het naar toe de komende periode in de alpen en de lage landen zo iets snappie

Aart · 17 januari 2023 op 22:40

Wow, kijk ECMWF eens uitpakken vanaf de 22e! Matige misschien wel strenge vorst?
https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=both_pluim&r=midden
Ben benieuwd of GFS gaat volgen, alhoewel die altijd veel gematigder is in de verwachting.

    Hajo · 17 januari 2023 op 22:41

    Ik ga nu kijken. Misschien een bericht.

      Frans V · 17 januari 2023 op 22:46

      Kun je gelijk de kansen voor een polar low morgen meenemen 🙂

Hajo · 17 januari 2023 op 23:15

Toch wel scherp gezien… dat dit en vorstperiode is al zeg ik het zelf. Morgenmiddag misschien een nieuw bericht. Nu niet veel aan toe te voegen. Polar low…. dit is deze keer meer iets kleins dat op de valreep van “landfall” lijkt te ontstaan… paar centimeter sneeuw meer…. niet echt wat je hebt als het polar low voor de Noorse kust ontstaat en uitgroeit.

Reacties zijn gesloten.