skiwelt wilder kaiser

Na de regen van dinsdag kwamen gisteren de berichten dat de schade aan de pistes al bij al nog wel meeviel. Aangedrukte sneeuw kan wel wat hebben natuurlijk. De bomen zien wel overal weer groen/bruin. En op deze foto uit Skiwelt te zien ook de zuidhellingen. Dat is dan wel weer normaler voor de tijd van het jaar. De zon wordt dan ook alweer wat krachtiger. Er moet dan al heel wat verse sneeuw vallen om die zuidhellingen naast de pistes weer langdurig wit te maken. Gaat dat ook gebeuren?

galtur

Vandaag in ieder geval nog niet. Wel opletten voor bulten in de papsneeuw vanaf deze middag. Haha. Deze uit Galtur had ik nog nooit gezien. Daarnet op instagram gevonden. Jullie wel?

la plagne

Niet alleen in Oostenrijk en Zwitserland was het gisteren goed skiën, ook in de Franse Alpen uiteraard waar ze zelfs helemaal geen regen gezien hebben. Ook hier in La Plagne wel weer die groene bomen.

les arcs

En vanuit het naburige Les Arcs een magnifiek uitzicht op the big daddy van de Alpen. Deze regio heet dan ook Savoie Mont Blanc om een reden.

0650_hd

Goed, dat waren nog plaatjes van gisteren. Ondertussen komt de zon alweer op en zien we voor vandaag een gelijkaardig beeld. De meeste plaatsen in de Alpen  worden wakker onder een blauwe hemel. Ook zo in de Zillertaler Alpen.

Knipsel

OK, hier en daar zijn wal wat hogere wolken aanwezig, maar daar ligt de nadruk niet op vandaag. Nee, het wordt een behoorlijk goede skidag vandaag.

gust_17022318_17022300

Slechts ‘behoorlijk’ goed, want later op dag, vanaf de namiddag, gaat de wind ook in de Alpen fel gaan toenemen, toch vooral in Oostenrijk en Zwitserland. Dat hangt vast aan de stromdepressie die de Lage Landen straks te verwerken hebben.

rart_17022406_17022300

Vannacht passeert dan een koufront de Alpen. Sneeuwgrens eerst op 1400m, maar gaat snel dalen.

rart_17022415_17022300

En wanneer vrijdag overdag nog een aantal buien passeren ligt de sneeuwgrens toch al op 600 meter.

arpegeit-45-58-0

Van deze kaart kan je de verwachte totalen goed aflezen. De regen is hier uit gelaten. Hier gaat het dus enkel om de sneeuwhoeveelheden. Zo’n 10-15cm voor de Savoie, toenemend naar 20cm in Wallis. Hotspot voor deze sneeuwfase wordt Centraal- en Oost-Zwitserland, alsook Vorarlberg. Daar kan gerust een dikke 30cm vallen. Niet slecht dacht ik zo. Verder Oostenrijk in dalen de hoeveelheden weer. 10 tot 20 cm op de hogere pistes, wat minder in de dalen. Helemaal droog blijft het in de Franse Alpen ten zuiden van de Maurienne. Voorlopig toch, …

ECM1-144

… want de modellen zitten weer op een lijn voor wat de sneeuw volgende week betreft. Dat waren ze het voorbije weekend ook al (ja, deze sneeuwval hebben we al heel lang op het netvlies), maar GFS heeft een aantal dagen even een zijsprong gemaakt naar een andere uitkomst. Nog maar eens een bewijs trouwens dat het eigenlijk onzinnig is te zeggen dat het ene model beter presteert dan het andere en daar dan in de toekomst zo rekening mee te houden. Elk model heeft wel eens een off-day. Anyhow, volgende week dinsdag en woensdag een weersverslechtering, of beter gezegd: een landschapsverwitting, voor heel de Alpen zoals het er nu naar uitziet.

rart_17022806_17022300

Maandagnacht begint het al in de Franse Apen en aan de Zuidkant.

rart_17022818_17022300

En naarmate de kou binnen sluipt intensiveert ook de neerslag.

rart_17030100_17022300

Je ziet dat ook Oostenrijk mee profiteert later op dinsdag, …

rart_17030200_17022300

… zeker wanneer de wind daarna nog eens naar het noordwesten zou draaien.

les menuires

Goed, mooi allemaal. Kan het nog misgaan. Tja, het kan altijd misgaan, zeker omdat de termijn nog zo’n 5 dagen ver is, maar de kansen op falen zijn echt wel klein denk ik. Wel is het nog mogelijk dat het wat meer een Zuidkantdump wordt en de Noordkant het droger gaat houden. Alhoewel dat voorlopig niet uit de ensembles blijkt. Hier dat voor Les Menuires

val gardena

Val Gardena

Piemonte

… Piëmonte uiteraard de grootste neerslagpieken …

Konigsleiten

… maar ook Königsleiten doet mooi mee. Je ziet, echte details zijn nog niet te geven, maar de tweede krokusweek zou wel eens een omnifeest kunnen worden: eerste dagen nog zacht en droog, met zonnige perioden en wolkenvelden. Vanaf dinsdag de omslag naar een periode met in potentie veel sneeuw.

ECM1-192

Wat er daarna komt is nu nog niet te zeggen. Beetje vis noch vlees. Laten we daar nu dus nog maar niet naar kijken want dat kan nog alle kanten uit.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

65 reacties

Gesloten voor reacties.