sneeuwverwachting2002

De regen in de Lage Landen vanaf vannacht houdt de hele dag aan en morgen gaat dat door met de klassieke regenbuien na het koufront. Het is deze neerslag die vanaf zaterdagochtend de Alpen beheerst. Een doos van Pandora met name voor de Franse Alpen waar we aanzienlijke problemen kunnen verwachten op de wisseldag te meer de sneeuw in de loop van zaterdag tot op de snelwegen zal vallen.

weisssee2002

Ik kijk even puur egoïstisch naar mijn eigen bestemming waar we vannacht heen zullen tuffen met z’n zessen in een koekblik. Zoals ik gisteravond al meldde krijgt heus elke bestemming komende week wel zijn zonnige momenten. Tussen de sneeuwval door. Het belangrijkste om even in kaart te brengen zijn de kansen op regen waar, hoe hoog en wanneer. Dat ga ik nu dus even doen…

[metaslider id=55864]

Alles in ogenschouw nemend kom ik tot de conclusie dat vooral maandag de problematische dag is qua sneeuwgrens. Zie hierboven het binnenschuiven van het front en vervolgens de temperaturen op 1500m die daarbij horen. Is het op 1500m rond het vriespunt kun je uitgaan van een sneeuwgrens van 1200m. Is het daar +3ºC kun je daar 500m bij optellen en omgekeerd. Zo zien we dat die maandag de sneeuwgrens in de Franse Alpen start rond 1700m en dan in de nacht op dinsdag zakt naar de laagste dalen. In Oostenrijk start de neerslag vanuit het westen met een sneeuwgrens van 1300m om dan ook vrij snel te dalen onder de 1000m. Dinsdagochtend sneeuwt het dan alweer tot in de dalen.

valgardena2002

Is de zuidkant nu veel zonniger dan de noordkant? Dat valt op zich nog wel mee als we naar Val Gardena kijken. Het lijkt er ook op dat niet alleen Pandora een sneeuwsandwich zal zijn, maar ook Kiki! Eens zien…

zuidkantintens

Hier zie je het moment dinsdagochtend waarop de neerslag vooral aan de oostelijke zuidkant intensiveert terwijl in de Jura en de noordelijke Franse alpen de volgende buiengolf al binnenloopt. Een depressie boven Italië jaagt dit aan natuurlijk en ook Kärnten en het oosten van Oostenrijk krijgen daaruit de erop volgende dagen tot zaterdag aan toe af en toe Retour de l’Est sneeuw.

grappigspel

Het wordt een grappig spel tussen die druk uit het oosten en de oprukkende fronten uit het westen. Zie bijvoorbeeld bovenstaande kaart!

lesmenuires2002

De Franse Alpen stonden eerder nog op de rit om 2 meter sneeuw te ontvangen. Bij Les Menuires zien we dat daar nog 77cm op de berg van over is. Dat komt netjes overeen met de kaart bovenaan. Als we terugdenken aan het begin van het seizoen kom je weer in de stemming van: “Zie je nu wel… het wordt altijd minder”. Maar hé: 77cm op de berg! Dat is gewoon een dikke dubbele dump erbij! Nogmaals: met mogelijk morgen drama op de wegen! En hier meer dan in Oostenrijk en aan de zuidkant gewoon vijf dagen bewolking en sneeuw op rij! Met wel zondagmiddag en maandagochtend een mooie fase en dan vanaf donderdag weer prima en…. koudddd. Dat is echt het goede nieuws: maandag even wat regen…. en dan gaan we gewoon vet winters verder. Zal mijn tweede boude voorspelling het redden? Mijn lot ligt in jullie handen…

PinPin_Studio_Kiruna_Winter_Playground_11_Photo_Christian_Stromqvist-1024x683

Afsluitend nog een mooie nieuwe wintersport: een speeltuin van sneeuw in Kiruna in Zweden. Zie de hele slideshow van het terrein hierrrr!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.