Alles mooi vandaag! Gisteren Les Menuires nog zo troosteloos waarbij Leo opmerkte dat RTL Weer gisteravond laat zonder bronvermelding een uitsnede uit bovenstaande HD webcam van een verregend Les Menuires toonde die gisteren in dit bericht stond. Ja worden meer en meer gevonden en ik zal verklappen dat we vorig jaar voor kerst een mooie piek hadden maar dat tijdens de kerstdagen deze website maar iets meer dan 2000 bezoeken per dag had. Dit jaar? Ruim 7000! En hoe mooi Les Menuires vanochtend (alle cams). Alles komt goed… 

oostenrijk2612

Voor we verder gaan met de schitterende beelden van de zuidkant en het westelijk Alpengebied eerst aandacht voor de aanhoudende “ellende” in Oostenrijk. Ja ik heb mijn BV4 dik gewonnen. Héél dik. Binnen een minuut na posten van de eerste opzet van dit bericht hangen Jan Jaap en Wessel “aan de lijn” vanuit respectievelijk Saalbach-Hinterglemm en Mayrhofen. Hierboven de situatie in Hinterglemm. Je ziet de topjes van de grassprieten zowat door de kunstsneeuw heen steken nu… en in Mayrhofen waar ik gisteren een plaatje van toonde is het 12,5°C vanochtend.

fronten2612 

Hierboven nog een keer summier de frontenanalyse…. wil je de details van wat er gebeurt pak dan deze video van 23 december. Wat zijn de lijntjes? Rood het altijd brede warmtefront dat naar links draait maar netto naar rechts meedrijft in de stroom… blauw het altijd scherpe koufront met de felle opklaringen erachter. Het zwarte steeltje de occlusie. Waar de drie lijnen samenkomen sneeuwt het het hardst. Maar ook in de Franse Alpen zijn er nog sneeuwbuien door de stuwing tegen de hoofdkam (stippelijn). Opvallend genoeg zijn er ook aan de Italiaanse kant nog sneeuwbuien! Zie Valle d’Aosta cam hieronder. Oostenrijk zit nog volledig in de Föhn vanochtend. Zelfs in Vorarlberg en Montafon nog geen sneeuw. En ook dicht tegen de hoofdkam in de Zillertal Arena en Obertauern om 10 uur nog niets. Maar het komt echt wel!    

accu2612

Hier de nu berekende accumulaties. Voor de Oostenrijkse noordkant misschien een tikkie afgenomen maar nog gewoon in de range die altijd is aangegeven van 10 tot 30cm. Als je de kaarten stuk voor stuk checkt zie je dat de sneeuw als een blok van Vorarlberg tot Stiermarken over de hoofdkam komt vallen. Het komt dus NIET geleidelijk van west naar oost binnen. Om 12 uur moet het beginnen en rond 15 uur moet de sneeuwval op veel plaatsen hevig zijn. En het sneeuwt dan tot kort na middernacht door. Maar ja: de marge voor de sneeuwgrens die gegeven wordt is 600 tot 1300m! Dan zit je dus in Gerlos veilig, maar in Saalbach-Hinterglemm niet en in Mayrhofen al helemaal niet. Heb je dan ook tweede kerstdag regen dan is mijn gewonnen BV4 bij jou het meest pijnlijk aangekomen. En zelfs als wij morgenvroeg in Zell am See op 750m sneeuw hebben (volg het op Facebook en Twitter) dan zal het ook snel wegdooien want de Föhn komt tot zaterdagmiddag terug. Samenhangen met de stormachtige wind (35kn) vrijdag langs onze kust (zie kaart). Opvallend is dat de Föhn morgen ook aan de zuidkant volledig droog zal zijn…. de neerslag is simpelweg…. op!

airolo2612

Zo nu eerst een Bavaria genieten van de plaatjes. Had ik dat Airolo maar gekocht enkele jaren terug toen men vanwege global warming alle skigebieden in Tessin wilde opdoeken.

bettmeralp

Bettmeralp! Ja Wallis krijgt de volle laag van de occlusie momenteel.

zinal2612

Ook Zinal in het Val d’Anniviers laat zien hoe mooi het sneeuwt in Wallis… Zie alle webcams van het Val d’Anniviers.

flumserberg2612  

De Flumserberg in Oost-Zwitserland bij Landal Skilife Walensee laat de Oostenrijkgangers zien hoe dichtbij de sneeuw al is. 

les_crosets2612

Jur en onze Kees in Portes du Soleil halen vanochtend opgelucht adem. En de wind morgen gaat meevallen. Morgen wordt dus een topdag! Ja zaterdag begint dan weer met regen, maar ook op dat front daalt de sneeuwgrens daar zodat de “PdS” er zondag voor de vakantiegangers van de tweede week helemaal toppie bij zal liggen! 

morgins2612

Dalafdaling Morgins. Altijd een mooi beeld uit de PdS. 

morzine2612

Morzine nog wat lager op 1050m ook prachtig wit.

stjeandaulps2612 

St. Jean d’Aulps nog een van de 12 skidorpen van de PdS.

stmartin2612

Aansluitend op de foto bovenaan uit Les Menuires ook het moederdorp St. Martin de Belleville op 1450m eindelijk dik in de sneeuw. Ja ook hier zal het zaterdag weer even regenen voor het opnieuw overgaat in sneeuw. In Les Menuires uitsluitend sneeuw!

chamois2612

Opvallend dat er ook achter het scherpe koufront nog sneeuwbuien zijn aan da achterkant van de hoofdkam. Hier Chamois in het Valle d’Aosta (meer cams).

stmoritz2612

St. Moritz in de dikke sneeuw….

maloja2612 

… en het nabijgelegen Maloja.

    valfrejus2612 

Valfréjus toont dat de Savoie zeker niet de hoofdprijs heeft gekregen. Voor de tweede keer nu zien we in de noord- en zuidalpen mooie sneeuw en in het midden rond de Maurienne een stukje minder… 

ortisei2612

In Val Gardena (zie meteo)  aan de oostelijke zuidkant is het vandaag begonnen met dumpen!  Op de kaart hierboven zie je dat er minstens een halve meter gaat vallen hier… 

europa0301

Hoe gaat het verder? Komend weekeinde sneeuw vanaf zaterdagmiddag in de Franse Alpen tot zondagmiddag in Oostenrijk en aan de zuidkant in dezelfde volgorde. Als je zaterdag voor het middaguur uit de Franse Alpen  vertrekt geen probleem. Aankomsten zaterdagmiddag en -avond in de Franse Alpen kunnen problemen hebben. In Oostenrijk heb je alleen problemen als je zondag de weg op wilt. Daarna zeggen beide modellen nu dat de sneeuwval rond de jaarwisseling oplossend niet verder komt dan het westelijk Alpengebied. Wel zien beide modellen rond 2 en 3 januari weer mooie sneeuw in de Alpen met als je goed op bovenstaande kaart kijkt meteen een winterse tendens voor heel Europa. Zie je de Russische beer?

kerstcadeau2612

Ja een meteofiction primeur sinds lange tijd: een hoofdrun die naar een ijsdag in Nederland afsteekt. Het ensemble ligt hoger natuurlijk.

pluim2612_00 pluim2612_00_sneeuw

Zo’n controlerun van het Europese model met sneeuwval in Nederland op het einde (het lijkt veel maar de schaal gaat maar tot 4mm per 6 uur) mag er ook zijn…. Het zijn niet meer dan vingerwijzingen… maar ze nemen toe en gaan langzaam van het niveau van wishfull thinking naar voorzichtig realistisch. Dat de Wintersport Arena Sauerland medio januari vol in bedrijf zal zijn is zo langzamerhand gewoon echt een realistische inschatting. En het leuke is dat we in januari en februari flink wat skipassen voor die partner gaan verloten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

64 reacties

Gesloten voor reacties.