Vorige week dinsdag postte ik deze kaartenreeks in het weercafé. Het was de langetermijnverwachting van het Europese weermodel. Een warme, maar neerslagrijke Sinterklaasweek ging het worden. Ondertussen zijn we bijna tien dagen verder. Gaat die verwachting uitkomen? Ik denk het wel. Interessant. Kunnen we die verwachting herhalen voor de week erop? Eens kijken …

Voor de week van 10 tot 16 december verwacht EC dat het in grote delen van Midden-Europa een stuk droger wordt. En ook de temperaturen dalen weer naar vrijwel normale waarden voor de tijd van het jaar. Exit ZW-winden dus. Tegelijkertijd zien we dat het deze keer de Zuidkant is die natter wordt. Hoe moeten we ons dat weerkaartgewijs voorstellen? Wellicht hogedrukinvloeden ergens boven Centraal-Europa en depressieactiviteit boven de Middellandse Zee. Let trouwens ook eens op het persistente koudereservoir in het westen van Rusland. Niet weg te krijgen blijkbaar en dat is goed nieuws voor het verdere verloop van onze winter.

Nog goed nieuws is dat er stilaan enige zekerheid komt over de toenemende activiteit van Planetaire golf#2 in de poolwervel richting tweede decade van december. Daardoor wellicht die stijgende kans op hogedruk boven Midden-Europa dan. De verwachting van het Amerikaanse GFS is dit. Dus beide grote weermodellen zijn het aardig met mekaar eens.

Zo ziet de verwachting van de poolwervel er dan uit voor 12 december (thx @Ronaldo trouwens voor de link naar deze kaarten, je hebt je biertje van het huis verdiend 😉 ).  Bijzondere configuratie van de poolwervel hoor. Zie je niet zo vaak.

Maar met die poolwervel kan het de komende maand echt alle kanten uit. Kijk maar naar de spreiding van de groene lijntjes. Enkel maximale activiteit zit er niet aan te komen.

Afsluitend. Ook de windrichtingpluim van EC deze ochtend maakte me gelukkig. Stilaan komen we los van die saaie toestand waarbij vrijwel elk ensemblelid voor ZW-winden ging. Nee, eerst moeten we die zachte fase door tot aan Sinterklaas. Daarna een paar dagen met meer W- tot NW-winden, goed voor de Noordkant van de Alpen. En daarna? Nog totaal onbeslist. Maar wel hoort een scenario met oostelijke winden tot de mogelijkheden. Ik geef het nu toch al zo’n 25% kans. Wat denk jij?
Wie weet komt er zo meteen al een eerste signaal in de avondruns en spreekt Hajo er straks in zijn fb-live video over.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

75 reacties

Gesloten voor reacties.