Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Tweede boude voorspelling: seizoen 2014-2015 vanaf 17 januari helemaal toppie

check ook eens

125 Reacties

 1. Frank schreef:

  Dit jaar voor de tweede keer op rij naar Obertauern, echt een sneeuwrijk/zeker gebied waar je je volledig in de winter waant zonder een spoortje groen.

 2. snowman schreef:

  Kom er maar in Hajo 🙂 ben nu vooral geintresseerd in potentieel laaglandwinterweer. Ecmwf vanochtend op termijn wel steeds koeler maar nog geen echte klappers te bespeuren helaas.

 3. JorneValstar schreef:

  Zo’n titel maakt een grijze ochtend heel snel goed Hajo!

 4. Johan schreef:

  Obertauern, Obertauern, Obertauern……… Zucht…. Zijn er uberhaupt nog andere skigebieden?

  • Arjen schreef:

   Ach Zell am See ligt er beter bij nu dan vorig jaar rond deze tijd!

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Het zijn partnergebieden die Hajo nou eenmaal vaker noemt dan andere gebieden. Zell am See, Les Menuires, Kleinwalsertal, Montafon, etc komen ook meer dan eens voorbij. Geeft echter wel een indicatie waar je het kunt verwachten als je topografisch goed onderlegd bent (of handig met Google maps)…

   • Johan schreef:

    Ik begrijp dat het partnergebieden zijn en dat er ook geld verdiend moet worden. Maar in vrijwel ieder bericht, of in de reacties van Hajo, wordt Obertauern wel genoemd. Terwijl ik dit schrijf is het bericht van Hajo nog niet af, maar ik krijg het idee dat hij Obertauern ook wel een beetje ‘misbruikt’ om de teleurstelling van Daan goed te praten. Obertauern ligt op 1800 m, tuurlijk is daar iedere neerslag in januari sneeuw…

    @Hajo, in je bericht van gisteren gaf je de volgers die niet zo geloofden in Daan 3 nog een Dikke Vinger. Hoe moet ik die dikke vinger interpreteren? Het klinkt namelijk als een middelvinger, maar je zal deze nu wel anders uitleggen…Ik vond het eigenlijk niet zo gepast en je was zelfs toen nog te voorbarig met je conclusie over Daan 3 (× niks). Hoef geen excuses, maar enige uitleg over die dikke vinger is wel gewenst.

    • Allie schreef:

     Dus we gaan Hajo even op het matje roepen? Als je er allemaal niet tegen kan dan kan je misschien beter op een andere site kijken. Er zijn er zat. Op deze site worden wel eens wat gokjes genomen wat het onderscheidt van andere websites.

     • Johan schreef:

      @Allie ???????, sorry hoor… Ik zou niet durven Hajo op het matje te roepen. Ik vroeg alleen enige uitleg van iemand die zelf (terecht) gesteld is op de waarden en normen op deze site. Ja, ik ben kritisch maar toch altijd wel opbouwend en respectvol? Waarom zou ik dan weg moeten? Dat wil ik helemaal niet, want daar is mijn waardering voor Hajo en zijn team veel te groot voor! Misschien moet jij mijn posts maar even overslaan, oke?

    • Jannes schreef:

     Volgens mij staat in het bericht dat hij de wijsvinger van dat plaatje bedoeld, ik heb het voor je uiteengezet:

     Quote:
     “Iedereen die gisteren en zelfs vanochtend nog twijfelde aan Daan3 krijgt vanochtend een dikke vinger van me. De vinger die ik al een paar dagen geleden bovenaan een weerbericht zette.”

     Het plaatje (“ensvinger.gif“):

     Ik bewonder je kritische houding, maar dit had je gewoon kunnen lezen…

     • Johan schreef:

      @Jannes, ik had het zo ook gelezen. Maar in de woorden ‘ dikke vinger’ zit wel een ondertoon, althans zo interpreteer ik dat. Het ligt dus aan mezelf en zegt dus meer over mij… Ik ga bij mezelf ten rade… 🙂 Bedankt voor je reactie, deze kan nu gesloten worden wat mij betreft.

     • Jochem schreef:

      Eerlijk is eerlijk, ik had die ‘dikke vinger’ ook zo opgevat als jij. Zie mijn reactie onder het betreffende bericht, waarop Hajo ook met uitleg heeft gereageerd.

      Het geschreven medium zal altijd gevoelig blijven voor misinterpretaties… 😉

     • Jannes schreef:

      @jochem dat is precies de bedoeling lijkt me. Iemand schrijft voor een doelgroep en het spel is deze uit te dagen. Ik vind juist dat bijzonder prettig, want dat boeit en onderscheidt… Het is dan natuurlijk zaak niet te ver gedaan en geen mensen te beledigen. Als ik hier even geen zin in heb ga ik naar http://www.knmi.nl en lees ik daar de prognose ff snel ;).

    • Snowman schreef:

     Tut tut. Je kan net zo goed tegen de weermodellen te keer gaan, die zaten er namelijk tot kort van tevoren er schromelijk naast. We zijn allemaal speelballen van het weer. Soms valt het mee, en voor het gevoel valt het vaker tegen.

     Niet te veel last krijgen van een winterdepressie he

    • Hajo schreef:

     Natuurlijk krijgen mijn bezoekers geen middelvinger…. ik pleeg liever geen harakiri met deze website. Nee het was een dikke wijsvinger. En het was op het randje. Zoals Jochem schrijft: “Alles wat geschreven staat is voor misinterpretatie vatbaar”.

    • ruud schreef:

     @johan, ik ben ik op dit moment in obertauern (kom hier al 30 jaar) en geef hajo s morgens een update over de pistes en het weer.
     je kan het ook als nuttig informatie zien voor mensen die op zoek zijn naar sneeuw.
     Er valt nou eenmaal meer te vertellen over een gebied waar sneeuw ligt dan over een groene weide.
     De wintersportweerman.nl is toch een geweldige site waar veel mensen veel voorpret aan beleven.
     als je sneeuwhhoogte.nl of bergen of sneeuwhoogte+ had moeten geloven dan had er al 4 meter sneeuw moeten liggen in de alpen.
     het blijven VOORSPELLINGEN, PPROGNOSES en VERWACHTINGEN.
     Hajo keep up the good work

 5. Marco schreef:

  kijk deze webcam verzameling van Montafon eens. zelfs Schruns op 700 meter wit:-) Heerlijke beelden:
  https://www.wintersportweerman.nl/wintersport-weerkamer/webcams/webcams-montafon/

 6. Marcel van der Graaf schreef:

  En deze cam van Zauchensee dan, ziet er toch toppie uit !!!
  http://zauchensee.panomax.com/

 7. Marcel van der Graaf schreef:

  Webcam Tauplitz kun je goed zien dat het hard gewaaid heeft
  http://zauchensee.panomax.com/

 8. Marcel van der Graaf schreef:

  Tauplitz moet deze zijn
  http://tauplitz.panomax.com/

 9. Marcel van der Graaf schreef:

  En zelfs in Going is alles tot in het dal weer wit
  Welliswaar geen dikke laag, maar voor het winterse plaatje prima
  http://going.panomax.com/

  • Marcel van der Graaf schreef:

   Of deze van Ellmau !!
   http://ellmau.panomax.com/

   • Jochem schreef:

    Ga je elke camera van panomax nu in de reacties zetten Marcel? 🙂

    Ik zal nog even kopieren wat ik vanochtend onder het oude weerbericht schreef, want het is inderdaad maar net een vliesje wit wat het natuurlijk wel erg leuk doet voor de camera’s. Op het torentje kun je altijd goed de werkelijke hoeveelheid zien.

    In SkiWelt heeft het gisteren ook praktisch niet gesneeuwd, maar vannacht nog wel even met de poedersuikerbus tot in de dalen. En dat doet een hoop voor het aangezicht. Hopelijk weten ze de pistes ook weer begaanbaar te maken.


    Verschil Ellmau dorp (850m) gisterenmiddag (16:00) en vanochtend (9:00)

 10. Marcel van der Graaf schreef:

  En deze van Mauterndorf net ten zuiden van Obertauern ziet er toch fantastich uit
  http://ellmau.panomax.com/

 11. Marco schreef:

  Deze van Wagrain op 900 meter. ok. misschien niet zoveel sneeuw maar dit is ook wintersport. Hoeveel % vinden jullie voorpret deel van je wintersport uitmaken? Bij mij toch wel 20% denk ik. heerlijk

 12. patje schreef:

  Vanaf 17 jan helemaal Toppie… Laat ik dan net naar Montafon gaan!!!! Whohooo ben weer helemaal blij vandaag!

 13. Marco schreef:

  Montafon heeft ook Twitteraccount wat je kunt volgen @patje voor alle updates aldaar;-) @MontafonNL

 14. Johan schreef:

  @Hajo, ik wilde je niet tegen het zere been trappen. Met hardlopen in de sneeuw bedoelde ik dat ik dat in de winter liever doe dan wanneer er geen sneeuw ligt. Heerlijk na een dagje skien even de spieren los wandelen of lopen door een besneeuwd landschap.

  Ga vooral door met je berichten en keep your head up. Ik waardeer jou en je team zoals ik al eerder in een reactie aangaf.

 15. pionok schreef:

  Ik volg deze website al een hele tijd en heb me eigenlijk pas de laatste week aangemeld. Ik zie steeds vaker berichten dat mensen een beetje geïrriteerd raken over het feit dat @hajo de partnergebieden vaak benoemd in zijn berichtgeving.

  Toch wil ik het ook even van de andere kant belichten en corrigeer me als ik het niet goed heb hajo.

  Zoals hierboven al gezegd. Er moet ook geld verdient worden en dat zal bij deze website niet anders zijn. Ik heb zelf een aantal websites gebouwd en een aantal jaar ook beheert en ik krijg toch vaak het idee dat mensen geen idee hebben wat het beheren van een website inhoudt.
  Het van de grond af aan opbouwen ,beheren, partners/sponsoren zoeken en onderhouden, het vasthouden van de bezoekersaantallen en deze het liefst laten groeien, dan zoals hajo nog doet het reageren op vele vragen die gesteld worden en het bekijken/interpreteren van het weer is gewoonweg een dagtaak.

  Zie het een beetje als de commerciële televisie. We irriteren ons vaak aan alle reclames, maar deze zijn wel nodig om de series waar we zo graag naar kijken te maken.

  Ik vind het dan zelf ook geen probleem dat hajo de partnergebieden (de gebieden waar hij van jongs af aan al binding mee heeft) vaker benoemd dan andere.
  daarnaast weet ik uit eigen ervaring (ook ik heb in oostenrijk gewerkt) dat er niks zo veranderlijk is als het weer in de bergen. Het is dan ook gewoonweg onmogelijk om alle gebieden goed te kunnen voorspellen. En idd, ook ik vind het jammer dat het op mijn plaats van bestemming niet zo is als dat ik de afgelopen twee jaar gewend ben, maar het weer is helaas niet te sturen (nog niet 😉 ).

  Hajo doet meer dan zijn best om deze website tot een succes te maken en ik vind dat we dat moeten waarderen. En ach dat er dan wat vaker een partnergebied genoemd wordt. So be it.

  Iedereen mag zijn/haar mening geven, maar laten we wel reëel blijven. Het is niet voor niks dat er wereldwijd nergens zo veel over gepraat wordt als over het weer.

  Ik hoop dan ook dat deze website gewoon lekker doorgaat zoals deze begonnen is.
  gr. rene

  • Jochem schreef:

   Daarbij is het natuurlijk inherent aan reacties op een website dat er geklaagd wordt en dat mensen het oneens zijn met elkaar.
   Misschien moeten we gewoon blij zijn met de beschaafde manier waarop dat hier geuit wordt. 🙂 (Je wilt ze de kost niet geven die zo’n beetje met elkaar op de vuist gaan in youtube-reacties of zelfs op nu.nl.)

   Zie het een beetje als de commerciële televisie. We irriteren ons vaak aan alle reclames, maar deze zijn wel nodig om de series waar we zo graag naar kijken te maken.

   Mooie analogie!

  • Michel schreef:

   Goed gesproken

 16. Jochem schreef:

  Toch begrijp ik wel wat Johan in de reactie bedoelde: hij vind hardlopen in de sneeuw leuk, maar als je maar 1 lullig weekje per jaar op wintersport gaat, dan is dat niet waar je op zit te wachten. Zelfde verhaal voor een dag zwembad of shoppen in het winkelcentrum.

  Je hele vakantie laten verpesten is natuurlijk het andere uiterste, je moet er van maken wat ervan te maken valt. Maar balen is heel begrijpelijk, en een realistisch vooruitzicht wensen voor die duurste vakantie van het jaar is ook niet heel veel gevraagd.

  Ben je er meerdere weken per jaar te vinden, of dat nu als skileraar is, of met je vaste plek op de camping, dan kan ik me goed indenken dat je alles wat kunt relativeren en ook een leuke andere bezigheid kunt zoeken op een slechte dag.

  • Allie schreef:

   Ik heb weleens het idee dat een aantal mensen meteen klaarstaan om commentaar te leveren als een voorspelling niet uitkomt. Als er dan een keer 30 cm valt dan hoor je ze niet. Blij dat ik niet zo in het leven sta.
   We mogen blij zijn dat we gratis deze informatie elke dag krijgen. Dat gaat niet zonder partnergebieden. Dat hoort er gewoon bij.
   Ik ben blij met deze site en ik baal ook als een voorspelling niet uitkomt, maar ga dat niet afreageren. Kreten als het hele seizoen wordt het niks meer, snap ik niet. Verdrinken in zelfmedelijden.

   • Jochem schreef:

    Je hebt natuurlijk gelijk, maar zo gaat het in het leven: mensen klagen meer over dingen die niet bevallen dan dat ze de dingen prijzen die ze wel bevallen.

  • Hajo schreef:

   Het is net als in NLP: het is jouw keuze of je baalt of niet. Als je met jezelf de dialoog voert: “het wordt een topvakantie en we gaan lekker naar het Mozarthuis en Sachertorte eten” dan heb je dat in je koppie. Spreek je anders met jezelf heb je dat in je koppie. Dit is een kunst die wat mij betreft belangrijker is dan het achteruit parallel met hoge snelheid een zwarte piste af carven. Ik kan allebei maar vind het NLP stuk belangrijker in mijn persoonlijk leven. Bedenk ook eens hoeveel je mee naar huis neemt voor de rest van het jaar als je tijdens die groene wintersport die hele week NLP lukt! Dan kun je alle verdere tegenslagen in het jaar ook in je koppie tussen de oortjes omturnen in iets leuks. Ruzie met je vrouw? Maak je van: “Interessante uitwisseling gehad”. Blessure? “Kans om weer wat intensiever aan je lichaam te werken”. Financiële tegenslag: “Uitdaging om er het beste van te maken en kans om te voelen op wie je kunt bouwen” etc etc. Ik ben het gewoon niet eens met dit type pessimistische uitspraken en blijf herhalen: het beste wat ik te bieden heb zijn niet de voorspellingen maar het NLP stuk….

   • Jochem schreef:

    Je hebt gelijk Hajo, en ik denk dat het heel fijn is als je dat kunt (net als met hoge snelheid achteruit parallel een zwarte piste af carven trouwens, kan ook niet iedereen!).

    Maar ik blijf het toch begrijpen als je met je gezin en 3 kinderen de spaarpot hebt omgekeerd voor de skivakantie. Dan kun je natuurlijk gaan met de insteek: “we kunnen ook lekker eten en een mooie wandeling maken”, maar als die uitkomst werkelijk genoeg voldoening schenkt, had je waarschijnlijk 2000 euro minder uit hoeven geven en alleen maar 100 kilometer een willekeurige richting weg van je woonplaats hoeven te rijden.

    Dus ik denk dat beide ‘partijen’ een goed punt hebben. 😉

    • Hajo schreef:

     Daar is een oplossing voor: ook als gezin gewoon op de bonnefooi gaan rijden. Heb je beetje lef bij nodig. Maar juist in de grootste gebieden heb je statistisch altijd wel een annulering door hartaanval of overlijden in de familie. Dus loop je op zaterdag bij de VVV Saalbach binnen heb je altijd wel wat. En anders wel in Saalfelden of waar ook. Zo hou je je geld in de hand tot het laatste moment…. en ga je alleen als het op jouw niveau van wintersport feeling zit. Of rij je door naar de zuidkant of wat ook of…. naar Obertauern. Wie durft het met de krokus aan?

     • Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

      Ik vind het best wat iedereen schrijft ..vrijheid,blijheid….. maarrrrr waarom nou weer een toevoeging van hartaanval of overlijden erbij ….. slaat nergens op …… gewoon sec annulering had begrepen geworden…….. wat interesseert het degene nou die een plek zoekt , op wat voor manier die vrijgekomen is ???? dus dit soort overbodige toevoegingen , ja daar stoor ik me aan ,,,,overheenlezen,overslaan?? dat zullen sommigen dan weer adviseren….. nee,want normaal kom ik hier gewoon graag ….. en lees graag alles…..

     • Johan schreef:

      @Hajo, je hebt in ieder geval wel humor en gaat over lijken….

     • mhilberts schreef:

      Gaan met krokus met 4 volwassenen en 2 kids op pad, maar ik wacht tot een week voor tijd met boeken. Als je niet vasthoudt aan Skiwelt (nog nooit geweest overigens) en enigzins flexibel bent is dat altijd goed te doen. In de 1e kerstweek hebben we ons zo ook prima kunnen vermaken met bezoekjes aan Laax, Andermatt en St Moritz, waar de sneeuw prima was!.

     • Jochem schreef:

      Het is inderdaad wat mij afgelopen december gered heeft: niks boeken waardoor we op het laatste moment nog voor Sölden konden kiezen (verder was het overal malaise half december). Niet helemaal bonnefooi, maar donderdag via email geboekt en vrijdagavond aangekomen 🙂

      Maar we hadden wel alle geluk van de wereld nodig om daar nog een betaalbare accommodatie te vinden. Want juist bij slecht weer worden de gebieden waar het wel goed zit qua sneeuwdek ineens helemaal volgeboekt, en valt er op het laatst juist niks meer goedkoop te krijgen.

      In ons geval ging het overigens ook om iets ziekenhuis-gerelateerds, maar dan andersom: de verhuurder had een zware operatie ondergaan, en daarom hadden ze besloten om pas vanaf een week later te verhuren. Maar toen ons mailtje (via de VVV) binnenviel, dachten ze: ach, het zijn maar 2 personen, en het herstel van de operatie valt alleszins mee, dus laten we het maar doen!

      Wij hebben toen 3 heerlijke dagen gehad, en nog Kaiserwetter ook!

   • Johan schreef:

    @Hajo, je tilt erg zwaar aan mijn reacties. Te zwaar vind ik, al begrijp ik het ook wel. Jij vindt het prima wanneer de omstandigheden een keer wat minder zijn, je alternatieve dingen kunt ondernemen. Ik vind dat ook! Ik kan best omgaan met het feit dat de omstandigheden een keer minder zijn, maar het is gewoon niet wat je van te voren wenst. Maar wanneer dit zich voordoet maak ik er ook gewoon het beste van, al zal er bij mij altijd een teleurgesteld gevoel blijven overheersen. Daarvoor houd ik gewoon teveel van de wintersport zoals deze is bedoeld. Ik blijf er dus bij dat, als ik mag kiezen, ik tijdens de wintersport liever op de piste sta dan ergens in Salzburg. Ieder zijn mening toch? Jij die van jou en ik die van mij…

 17. nils schreef:

  @ Hajo
  Mijn eerste jaar als bezoeker van deze mooie informatieve site met ook af en toe een serieuze ondertoon.
  Knap dat je elke weer in staat bent om boeiende en hoopvolle berichten te schrijven met wat mij betreft genoeg nuances en relativering.
  Ik zou als ik jou was niet meer te veel tijd en tekst besteden aan mensen die alleen maar willen klagen.
  Daar hebben we er al genoeg van in Nederland .
  Keep up the good work!

 18. Hajo schreef:

  Oef ik heb gezegd. 😉

 19. Ebbe schreef:

  ik wil even Hajo een hart onder de riem steken. Zijn denkwijze is namelijk van een zeer zelfbewust mens in mijn optiek. Ik volg deze site ook al heel wat jaar vanaf begin en ben het met Hajo eens over hoe je een wintersport vakantie ook kan beleven. Dat is zo veel waard als je dat kan . Zou het proberen ik heb dat zelf namelijk ook gedaan of toegepast en ik ben er een paar jaar geleden mee begonnen. Het helpt echt. Je wordt er voor je omgeving zo veel leuker door en je voelt je zelf ook prettiger tijdens je vakantie. Je kunt jezelf namelijk managen en het weer helaas niet dus mensen doe wat met Hajo zijn advies het werklt echt…. Enfin wil toch ook terugkomenn om alle negatieve berichten over Daan 3 en dat de winter al gedaan is. Mensen iedereen die is wezen skieen de laatste wekem heeft toch kunnen skieen en zelfs hele mooie dagen meegemaakt met sneeuw zon alles…

 20. Hajo schreef:

  @Jochem: Het geschreven medium zal altijd gevoelig blijven voor misinterpretaties… Die is heel diep man… (denk maar eens aan iets als Koran). Die is echt zo waar als een koe. Daarom is het ook zo bijzonder hoe goed de sfeer hier is in de reacties. Het kan zo maar ontsporen maar wij houden het samen boeiend…. het is echt top hier als in het beste café of feestje.

  • Jochem schreef:

   Haha, de Koran, die had ik niet in het achterhoofd toen ik die opmerking plaatste 😀

   Ik vind de sfeer in de reacties hier ook prima. We moeten ook proberen om ieders mening te blijven respecteren, ook al wijkt die af van wat je zelf denkt. Stel je voor dat we het allemaal met elkaar eens waren, dan kun je de comments wel sluiten…

 21. CJA Hulskamp schreef:

  Ik keek deze site altijd een paar keer per dag. het enige wat mijn interesseert is het weerbericht en niet al die maatschappijlijke en psychologische onzin verhalen van sommige personen. Het resulteerde dat ik site steeds minder bezoek en de reacties zo snel als mogelijk door te scrollen om te kijken of er geen update of aanvulling is van een van de weermannen. Wil eigenlijk weer gewoon goede weerberichten die over het weer gaan en voorspellingen.

 22. Klaas schreef:

  Velen kunnen wel lezen maar snappen blijkbaar niet wàt ze lezen. Ondanks alle waarschuwingen zijn ze bijna beledigd als een “dump” in hun gebied op 800m geen sneeuw van betekenis geeft, dan is Daan 3(x niks). Die reacties irriteren me altijd flink, zeker als je ziet wat er ergens anders gevallen is zoals bijvoorbeeld in Obertauern. Net als met de kerst op diezelfde 800m zwaar afgeven als het daar groen is. Ik ga ieder jaar met Kerst maar expres wel altijd hoog, regelmatig gezien dat er dan in lagere gebieden nauwelijks of niet te skiën is. Hoog is ongetwijfeld stukje duurder maar geeft wel veel meer zekerheid. Als je dus niet tegen groene pistes kunt moet je wat meer investeren in plaats van de Messenger te shooten. wat hier nogal eens gebeurt.

  • Jochem schreef:

   Als je iemand beschuldigd van niet goed lezen, moet je ook zélf goed lezen wat er benadrukt wordt. Lees eens terug onder het vorige bericht wat bijvoorbeeld Stefan precies zegt. Dat is namelijk niet dat hij klaagt dat hij geen sneeuw heeft in z’n zelf uitgekozen lage gebied.

 23. Jan schreef:

  Hajo ga gewoon zo door zoals je doet. Iedereen moet toch kunnen begrijpen dat je je partnergebieden er uitlicht. Ik zou ook het liefst alleen me favoriete skigebied hier behandeld zien worden das logisch. Elke dag lees ik met veel plezier je berichten. En als je er naast zit “so be it” Er is niks zo veranderlijk als het weer. Wij vertrekken over twee weken naar oosterrijk en we hopen op verse sneeuw. Ik zal elke ochtend een kleine update geven vanuit de zugspitze arena.

 24. Klaas schreef:

  En nee, ben nog nooit in Obertauern geweest en word er zeker niet door gesponsord. Alle goede sneeuwberichten over die plaats zorgen er echter wel voor dat ik serieus overweeg er eens te gaan kijken. Precies wat de bedoeling is van de sponsoring door de gebieden! Maar ja, ik zit dan ook niet vast aan een of ander kneuterig gat waar ik al tig jaar kom. Wissel heel graag af en kom zo in heel veel fantastische gebieden waar altijd sneeuw ligt. Omdat ik daarvoor kies!

  • daniel schreef:

   Klaas +1!
   Ik hoef ook niet vast te zitten aan 1 locatie; niet voor zomer en niet voor winter. Vrijheid, verder de wereld in, andere dingen ontdekken. Ga nu voor het eerst sinds 12 jaar weer eens terug naar Mayrhofen (finkenberg om precies te zijn). Andere jaren andere lokaties, anders gebieden. Van Kaltenbach (dichtbij) tot Les Arcs (compleet anders) tot Ischgl (‘franse’ pistes in Oostenrijk). Vast zitten aan 1 lage lokatie is gewoon niet mijn ding. Ik geef best veel geld uit aan vakanties en daar wil ik een stuk zekerheid voor terug. Ver vooruit boeken = veilige lokatie kiezen. Laat boeken = meer onzekerheid bij slechte winters maar normaal gesproken keuze genoeg.

 25. daniel schreef:

  Die natuurijs BV zou ik denk ik wel aandurven: dit jaar geen schaatsweekend rondom Giethoorn en op de Beulakerwiede. Dan moet er in februari ineens wel iets heeeeel rigoreus veranderen in de atmosfeer (2 weken serieuze vorst).

  De ensembles voor centraal Tirol voor de komende 5 dagen blijven gunstig en daarna mooie kou. Na een mentale dip gisteren begin ik er nu toch weer een klein beetje in te geloven dat het goed gaat komen voor de krokusvakantiegangers.

 26. Peter schreef:

  Iemand eigenlijk een idee waar Frederic ergens is? Ik mis zijn updates… 🙂

 27. michel schreef:

  @hajo hoop dat je BV uit gaat komen en dat er inderdaad genoeg sneeuw e.d. de Alpen gaat bereiken, ga over iets meer dan 5 week richting Saalbach Hinterglemm en zoals het er nu uit ziet heb ik niks te vrezen.

  Hoop alleen dat op de wisselslag op in mijn geval 21-02-2015 de zon schijnt richting de Alpen, en geen sneeuw. Heb geen zin in files

 28. Paul Kempers schreef:

  Ben een beetje klaar met dat voortdurende indekken/ik had eigenlijk toch gelijk/zie mij eens een goede voorspelling doen, etc. Het wordt een beetje sneuïg. Bookmark verwijderd en naar andere sites!

 29. daniel schreef:

  Over die wisseldagen: ik ga NOOIT op een wisseldag in de auto zitten op de heenweg. Dag eerder vertrekken is zo veel relaxter. Vorig jaar richting Ischgl al voor de wisseldag tot voorbij de Pfandertunnel gereden. ‘s Middags 12.00 in de lift omhoog. Ik heb mij al heeeeeeel vaak zitten verbazen over mensen die op Zwarte Zaterdag in augustus gaan reizen of de bekende wisseldagen in de Krokus.

  • Jochem schreef:

   Bedenk je wel dat in het hoogseizoen veel accommodaties vaak alleen van zaterdag tot zaterdag te boeken zijn. Natuurlijk kun je wel zorgen dat je onderweg in Duitsland ergens overnacht, zodat je zaterdag alleen het laatste stukje nog hoeft. Hebben wij ook weleens gedaan.

   • daniel schreef:

    Dat schrijf ik toch ook: al VOOR de wisseldag door de Pfander.. 😉

    • Jochem schreef:

     Ik dacht dat je dat misschien ook bedoelde. Maar uit je reactie bleek niet of je onderweg had overnacht, of dat je gewoon een dagje eerder op je eindbestemming kwam (en dus een accommodatie had welke je met vrijdag als aankomstdag kon boeken).

 30. Stefan Kaptein schreef:

  @Hajo, mooi stuk geschreven. Het moet mij van het hart dat ik een skiër ben die zich de hele week op 1 fantastische piste kan vermaken. En of dat nu in Kaprun, Brixen im Thale of in huttenkuttendorp ligt is mij om het even. Daarom kom ik al 38 jaar in het Brixental, omdat het mij werkelijk waar niks uitmaakt. Sneeuw is sneeuw en een berg is een berg, en zo zie ik het. En ja, ik zit een beetje vast aan het Brixental vanwege de camping. Maar ook dat heeft mij er niet van weerhouden om naar Gerlos, Valfrejus te gaan om te skiën. Het enige waar ik mij wat aan stoor (storen is een groot woord) zijn de soms wat “schreeuwerige” kopteksten die het mooiste doen suggereren. Aan de ene kant snap ik dat (zie stukje van die irritante reclames overal, die helaas noodzakelijk zijn volgens de kenners) maar het schept ook verwachtingen. Om even jou collega Johann aan te halen van de andere site, ik vind het bij hem wat subtieler. Verder vind ik de analyses van jou en je collega’s super en ga daar ook mee door. Volgende week ben ik weer terug van zee (waai al de hele week uit mijn verschoning hier) en vertrek ik samen met mijn vrouw (even quality time zonder kids) voor een kort weekje naar Brixen im Thale. En ik moet bekennen nu ik een allstar kaart heb aangeschaft ik minder in mijn maag zit met hoeveel sneeuw er ligt, ik kan naar andere gebieden gaan die wat hoger liggen, of waar wel genoeg sneeuw ligt. Je hoort wel weer van me als ik daar weer ben, Eric is er ook dus je zal me wel weer voorbij zien komen in zijn verslagen 😉

  • Jochem schreef:

   Hey, zullen we een keer afspreken op de piste? Ik zit volgende week met m’n vriendin in SkiWelt. Ik kan alleen niet zo geweldig skiën als jij en Eric, maar dat kan de pret niet drukken. En m’n vriendin skiet pas voor de derde keer, dus ik val toch niet zo op.

   Over die andere site: die waagt zich ook nooit aan onzekere uitspraken. Drie dagen vooruit, en wat overduidelijk op de kaart staat voor volgende week wordt hooguit voorzichtig genoemd. Dat is prettig voor mensen zoals “wij” (die realisme prefereren boven overmatig optimisme, oftewel de azijnzeikers 😀 ) maar je mist daar ook gewoon een hoop van het ‘gevoel’ dat er bij wintersport hoort. En daarom zitten we dan toch weer hier he? 😛

   • Jochem we kunnen best een afdaling met je doen. Drinken wij alvast wat koffie beneden met een sacher…. 🙂 en we leggen de skikunsten natuurlijk vast want dan kan een ieder meegenieten 🙂

    Spreken we wel af bij het treintje boven op de hartkaiser….komt wel goed.

    • Jochem schreef:

     Leuk, ik mail je even m’n mobiele nummer. Ik zal Stefan ook in de CC meenemen.

     Doen jullie de afdaling 2 keer, nemen 3 koffie en lunchen gelijk even, gaan daarna nog even zonnen op het terras, en dan zie je ons tegen die tijd wel aankomen. 😛

  • Hajo schreef:

   Heb Johann gevraagd hier ook te komen schrijven omdat het hier zo leuk is. Zou me niet verbazen als dat over 5 jaar ook het geval is. Als je dat ook leuk zou vinden noem dat dan daar eens in een reactie haha! 😉

   • Jochem schreef:

    @hajo: Normaal zou ik het ongepast vinden om hier op wswm een weerman van een andere site op te gaan hemelen, maar nu we het er specifiek over hebben zal ik even een reflectie doen:

    Ja, ik vind Johann erg prettige berichten schrijven. Hij doet niet aan meteofictie, en als hij toch iets van verder vooruit meeneemt in z’n verwachting, dan beschrijft hij dat altijd met de kanttekening dat het nog alle kanten op kan. De kaarten bij z’n bericht sluiten erg nauw aan bij wat hij schrijft, en zijn zo ook voor de leek te volgen. Zo niet, dan tekent hij er allerlei rondjes en pijlen bij. Super duidelijk en bewonderenswaardig dat hij altijd het geduld op weet te brengen om die kleine uitlegjes er steeds in te verwerken. Berichten ook altijd lekker vroeg, zodat je op het werk met een bakkie rustig op kunt starten 😉

    Het grappige is dat ik dus wel hier op wswm een account heb, en niet op die andere site. Ik vind het niet nodig en niet interessant om daar te reageren. Ik lees daar gewoon een weerbericht, niks meer en niks minder (misschien wat voor CJA Hulskamp 😛 )

    Deze site zit ik de hele dag te refreshen, en ook lekker in de reacties mee te blaten. Natuurlijk geef ik dan ook meer feedback. Soms positief, soms negatief (vinden sommigen). Ik probeer het wel altijd opbouwend te houden.

    Maar samengevat: hengel die man maar binnen, alleen ik kan het daar niet in een reactie noemen, want ik heb daar geen account 😀

 31. brownydalton schreef:

  @ hajo: ten eerst, keurige verslaglegging van het wintersportseizoen tot nu toe. Soms wat doorspekt van ‘meteofictie’, maar altijd enthousiast en tot op heden redelijk correct (als we het ‘resultaat’ bezien). Ik vind je niet te negatief of positief in je berichtgeving en persoonlijk stoor ik me helemaal niet aan de focus op je partnergebieden (waar ik zelf niets mee heb).
  Dat gezegd hebbende is het tot op heden natuurlijk wel een dramatisch seizoen. We kunnen het wel proberen goed te praten en met goede pistediensten en sneeuwkanonnen is hetzeer goed ski-en, maar over de hele linie is er een enorm tekort aan sneeuw te bespeuren, waardoor alle gebieden nog steeds erg kwetsbaar zijn voor slechte momenten, zoals afgelopen weekend. Je ziet over de hele linie pistes sneuvelen die een dergelijke periode in dit deel van het winterseizoen prima moeten kunnen doorstaan.
  Ikzelf ga (net als Ronald) graag naar lech, en de wegcam van hotel goldener berg in oberlech (kun je aanklikken op de site van het gebied) heeft een mooi archief, waarin je op de daken fraai kunt zien hoeveel sneeuw er verdwenen is en hoe weinig sneeuw er in vergelijking met ‘normaal’ in dit sneeloch ligt. Ik hoop dan ook van ganse harte (met name voor de lagere gebieden en de gebieden die van nature minder snel in de prijzen vallen) dat je BV uit gaat komen.
  Over die BV, ik vind hem slechts gedeeltelijk meetbaar, en zou voor enkele aanpassingen pleitten:
  bij 1. Aanhoudend in de vriesstand? wil zeggen? temperaturen onder 0 vanaf de 17e vanaf welke hoogte? 1000 meter? 800 meter? of gaan we voor de iets vriendelijker variatie en gaan we voor dauwpunt onder 0 (dan gaat je BV niet ten onder aan een enkel weerstation dat boven de nul graden uitkruipt) met ‘s nachts matige vorst of beter (-5 of kouder)? met wederom de vraag, vanaf welke hoogte vinden we dit reeel?
  2. Je definieert slechte weken als weken waarin afdalingen gesloten zijn/raken? ik stel voor de 17e als prikpunt te nemen voor een aantal referentiegebieden (nader te bepalen, voldoende variatie in hoog/laag, noord/zuid, oost/west etc). Daar het aantal geopende pistes en routes te nemen en de BV te laten slagen als daar structureel (dus niet door een overtrekkende storm) meer dan 3 (4/5/etc) pistes gesloten raken.
  3. geen toezegging over grote dumps mag vervallen. jij hebt niet in de hand als de moeder aller dumps alsnog voorbij komt en dan zou je je mond moeten houden. Alles visueel wit in de geselecteerde gebieden vanaf de genoemde hoogtes is prima. Lijkt me ‘normaal’ dat de partnergebieden geselecteerd worden voor deze BV, evt aangevuld met een of enkele andere gebieden om een evenwichte spreiding te maken

  • brownydalton schreef:

   Ik denk trouwens dat het gemopper vooral wordt veroorzaakt door de teleurstelling die men wederom heeft moeten slikken, omdat het allemaal minder fraai is dan gewend en gewenst…

 32. youri schreef:

  Vergeef me dat ik het dominee verhaal even gescipt hebt… mijn baas hier wil ook nog dat ik wat uren voor hem draai zeg maar…;-) iemand idee wat de verwachting is voor zillertal arena dit weekend (vrij tm zondag) op bergfex en wetter bergen bergen bergen sneeuwval en het schuifst alsmaar op… wat is hier de verwachting.. zonnecreme mee? of dekbed aan?

 33. Herman schreef:

  Hajo ga zo door! Sinds een paar jaar ben ik volger van deze site (nee, nog niet aangemeld), maar sindsdien kan ik ensembles lezen en weet ik dat de opwarming van de aarde nog best wel meevalt (zoniet, dat we moeten investeren in een handschoenen- en mutsenfabriek ;-)). Ik vind het juist altijd wel leuk dat er zo positief over een klein bobbeltje in de ensembles wordt gedaan alsof het een ware dump is…

  Volgende week ga ik naar Val Gardena (Arabba). Ik zal kijken (als de techniek het toelaat) of ik je wat live updates kan sturen.

  En zoals Wim Kan het mooi zei: “Voorspellen is moeilijk… zeker als het de toekomst betreft!”

 34. Komt wel aardig tot zijn recht en voor de meeste Alpenlanden erg toepasselijk tot hiertoe :
  10917092.jpg

  😛

 35. KeesZ schreef:

  @hajo, vooral doorgaan op de huidige weg want deze site is mijn wintersportvakantie voor dit jaar! (net als vorig jaar). Mensen moeten minder zeuren, van alle keren dat ik ben wezen skieen heb ik nog nooit veel sneeuw gehad soms een klein beetje poedersuiker om de boel wat op te fleuren. Maar wel altijd heeeeeeel veel plezier gehad. Ook de keer dat ik naar Val Frejus om 9:00 uur al in bocht negen stond en om 17:00 uur pas boven in het dorp.(De sneeuwkettingen van de bus gingen stuk)

 36. Ik moet zeggen @hajo ik heb me net kostelijk vermaakt met jou stuk van vandaag en zeker de reacties. Gelukkig blijft het netjes hier en ook ik denk dat het vanaf komend weekend wel los zal gaan.
  Kunstsneeuwproductie, wat dagen van 10 cm neuschnee en het komt allemaal goed en wie weet worden we nog een keer verrast dit seizoen met een echte dump.

 37. Hugo schreef:

  @hajo

  Zou je alle letters die je mijn inziens verspeelt in je reacties op bepaalde personen misschien beter kunnen gebruiken om een lekker uitgebreide ouderwetse ‘ weersvoorspelling’ te maken over de Alpen? Dat is toch waar ik het meest op zit te wachten…
  Alvast dank maar weer….

 38. Dennis schreef:

  Snap de reacties wel over te weinig sneeuw. Werd en word er ziek van als er te weinig sneeuw ligt. Zeker toen ik kleine kids had die ook nog eens het verdomde om te skien vond ik het lastig. Ga nu voor het tweede jaar naar winterberg. Bevalt fantastisch. Kun je dat wintersport noemen. Ik weet het niet. Als er sneeuw ligt vermaken de kids zich prima. Verder wandelen met de hond en lekker zwemmen. Dat zit dan in mijn hoofd en maakt de sneeuwstres een stuk minder.
  Neemt niet weg dat mijn droom is dat als de kinderen groter zijn wij met zijn allen skien in meters hoge sneeuwgebieden.
  Maar neem ook eens een dagje rust op wintersport. Lekker wandelen etc. Maakt het een stuk relaxter.

 39. HansvK (Doetinchem) schreef:

  Eindelijk een portie sneeuw op de kaarten voor de Dolomieten (rond 16 januari). Precies op tijd voor onze vakantie de week daarop 🙂

 40. nils schreef:

  @ Hajo
  Dikke vinger nee… maar je hoeft dat gedoe niet over je kant te laten gaan. Dus wat mij betreft een dikke vinger met een knipoog!
  Ik ben waarschijnlijk één van de grootste wswm gekken en moet/kan /mag alleen in de schoolvakantieweken naar de sneeuw. Het is net wat jij zegt, ga eens ergens anders snuffelen! Ook in valtournenche of corvara zijn campings!
  Zelfs in de schoolvakantieweken lukt het altijd om op het laatste moment een appartement o.i.d. te vinden op een plaats waar wél een bak sneeuw ligt!
  Wij hebben nu wel geboekt voor chatel op 21 feb… tsja dan moet je een beetje mazzel hebben in het dal, maar skien/boarden gaan we zeker!!!
  keep up the goed work Hajo en anderen!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Inderdaad, wij staan op de camping in Wald am Arlberg en dat ligt op 1000 meter. Eigenlijk altijd wit, op 1 winter na, en kom er al zeker 15 jaar. Bludenz op 15 minuten rijden en 600m is bijna nooit wit. Dus dat het op sommige plekken wat lastig wit wordt in sneeuw arme winters lijkt mij logisch, maar wel vervelend natuurlijk

 41. Remko schreef:

  Ongeveer boven de lijn Oslo – Stockholm valt (is) sneeuw(gevallen). Op veel,plekken > 30 cm en still counting. Kou gaat er een paar dagen wat uit maar komt rond het weekend weer terug. Eindelijk winter daar. Aantal meren dicht gevroren en bereikbaar met quads, hetgeen de ijsvissers doen.

 42. Joost schreef:

  @hajo of 1 van de andere weermannen op deze site. Ik woon in Spanje en zie een weststroming. Is er wat te zeggen over de sneeuwgrens in de Pyreneeën de komende dagen? Ik twijfel tussen de Pyreneeën Zuid West of de noordwest gebieden in Andorra. Hoor graag wat jullie denken waar de meeste sneeuw gaat vallen! 🙂 Een andere optie is doorrijden naar Frankrijk. Maar als er in de Pyreneeën ook een lading sneeuw valt dan zit ik graag hier in de buurt! Alvast bedankt!!

 43. Ab schreef:

  De kansjes op hogedruk blokkades boven het noordelijk halfrond lijken toe te nemen richting eind januari gezien de AO indexen zowel bij GFS als ECMWF negatief worden tot onder het nulpunt. En ook de MJO (madden julian oscillation) fase stijgt behoorlijk tot fase 8 bij EC bijv gezien deze grafiek https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2425635540.gif
  Ik blijf het volgen vooral via netwaether.tv 🙂

 44. Robbie schreef:

  Het blijft da natuur en hoe graag we ook willen het sneeuwt niet altijd, niets om ons druk over te maken, als het tijdens de zomervakantie de hele vakantie regent is dat ook vervelend, maar om dan de weerman daarvan de schuld te geven? Die is tenslotte net zo hard onderhevig aan de grillen van moeder natuur…

  Wat ik nu vaak check voor ik wintersport boek is behalve de hoogte, ook de hoeveelheid sneeuwinstallaties, ik heb ondertussen gemerkt dat met een goede installatie er altijd wel pistes kunnen worden gelegd. Val Gardena is hier een goed voorbeeld van, op de een of andere manier lukt het ze daar altijd om ervoor te zorgen dat er voldoende pistes beschikbaar zijn en tussen het groen doorskien heeft op zijn tijd ook wel wat charmants.

 45. Corina schreef:

  Hajo, stop maar met schrijven over het geweldige Obertauern, anders willen ze hier straks allemaal komen genieten en het is er nu zo lekker rustig

 46. Corina schreef:

  Hajo, stop maar met schrijven over het geweldige Obertauern, anders willen ze hier straks allemaal komen genieten en het is er nu zo lekker rustig

 47. nils schreef:

  Omdat jij het twee keer schrijft, komen we volgend jaar allemaal naar Obertauern!!

 48. Cheese schreef:

  Ik volg de berichten van Johann en Michael, Roel en Hajo. Johann en Michael is heel gedegen, geen meteofictie en als ze al wat verder kijken,dan altijd met een slag om de arm. Roel veel kortere berichten, wel heel voorzichtig,maar ook heel betrouwbaar. Hajo, veel meteofictie en geroeptoeter met titels die van alles lijken te beloven,maar meestal wishfull thinking zijn, dat hij geregeld zijn stokpaardje nieuwe ijstijd moet ventileren,komt niet heel erg professioneel over. Vaak denk ik aan het eind van zijn bericht,wat w ilde hij nu eigenlijk zeggen? Maar de discusie is hier zeer levendig maar zoals gezegd wishfull thinking voert de boventoon ipv een wetenschapelijk kader. Ik weet mijn reactie zal niet met gejuich begroet worden. 🙂 maar het boude bewering circuit komt nu eenmal niet zo betrouwbaar over.

  • Leo schreef:

   Je geeft de verschillen mooi weer. Hoewel ik zelf doorgaans ook wat voorzichtiger ben (misschien zelfs wel op de lijn van Johann en Michael, Roel) hou ik wel van de lijn alhier: je nek durven uitsteken en verder kijken dan de betrouwbare 3 dagen die iedereen ook uit de diverse apps of ruwe uitvoer van de modellen kan halen. NB de nieuwe (kleine!!!) ijstijd is ook mijn stokpaardje. Dus vraag ik je bij deze te onderbouwen wat daar niet professioneel en wetenschappelijk aan is. Als je er wat breder en met een onbevooroordeelde cq niet gehersenspoelde “open mind” naar kijkt wijst namelijk niets in de tegenovergestelde richting 😉

   • Cheese schreef:

    Leo ik weet uit ervaring dat dat een oeverloze discussie kan worden. Laten we het er maar op houden dat ik zelf van veel gletschers gezien heb hoe deze slonken. En dat de echte gesprekspartners in deze de eskimos zijn, want dat zijn ervaringsdeskundigen. Overigens geloof ik best dat er naast global warming ook local cooling kan voorkomen hoor. Ook dat juist de opwarming en daardoor zoet gesmolten poolwater kan zorgen voor een stil vallen van een warme golfstroom waardoor er inderdaad dingen kunnen gaan veranderen is mij overigens bekend. Maar deze discussie hoort mi minder thuis op een site met skiliefhebbers, alhoewel zich hiet ongetwijfeld vele volgers van de zelfbenoemde goeroe zullen bevinden. 🙂

 49. Johan schreef:

  @Ik durf het hier bijna niet meer te zeggen, maar ik kan me behoorlijk in je reactie vinden. Ik hoop alleen dat Hajo in het vervolg wat professioneler omgaat met de de ietwat kritische reageerder. Daar hoef je toch geen artikel over uit te wijden… Toch??? Of is dat een manier om je gram te halen? Beetje jammer, temeer ik erg netjes reageer en alleen mijn mening ventileer. Maar goed, morgen een nieuwe dag en wat mij betreft zand erover.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.