obertauern

Goedemorgen uit Obertauern. Op verschillende plaatsen in Oostenrijk heeft het heelijk gesneeuwd uit Daan3. Uit Obertauern vertelt Ruud razend enthousiast over de condities.

bultsneeuw1201

Mag ook wel met zo’n bult sneeuw.

muehlbach1201

En Maikel bericht kort na middernacht: “In #mühlbach am hochkönig tot op heden zo’n 25cm gevallen en sneeuwt rond middernacht nog flink door. Wordt volgens mij best ok morgen.” En inderdaad! Dat zier er heellijk uit. De mazzelpikken! Met Tom vielen ze hier ook al in de prijzen.

DSC00639

Voor ik naar mijn tweede BV ga van het seizoen ga ik eerst even de dominee uithangen (doe ik graag). We hebben weer een beetje dezelfde discussie als vorig jaar of moet ik zeggen hetzelfde spanningsveld. Er zitten nu eenmaal veel liefhebbers van de SkiWelt op deze site en nu al voor het tweede seizoen op rij komt dat skigebied aardig te kort. Dan wordt er door deze of gene geroepen dat ik steevast te positief zou zijn in mijn inschatting van dumps. Daar wil ik me toch met klem tegen verweren. Ik heb al erkend dat ik rond mijn trip naar Kleinwalsertal die ik voor 5 gezinnen had georganiseerd een tikkie met wishful thinking kampte maar zelfs toen was het zo dat we met één dump (Chanel) veel minder kregen dan verwacht (maar Gerlos juist weer meer) en met de tweede – Estelle – juist veel meer dan verwacht. Dump Floor verraste eind november totaal met in de Portes du Soleil veel meer dan verwacht. En dan was er nog Tom die nog maar een week geleden een aanzienlijk deel van Oostenrijk omtoverde in een winterwonderland en dus zeker niet minder sneeuw bracht dan was voorspeld.

zellamsee1201

En ook nu weer is een flink deel van het Salzburgerland – getuige deze yummie-plaat vanochtend uit Zell am See Kaprun waar het vorig seizoen nooit wit was – maar ook de Arlberg en het Bregenzerwald en flinke delen van Zwitserland maar ook de Portes du Soleil en de Feldberg en zeer fraai opgefrisd door Daan3. Waarbij deze website keurig heeft gewaarschuwd en ook aan “rouwvoorbereiding” heeft gedaan rondom de plensregens van Daan2. Daarbij is rondom de sneeuwval van Daan3 steeds benadrukt dat het “geblokte karakter” van het sneeuwvalpatroon in de Alpen extra sterk zou zijn door de harde wind. In dit bericht van 2 dagen geleden staat letterlijk:

sneeuwkaart1210

Hier zie je de laatste berekende verdeling. We zien weer het typische geblokte patroon met ook zones die pech zullen hebben. Zeker zullen we ook lokaal weer plaatjes à la Tom krijgen. Van kleinere zones waar gewoon 40cm is gevallen. Welnu dat is dus geen 40cm geworden in die kleinere zones maar maximaal 25cm. Dat zit volledig binnen de range van de alom bekende onzekerheid in de neerslagvoorspelling. Daar hoeft een weerman geen mea culpa voor uit te spreken. Was er nu in geen enkele “kleinere zone” meer dan 10cm gevallen was een mea culpa op zijn plaats. Met 25cm heb je het gewoon aardig gedaan. Kustlander doet wel terecht de suggestie dat we soms voorzichtig moeten zijn van dumps te spreken als het onder de 30cm blijft. Dat erken ik in deze reactie maar hier voeg ik eraan toe dat je in een winter waar vele skigebieden veel te groen zijn toch weer iets anders kijkt en dat je dan toch in de verleiding komt een Daan3 een dump te noemen. En zelfs bij de grootste dumps zie je vaak dat maar een klein gebied 150cm krijgt. Het gaat er gewoon om dat als de hele Alpen mooi wit zijn het beter te verteren is als je bij zo’n dump eens buiten de prijzen valt. Het heeft allemaal dus heel veel met een persoonlijke teleurstelling te maken….

therme

Het is ook heel goed te begrijpen dat in een winter als deze mensen hun reis gaan annuleren en of omboeken als dat kan volgens de voorwaarden. Zit je op een vaste stek op een cam,ping kan dat natuurlijk niet, maar wat me dan wel extra verbaast is dat als je dus zo jaar in jaar uit in hetzelfde skigebied skiet dat je dan toch niet langzamerhand klaar wordt voor wat meer variatie in je skivakantie. Dat heeft te maken met een ziekte die ik “chronisch wintersportgebrek” noem. En die meestal gepaard gaat met de verzuchting: “Als ik nog eens jong was had ik ook paar seizoenen skileraar willen doen”. In mijn eerste seizoen verklaarde ik een oudere skileraar voor gek die op zijn vrije dag met een seizoenpas op zak gewoon een dagje ging winkelen in Salzburg. Nu zelf bijna vijftig draai ik het om en zeg ik: als je al 20 jaar in Oostenrijk skiet en je bent NIET in het geboortehuis van Mozart geweest of desnoods in de Swarovski Kristallwelten dan klopt er iets niet. Dus copy paste ik even een reactie van mij op  het bericht van gisteravond:

En toch is het allerbeste – echt het neusje van de zalm – wat ik te bieden heb aan Nederlanders met “chronisch wintersport te kort” dat ze van mij kunnen kopiëren dat een dagje Salzburg of een middagje hardlopen door een groen dal of een mooie winterwandeling maken zoals mijn vrouw en ik vorig jaar in Val Gardena deden of een dagje sauna…. gewoon het beste recept is om maximale ontspanning van je vakantie-euro’s te krijgen. Het spijt me dat ik het zeg maar je komt aardig verkrampt over…. wel heel eerlijk…. maar daarbij kan ik dus helpen…. je kunt er nog 5 jaar tegenin gaan of denken: “Hee die Hajo ziet het zo gek nog niet en zal als skileraar en ervaringsdeskundige het licht wel gezien hebben.” Bedenk dat een gevarieerde vakantie met diverse uitstapjes psychologisch 10x zo lang duurt als een zondag-vrijdag elke dag knallen vakantie. Die is voorbij voor je er erg in hebt…

Waarop Johan dan reageert:

@Hajo, wat een lariekoek. We gaan gemiddeld 1 week op wintersport. EEN week Hajo! En wat willen we dan het liefst: SKIEN en genieten van de sneeuw. Ik kan me van jou voorstellen dat je er anders tegenaan kijkt. Je bent al immers zo vaak in de sneeuw dat je je het kan veroorloven er anders mee om te gaan. In de zomer loop ik graag een rondje hard in de bergen en mountainbike ik door groene weiden en over mooie bospaadjes. Bezoek ik mooie steden en snuif ik cultuur op. In de winter Hajo sta ik het liefst bij de eerste lift en maak ik aan het eind van de dag nog graag de laatste afdaling. Tussendoor genietend van de kids in de sneeuw of bij de skiles. Oh ja, ik vind het trouwens ook heerlijk hardlopen door de sneeuw…

Wat ik dan weer niet snap. Eerst spreek ik lariekoek en dan zegt Johan “Oh ja, ik vind het trouwens ook heerlijk hardlopen door de sneeuw…” Huh? En wat die kids betreft: kijk eens hoe ze genieten van een dagje Tauern Spa in Kaprun. En ik geef zelf aan hoe moeilijk het kan zijn die switch te maken als je leidt aan “chronisch wintersportgebrek”. En toch hang ik nog liever deze website aan de wilgen dan mijn allerbeste cadeau aan iedereen niet te  kunnen geven. En dat is: je hoeft niet eerst 5 jaar skileraar te zijn geweest om er zo relaxed tegenaan te kijken. Je kunt dat ook van me aannemen en gewoon kopiëren. Maar kies gerust zelf om er nog 10 jaar tegenaan te schoppen. Dat mag ook. Daar is deze website ook voor. Maar verwijt mij niet dat ik het diepste en meest kostbare wat ik in mijn koppie in bijna 50 jaar heb weten te verwerven met jullie wil delen.

obertauern_logo

En dan ga ik nu ook nog even laten zien dat ik ook emotie heb en niet altijd rustig en kalm blijf. Dat is namelijk op het punt wat diezelfde Johan (niet te verwarren met de gewaardeerde collega Johann) aanstipt. Obertauern, Obertauern, Obertauern. Er zou op deze website steeds maar over Obertauern worden gepraat. Wat een onzin! Het heeft toevallig twee dagen flink gesneeuwd in Obertauern terwijl Val Gardena nog groen is (waar het vorig jaar weer dumpte). Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door 15 partners en soms schrik ik ’s nachts wakker (bij wijze van) om het feit dat een bepaalde partner al twee weken niet meer is genoemd. We doen inderdaad ons uiterste best de partners netjes te geven wat ze keihard verdienen: aandacht. Zoals een autoblog af en toe over BMW zal schrijven en af en toe over Opel. En iets meer over VW als VW iets meer bijdraagt aan het succes dan Chevrolet. We zijn er hardstikke trots op dat deze site een keur aan geweldige skigebieden als partner heeft verworven waar ik allemaal voor door het vuur ga. Het zijn stuk voor stuk toppers schreeuw ik van de daken en ze vertegenwoordigen stuk voor stuk bedrijven waar vele tientallen mensen zich een heel jaar een slag in de rondte werken om jullie te helpen je passie te beleven. Ik heb afgelopen mei een bedrijfsuitje naar Amsterdam georganiseerd voor het voltallige personeel van de Zillertal Arena. Dan zie je iederen bij elkaar en denk je: wat een gave business is dit in vergelijking met een bedrijf als Coca Cola die toch vooral obesitas produceren. Dus geen kwaad woord hier over skigebieden ajb. En als al mijn geschrijf ertoe leidt dat je na 10 jaar Schladming toch ook een keer Obertauern gaat proberen dan is dat EXACT de bedoeling. Dat is precies waar het om gaat. Ik heb er geen enkele moeite mee om vooraan alleen nog maar over de partnergebieden te schrijven. Kan ik boven de site zetten: Weblog met super info over 15 partnergebieden. Maar in het belang van de lezer doe ik dat niet. En schrijf ik net zo eerlijk dat in Mühlbach am Hochkönig veel sneeuw is gevallen. Want ook daar werken mensen keihard aan jullie feestje. En dan nog: de 15 partnergebieden maken het mogelijk dat ik full time kan werken om Nederland en België te informeren over de kansen op natuurijs. Over commerciële belangen gesproken. Ja daar heeft Obertauern echt wat aan.. dat ze mij betalen opdat ik over de Bonkevaart schrijf. Het maakt mij niet uit dus wie zich aan het noemen van de partners stoort… dan ga ik bijna Aboutaleb quoten. Ik sta pal voor wintersport in het algemeen en voor deze bedrijven en gebieden in het bijzonder. Maar Johan prima om je in de reacties te laten gaan. Het is een lofzang en klaagmuur tegelijk en in die dubbelfunctie wil ik het graag houden. En nu naar mijn tweede boude voorspelling van het seizoen…

vorarlberg1201

Mijn tweede boude voorspelling hang ik op aan deze pluim van Vorarlberg. Ik ga erin mee dat het na de volgende wel/niet ZW-storm gedaan is met de warme fasen in de Alpen. Dat de kunstsneeuw dan langdurig kan spuiten terwijl de poedersuikerbus regelmatig zal rondgaan. Hoe kan ik die BV meetbaar maken? Zullen we het zo definiëren:

  1. Vanaf de 17e zijn de Alpen minimaal tot 31 januari aanhoudend in de vriesstand en kan er eindeloos veel kunstsneeuw worden gespoten
  2. Er komen tot aan het einde van de krokus geen echt slechte weken meer in het overgrote deel van de Alpen zowel aan noord- als zuidkant (zeg maar: merendeel van de pisten en dalafdalingen is open)
  3. Geen toezegging over grote dumps maar minimaal regelmatige sneeuwmomenten gaan alles ook offpiste mooi wit houden tot einde krokus met daarbij 1500m voor de zuidhellingen en 1000m op de noordhellingen als maximum voor de sneeuwgrens (vermoedelijk wat lager)

Is dit voldoende meetbaar? Lijkt me toch wel een BV.

gfspara1201

Ik had een natuurijs BV in het vooruitzicht gesteld als tweede BV maar die kan ik echt niet geven momenteel. De GFS parallel doet weer wta leukts vanochtend aan het gaatje zie je hierboven voor Midden-Nederland en ook wat sneeuwmomentjes zijn in beeld. Houden we in de gaten en wat mij betreft komt er nog voor BV2 om is een BV3 voor natuurijs.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

125 reacties

Gesloten voor reacties.