droomwinter

Onhandige kelner komt in restaurant voor derde keer naar tafeltje om te vragen: “Wat hadden jullie ook alweer besteld?” Bij deze mijn excuses voor de vorige twee of drie winters. Dat was geloof ik niet wat jullie op het oog hadden. Is dit dan wat jullie wilden? Meer of minder sneeuw? Méér, méér, méér. Gelukkig komt daar geen rechtszaak van. Maar niet alleen meer, maar vooral ook: vroeger, vroeger, vroeger. En dan niet zoals vroeger zoals in 1971 en 1972 toen kerst in Vorarlberg helemaal groen was (zie mijn eerste wintersportvakanties), niet zo vroeger. Nee vroeger in het jaar! Nee, niet in oktober en dat alles dan weer wegdooit. Nee gewoon al vanaf midden-november een gesloten sneeuwdek dat tegen een stootje kan. En in feite zijn er tot begin februari geen stootjes: de zon heeft veel  te weinig kracht om iets tegen een meter sneeuw te kunnen beginnen. Dus jullie willen gewoon dat die meter er komt en dat er dan tot ergens diep in februari helemaal nul zorgen over sneeuw meer zijn? Oh, zeg dat dan meteen! U vraagt wij draaien…

Dat was dus Kleinwalsertal waar ik met gezin en familie nu twee groene winters heb beleefd. Snel over naar Montafon!

OK da’s ook op zak. Tsjakkaa.

valmeinier

Valmeinier in Maurienne in zuidelijkste deel Savoie Mont Blanc. Yummie. Helemaal klaar voor het seizoen terwijl er nog een meter sneeuw onderweg is. Ik moet snel vliegen voor een afspraak met skimerk HEAD. Vanmiddag dus meer weer en sneeuw. Nu even snel de cliffhangers….

cliffgfs

Amerikaans model

cliffec

Europees model

En het ensemble?

noordkant1011

Dat is vanochtend weer geflipt van een vrij warm uiteinde naar een heerlijk koude hoofdrun (zwarte lijn). Met dito sneeuwpieken vanaf 20 november. Blijft tikkie onzeker. Maar dat was mijn eerste boude voorspelling tit jaar ook? Huh boude voorspelling? Heb niets gezien. Tja heb even een uitstapje buiten het weer gemaakt naar het politieke front. We zitten net als met de overgang naar de Nieuwe Kleine IJstijd ook daar in een tijd van grote verandering en die komt altijd met horten en stoten. De stoot die gisteren in de Verenigde Staten is geleverd heb ik sinds oktober 2015 op het netvlies gehad en vormgegeven in een schitterend boek. Puur deze komende zeven dagen ga ik de weerberichten afsluiten met een verwijzing naar het boek dat je zal helpen de wereld ook toekomstig goed te begrijpen. It’s a brave new world! En met winter 2016-2017 zit het snor. Ik voorspel als tweede boude voorspelling een winter waarover echt niemand iets te klagen zal hebben! We evalueren in eind maart.

PS Ik heb een nieuwe berichtcategorie geïntroduceerd “Walhalla”.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.