schoolbus

Deze schoolbus in Haukelifjell werd gisteren van de weg geblazen gelukkig zonder kinderen erin. De chauffeur maakt het goed. Vier Noorse bergpassen zijn vanochtend sinds 7 uur afgesloten. Gisteren zijn 39 mensen gered die met hun auto vast kwamen te zitten. Het meest bar was het bij Sognefjord. Full vinter was de beste omschrijving die de Noren konden geven. Google Translate helpt enorm maar deze tweet van de Noorse politie komt er zo uit:

Chaotisch Sognefjellet. Meerdere auto gesneeuwd. De politie en het Rode Kruis is begonnen om mensen buiten te redden met draadjesvlees machine en scooters.

Daar stel ik me dan allerlei enge dingen bij voor, maar misschien valt het mee…

cairngorn0206

In Schotland zijn Glencoe (zie hun Facebook) en Cairn Gorm weer helemaal wit. Zie foto hierboven.

glencoe0206

En dit zullen we dan maar herfst noemen?

sneeuwchina

En in China sneeuwt het ook nog steeds. Deze foto is van Tianshan Mountain in Hami op 1 juni. Hierr een artikel van een eerdere winterse inval daar op 1 april jl.. Toen verbaasde men zich al over het ongewoonlijk koude weer.  Heel erg nieuws trouwens uit China spot ik net: boot met 457 mensen gezonken in de Yangtze rivier!

forsitia

Op notrickszone.com lezen we een verrassend artikel over de feitelijke vaststelling dat het voorjaar in Duitsland (bij onze oosterburen dus) al sinds 1988 steeds later begint. Altijd leuk als mensen door de hype heen eens naar de echte onbewerkte data gaan kijken wat je dan ziet. In dit geval een zuivere datareeks van de datum van het bloeien van de forsythia in Hamburg. Vanuit een goed begrip van de klimaatcycli is dit helemaal niet verrassend. Maakt niet uit waar je het beginpunt legt 1988, 1989 (El Ninjo) of 2005…. de opwarming van de aarde is voorbij en de afkoeling is begonnen.

vrijdagavond

Binnen al dit koude geweld wordt het na de storm vandaag toch nog wel een beetje warm hoor de komende dagen. Vrijdagmiddag en -avond vallen de Lage Landen alsnog binnen een as van zeer warme lucht van Marokko naar Groningen.

pluimec

Daarmee kunnen we vrijdag en zaterdag de +25ºC gaan overschrijden en dus twee eerste zomerse dagen aantekenen. Zondag is het alweer koel.

pluimgfs0206

Hier zie je dat nog eens in de ochtendrun van het Amerikaanse model.

belgieonweer

Het onweer staat er voor België en Zuid-Nederland voor vrijdagmiddag en -avond op. Een groot deel van Nederland lijkt verschoond te blijven…

duitslandonweer

Zaterdagmiddag en -avond gaat het dan in Duitsland mis zoals we hier al een paar dagen uitleggen. De oostgrens zou een klap mee kunnen krijgen.

noorwegenpluim

En in Zuid-Noorwegen bibberen ze lekker door! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.