Welnu, de vorst kruipt binnen. De winter in Europa begint. Nederland en Neder-België liggen laag en komen gemakkelijk in een graadje dooi, maar laat je niet aanpraten dat de winter dan weg is. Tot minimaal 20 januari hebben we winterweer wat je ook ziet aan de verwachting in de Alpen met bijvoorbeeld briljant vliegweer voor tandem paragliding.

De vraag in de Alpen is nu eerder: gaat het ooit nog sneeuwen? Tot het gaatje zit er geen dooi maar ook geen sneeuw in de bereken ing. Laten we eens kijken waar wel neerslag wordt verwacht …

Altijd goed om dit plaatje in je hoofd te hebben. Op zich dus ideaal voor zwart ijs van thuis tot aan de Weissensee. 22 januari begint het daar. Is de winter thuis dan voorbij of zien we tegen die tijd de zogenaamde kansen op “meer”. Eén ding is altijd zeker: tussen nu en dan komen er dagen en momenten met berekeningen waar je als winterliefhebber van gaat waterijstanden. En evengoed komt daar weer een vette streep door die rekening. Totdat we aan het einde van de winter echt kunnen samenvatten hoe het is geweest.

In elk geval vriest het vanavond ff overal.

En dinsdagavond zo over heel Europa gekeken. Oekraïne zeker in de gaten houden want je kunt niet uitsluiten dat tanks gaan rollen als de bodem een keer goed bevroren is daar. Als Nederlander denk je dat wij weten wat modder is. Ik dacht altijd dat die verhalen over de Oekraïense slurrie wat overdreven waren maar ik heb heel veel video’s gezien intussen waarbij zwaar materieel er compleet in vastloopt. Dus wellicht … en laten we ons gelukkig prijzen dat wij enkel ons hoofd breken over vriezen en dooien en schaatsen uit of in de kast. Dan heb je vrede. En die zou gemakkelijk overal kunnen zijn…. ware het niet dat de NAVO en Amerika (om nog te zwijgen van Israël) in handen zijn van absolute psychopaten (daarom dat Rutte er ook thuishoort).

Nog even de pluimen … Europees model…. en …

… en Amerikaans…. die dagen met dooi van 12 tot 16 januari zullen er wel komen maar des te makkelijker vriest alles weer dicht als we tegen die tijd extra mooie berekeningen hebben. In die tussentijd blijft Europa in de grip van Koning Thialf. Nederland is net als New York in Amerika zo’n plek waar de winter maar moeilijk standhoudt. Het komt af en toe door en dan doet de nabije warme zee weer zijn werk. En de laagte…. want in de Alpen zie je steeds visueel voor je ogen hoe veel verschil 100m hoogte kan uitmaken als het gaat om vriezen of dooien en sneeuw of regen.

Afsluitend aandacht voor de vraag van Aart hoe het kan dat we op een site als electroverse.info steeds over kouderecords lezen terwijl de mondiale temperatuur juist nu piekt (tikkie omlaag afgelopen maand). Nou dat antwoord is super simpel: electroverse.info doet aan cherry picking…. pikt de koude kersen uit de pap, zoals de mainstream media de warme pakt. En die laatsten ook nu alweer kwamen met golfstroomverhalen om mensen in de komende koude fase vooral niet te laten denken dat global warming nonsens is. Global warming is ook geen nonsens. Der aarde is “sterk” opgewarmd sinds 1975 (waarom en hoe precies weten we niet). Nonsens en misdadig en moorddadig en psychopatisch en 100% ineffectief is de politiek die met dit fenomeen wordt gemaakt. Op op onze toch wel grote aardkloot met grote contrasten heb je altijd records naar beide kanten. Die hebben per definitie niets met de heel geleidelijke klimatologische verandering te maken. Juist die uitschieters bewijzen niets voor of tegen. Pak winter 1963 en tel daar 1 graad opwarming bij op… heb je nog steeds een hele koude winter met een elfstedentocht.

Dubbel afsluitend kijken we naar een andere zeer variabele parameter. Sneeuw op het noordelijk halfrond. Terwijl de sneeuwmassa op het noordelijk halfrond volledig normaal is, is de uitbreiding naar het zuiden momenteel gering. Iets om in de gaten te houden. Omdat het leuk is voor ons met centrale verwarming. De meeste mensen op aarde zijn juist blij met minder kou en sneeuw. Dit beeld gaat deze winter nog 3 keer omdraaien…. en wij zitten in de zone waar het gebeurt. Woon je op een Carraïbisch eiland kan het je allemaal niks schelen en neem je nog een slok van je tropical cocktail …

Categorieën: Happy New Year

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Jaap verlaan · 7 januari 2024 op 13:24

Mooi bericht hajo ook het hele verhaal top helemaal met je eens!!!

Aart · 7 januari 2024 op 22:07

Thanks Hajo. Had het zelf kunnen bedenken; yin en yang. Af en toe heb je een ontnuchterend commentaar nodig, om weer in het nu te komen 🙂 . Politiek en de msm volg ik sinds cojona niet meer, oorlog(verslagen) al helemaal niet, want dat ‘nieuws’ is propaganda.
Terug naar het weer. Het vriest dan wel (licht) maar er staat ook een stevig windje uit de oosthoek. Niet bevorderlijk voor snel dichtvriezen van plassen en meren.

Over sneeuw in de Alpen en in Winterberg. Op diverse buienradars was het daar vandaag (7/1/24) droog, maar diverse webcambeelden lieten (lichte) sneeuwval zien. Kennelijk heeft radar moeite met droge sneeuw zo lees ik in dit artikel https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/neerslagradar-knmi-uitgebreide-toelichting.

Gesloten voor reacties.