rifugiosalei_panoramica

Val Gardena vanochtend! In elk geval meer sneeuw dan in Nederland! Heerlijke poedersneeuw zelfs zo te zien aan de sporen! Wat hebben de weergoden in petto voor de skigebieden nu de krokus nadert?

2002

Om te beginnen het Europese weermodel. Daar voor de noordkantgangers een beetje sneeuw op maandag de 20e. Na een zachte golf sneeuwgrens dalend naar 1200m. Het Amerikaanse model is veel droger! Alles hogedruk wat de klok slaat over de Alpen…

 

oostenrijk

Noordkant (Oostenrijk)

Alleen aan de temperaturen al zie je dat er vanaf die maandag geen pijl meer op te trekken is. Natuurlijk ook in het Amerikaanse model wat ruis rond die datum dus die neerslag kan komen. Het wordt sowieso geen dump maar meer touch-and-go!

luchtdruk

Als de luchtdruk zo’n bepalende invloed heeft moeten we ook even kijken naar het ensemble voor die parameter. Dinsdag is de piek. Pas op de 26e is de luchtdruk weer neutraal in hoofdrun en gemiddelde. Als hij de 20e al zakt klimt hij ook weer even uit het dal. Serieus instabiel is het niet eerder dan op de laatste dag van de maand en dan zit je al dik in de tweede krokusweek.

einde

Zoals hierboven eindigt bijvoorbeeld het Amerikaanse model (ochtendrun). Een zuidkantdump in de maak. Intussen is ook de cliffhanger van de 06u binnen…

rart_17022806_17021206

Wat een depressie zeg! Waanzin! Dat zou ook weer sneeuw naar de Lage Landen gaan brengen…

t850_17022806_17021206

Dit kun je echt een cirkelzaag van kou noemen. Wat een geweld uit het westen zeg! Altijd mooi om te zien dat kou niet alleen uit het oosten komt. Voor de Wintersport-Arena Sauerland een droomscenario. Voor de Lage Landen moet je het meer als natte flatsen zien. Vooralsnog! Het beeld is duidelijk in elk geval: een week of twee hogere druk en dan een vrij spectaculaire kentering.

graphe3_1000___11.8867924528_46.6801619433_

Zuidkant (Val Gardena)

Aan de zuidkant geeft het Amerikaanse model nog wat opmerkelijke neerslag op de 18e!

actief

Het is een heel zwak frontje uit het noodwesten dat aan de zuidkant zou activeren. Het zit ook in de 06u.

t850_17021812_17021206

Aanjager zou een “koude neus” zijn die recht tegen de hele zwakke westcirculatie in op 1500m naar het westen steekt. Heel opmerkelijk en al op best korte termijn. Die houden we dus in de gaten. Als was het omdat het de reisdag is! Fijne zondag allemaal!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

69 reacties

Gesloten voor reacties.