Natuurlijk kijkt iedereen puur op de korte termijn nu naar at komen gaat. En dat is zeer heftig. Wetteronline kopt: “Grootste sneeuwstorm in decennia” en schrijft hierrr een vergelijking met februari 1979. Weinig geruststellend schrijven zij dat de arctische omstandigheden nu tot het noorden beperkt zullen blijven. Dat zijn wij dus. En als we wat verder vooruit kijken zien we steeds meer aanwijzingen voor lang aanhouden van de vorstperiode met zeer strenge vorst. De -20ºC is steeds vaker in beeld.

Het Harmoniemodel van het KNMI wordt nu al zeer bruikbaar. Het kijkt tot 48 uur vooruit. Hier de hardste windstoten in die periode in en kaart. Het waddengebied zit nu bij 100km/u. Noord-Holland is een probleemzone. Maar zeker ook …. tja de rest van het land. Qua sneeuwjacht kun je het best nog in België zitten…. dat wil zeggen als je het NIET mee wilt maken.

Hou deze er ff bij de komende 72 uur. België altijd nog windstoten windkracht 5 en 6.

En hier dan de berekening van het sneeuwdek op maandagochtend. Gister gaf ik al aan dat de regio West-Brabant, Zeeland en Antwerpen en beetje een hotspot gaat worden. In de laatste berekeningen krijgt vooral Amsterdam er in de nacht op dinsdag nog 10cm bij. Met alsnog pittige wind. Nogmaals: vergeet de centimeters…. het stuiven gaat alles doen.

Voorlopig nog geen code rood. Dat geeft het KNMI pas 12 uur van te voren af. In hun definitie:

Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

OK.

Sneeuwdek maandag om 1 uur ’s nachts in het harmoniemodel…

En de berekende korrelsneeuw en hagel.

En die twee samen bij elkaar opgeteld.

Maar gek genoeg berekent het Europese model meer vanochtend. Hier weer een brede zone met meer dan 20cm.

En het Amerikaans model tipt weer de 40 aan in Twente. Dus we houden 10 tot 30cm aan afgzien van verstuivingen. Met dus de regio Amsterdam maandag en in de nacht op dinsdag nog behoorlijke sneeuwval. Details in de video.Extreem relevant vanochtend: de pluim van het Europese model. Zeer koud tot het gaatje. Donderdag vooralsnog de koudste nacht maar kijk naar de potentie ook de dagen eromheen. Lokaal krijg je uitzakkers onder de de -20ºC.

Hier de serie koude nachten van het Europese model van woensdagochtend tot de nacht op dinsdag. Zelfs als de ijsvorming woensdag pas begint, groei je in het weekeinde naar 15cm ijs. Kinderen ijsvrij na Valentijnsdag?

En zo eindigt het Europees model dus op 16 februari. Say no more!!

En dit is de laatste kaart van het Canadese GEM model. Ook die windt er geen doekjes om.

Enkel het Amerikaanse model komt vanochtend dan en beetje uit de vriezer op 15 februari. Maar blijft dan rond het vriespunt. Ook daar potentie voor veel meer. En vannacht berekende ook dit model vriezen tot het gaatje (zie apart bericht)!  Maar zie ingekleurd de ruime kansen op verlenging! Een snel einde aan de vorst kan nog maar wordt steeds minder waarschijnlijk.

Kijk ondertussen even naar deze serie foto’s van februari 1979 bij Wetteronline.de. Hoezo code rood? De analyse van de weerkaarten als video is ook klaar nu. Pak mee!

Kijk verder in een nieuw bericht met de details van de sneeuw wat waar waneer en hoe.

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles hierrr.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer veel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Ronald Biben · 6 februari 2021 op 09:30

Het gaat groots worden ook in het mooie Amsterdam hoop ik Hajo!

Mario Spelbrink · 6 februari 2021 op 09:33

Je ben een topper
HAJO FOR PRECEDENT WEER MASTER DAT BEN VAN 2021 ECHT EEN TOPPER

Hans · 6 februari 2021 op 10:09

De hoge resolutie modellen liggen qua sneeuw verwachting redelijk ver uit een.
Ik hoop natuurlijk op de GFS. Die overschat in de Alpen de sneeuw nogal eens. De vraag is welke van die modellen op de korte termijn het meest accuraat zijn.

Jarno · 6 februari 2021 op 10:10

Dat Amerikaanse model lijkt wel een model voor een wintersportplaats. Ongelofelijk dat het voor ons klein landje is. Ik voel een hele grote euforie en geluksadrealine door mij heen gaan :D!

Nynke · 6 februari 2021 op 10:32

Beste Hajo, hoeveel sneeuw gaat er ongeveer vallen in de randstad?

    Bart (Amsterdam) · 6 februari 2021 op 11:41

    Nynke,
    Hajo laat hierboven de kaartjes zien voor alle modellen en hij beschrijft de onzekerheid in de verwachting, wat kan hij nog meer doen?

Ron · 6 februari 2021 op 10:45

Het is allemaal (s)nowcasting mensen. Afwachten en mooi naar buiten turen wat en hoeveel er overal gaat vallen. En delen natuurlijk hier in de comments dan krijgen we een mooi accuraat beeld! Als ik iets van Hajo heb geleerd is dat het precieze voorspellen van neerslag ongeveer het moeilijkste is van de meteorologie. Genieten vanavond mensen!

Rob m · 6 februari 2021 op 11:00

Dankjewel voor deze updates hajo genieten gewoon!

    Ivo · 6 februari 2021 op 11:40

    Echt prachtig. Zijn er ergens live streams straks van mensen. Mooi om die te zien. Precies wat Ron zegt. Blijkt vaak compleet anders uit te pakken op uur 0. Erg benieuwd naar beeld en video’s. Net als Hajo ben. Ik niet te NL. Veel plezier en pas goed uit met de wind en dakpannen sneeuw

Ivo · 6 februari 2021 op 11:41

En super bedankt voor dit prachtige weer ero ht. Ben je website bij heeeel veeel mensen onder de aandacht ah brengen. Die zeggen allemaal. Ik wil geen koude en sneeuw. Pech. Hier kijk deze website. De échte wintersportweerman. Hajo bedankt man.

Lars · 6 februari 2021 op 11:55

Ik hoop zo op een dikke laag wit goud. KNMI heeft alleen zn verwachte neerslagsommen vandaag gehalveerd tov gisteren (van 10-20mm naar 5-10). Kijken zij dan alleen naar het Harmonie model (wat een stuk behoudender is qua hoeveelheid) of mis ik iets?

Ben ook benieuwd hoe het in het westen van Noord Holland gaat zijn, omgeving Alkmaar. g
Gisteren leken we nog spekkoper tot 20cm vandaag zag ik op de sneeuwkaarten van Windy etc. dat we blij mogen zijn met 5cm….anyway, we gaan het zien.

Leuke berichten en voorpret zo!

Mich · 6 februari 2021 op 12:36

Het maakt niet uit hoeveel er precies valt.
Het is toch geweldig dat Nederland een week of langer volledig wit wordt!?

Van mij mag er een meter vallen.. zou gaaf zijn.
Met 10cm tot 30cm sneeuw is het toch al kortstondig chaos in de steden.
(Ov, treinen stil of uitval, wegen spekglad)

Voor de kids dikke sneeuwpret!

Jarno · 6 februari 2021 op 12:58

KNMI geeft code rood aan voor heel Nederland!

Gesloten voor reacties.