We beginnen dit weerbericht met een fraaie video van het nu al een volle week afgesloten skigebied Loser. Enkele jaren geleden door liefhebbers gered met crowdfunding voor een kuntsneeuwinstallatie. Niemand kwam op het idee te investeren in de meest geavanceerde lawine detonatie en waarschuwingssystemen ter wereld. En misschien ligt daar de toekomst wel? Dus moest er gisteren tijdens een “window” van twee uur…. (een Wetterfenster zeg je in het Duits. Kunnen wij ook zeggen “een weerraam”?) ouderwets gevlogen en gesprongen worden. In die tijd kreeg de Gazex installatie nieuwe zuurstofcapsules en verder zijn 14 plaatsen geobserveerd en gedetoneerd. Ook is een sneeuwprofiel gegraven en onderzocht zoals je in onderstaande video ziet.

https://vimeo.com/310921818

Hier nog twee video’s over de Gazex installatie…

OK weten we dat ook weer. Of ja het belangrijkste is eigenlijk dat de chef van de Bergbahnen Rudolf Huber me vertelde dat er opmerkelijk genoeg amper iets ging schuiven bij de detonaties. Alleen de verse laag van de nacht op vrijdag kwam los. Dat is dan een positief gegeven zowel voor skiërs maar vooral toch voor de bedreigde en deels afgesloten dorpen en gehuchten en skigebieden. Voor skiërs kan een Schneebrett van de bovenste 15cm toplaag alsnog fataal zijn natuurlijk maar een huis blaas je er niet mee omver.

In München hoeven ze vandaag niet te schuiven op het vliegveld. Het regent namelijk tot 800m. Jorne is met zijn vrienden wezen stappen dus die zal nog liggen te tukken. Daarom geen melding vanaf mijn geliefde Penningbergje. Morgen kunnen ze in München wel weer aan de bak als de sneeuwgrens terug onder 500m daalt. Maar we moeten verder rondkijken in het nu of van de afgelopen dagen. Want een prognose mag genieten in het nu niet in de weg zitten.

Hoe mooi Roemenië…. in die hoek is het aanhoudend winter en is er weer een wintergolf op komst.

Maar ook Noord-Afrika doet mee….

…. en Libanon … niet zo vreemd want je hebt daar dus bergen en een skigebied…. maar het is wel veel deze winter in die hoek…

En zoals gisteren gemeld ook sneeuw in Amerika met als epicentrum de miljoenenstad St. Louis. Meer dan 20cm sneeuw in de stad. Een unicum.

Morgenvroeg sneeuwt het nergens meer in de VS. Komend weekeinde dan weer een sneeuwgolf.

Maar we willen vooral sneeuw in de Lage Landen nu. We eisen dat gewoon. Zit dat erin? Robert Vleuten deelde een unieke statistiek op weerwoord.be. Hij houdt al sinds november bij wat de gemiddelde temperatuur is van de laatste dagen van de Europese pluim. En dat is gisteren voor het eerst onder nul gedoken. Daar zit toch echt een fraaie trend in. Veel consistentie in het weermodel is een teken voor hogere betrouwbaarheid van de meteofiction. Het vervelende is dat het Amerikaanse model verder kijkt. Daar zien we ook die afkoeling…. maar toch veruit de grootste kans op een tijdelijke afkoeling gevolgd door opwarming en meer sneeuw voor de Alpen.

Tja… zijn we klaar voor de volgende elfstedentocht op niet? Qua zonneactiviteit zeker… ik weet niet wat de gele stippen in de grafiek betekenen maar het lijkt op een soort lag van opwarming ten opzichte van de grote zeer actieve zonnecycli van 1935 tot 1995 enkel onderbroken door 1965-1975. De grote afkoeling van de oceanen na deze opwarmingsgolf staat pas aan het begin…

Wat vooral opvalt is dat de afkoeling na de super El Ninjo van 2015 en 2016 tergend langzaam gaat in vergelijking met de super El Ninjo van 1998 en ook de kleine El Ninjo van 2010. De piek was ook hoger in 2016. Echt kolossaal wat daar toen is gebeurd. Intussen is de héle aarde dus 0,6ºC terug afgekoeld in 3 jaar tijd. Maar er moet nog een kwart graad af voor we terug zijn bij de winterpotentie van 1996 en 1997 en nog eens een kwart voor we überhaupt kouder kunnen gaan worden dan de koude fase 1965-1975. Niet dat ik erop zit te wachten want dat was in de Alpen ook de periode van de natte koele zomers. Zien we de komende maanden een drop van bijvoorbeeld 0,2 of 0,3ºC dan komen we voor volgende winter op koers van iets moois wat op 2012 kan gaan lijken. Voor de verdere toekomst is alles mogelijk als de oceanen weer zijn afgekoeld en de zonneactiviteit op een niveau is van de koudste fase van de Kleine IJstijd (1700-1850).

Ben ik daarom winterpessimist voor de Lage Landen voor deze winter? Ja wel een beetje…. ik zie nu eind januari wel een sneeuwmoment komen. Maar ik zie meer tendensen voor een absolute recordwinter in de Alpen dan voor een echte winterconstellatie voor de Lage Landen. Ik blijf wel duimen voor iedereen.

Nowcasten is toch het meest zinvol en leuk momenteel! Hierboven de laatste berekening voor het oostelijk Alpengebied tot de nacht op woensdag. Het spannendst is hoeveel er aan de zuidkant gaat vallen bijvoorbeeld in Val Gardena.

Als het al gaat lukken om 15cm te droppen in Zuid-Tirol dan alleen omdat er een bolletje kou opgesloten zit tegen de hoofdkam en dat de waanzinnige Nordföhn op 5km hoogte een soort wals creëert waardoor op de lagere niveaus een minimale stroming terug naar de hoofdkam is. Mengend in de kou die daar opgesloten zit kan dan droge sneeuw ontstaan en vallen. Voor de wals uit kan het kwik aan de grond naar dubbele cijfers stijgen. Volgens mijn laatste info is reageerder Hans ter plekke in Val Gardena.

Het westelijk Alpengebied doet sowieso verdienstelijk mee. 25cm voor de noordelijke Franse Alpen is leuk.

Nowcastend is het ook bijzonder om naar Turkije te kijken. Daar komt een korte puls door van kou en sneeuw.

Hier zie je het op de kaart. Alsof je met een zweep klapt. Je ziet dinsdag ook een kwak sneeuw naar Polen gaan. Dat is voor de Alpen de eerste misser in tijden.

Intussen is het Europeser model ook helemaal binnen. Dat eindigt weer optimistisch voor Laaglandwinter met twee net-wel-net-niet-ijsdagen. Beetje weersoep ook wel. Geen geprononceerde hogedrukgebieden of depressies. Maar dat weten we nu dus…. rond die 20e januari gaat de winter heel even de Lage Landen meepakken al dan niet met sneeuw. Maar of het aanhoudt?

De pluim is ook binnen. Serieus koud hoor…. een heel dik cluster gaat voor schaatsen op de verjaardag van mijn broer 27 januari. Dat is een vast ijkpunt van elke winter. Ik ben erbij. Ik duim mee…

En de sneeuwkansen bij de intrede van Koning Thialf? Potentie tot 10cm maar de grootste kans op een droge overgang. Mijn gut feeling zegt toch dat het wel gaat sneeuwen trouwens. Fijne zondag allemaal. Misschien vanmiddag om 16uur een live uitzending. Hoe het even in de gaten.

Categorieën: LoserWereldwijd

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

84 reacties

Gesloten voor reacties.