schiphol0811

Als jullie dit lezen zit ik ofwel in een toestel van KLM op weg naar München of als je lang uitslaapt al in een huurautootje op weg naar Kleinwalsertal . Bovenstaande kiek is vanuit de Starbucks op Schiphol. Schitterende wolkenloze nacht hebben we gehad. Maar negens in Nederland werd het kouder dan -7,1ºC (Nieuwe Beerta). Dat zet je toch wel aan het denken dan! We zitten gewoon vastgebakken in een zuidwester momenteel. Zeker geen westcirculatie maar ook nog lang geen hoop op eerste winterse weercondities. Of toch wel?

kansje2111

Het Amerikaanse weermodel is altijd een uur of twee eerder uit dan het Europese en kwam vanochtend met deze kaart voor 21 november op de proppen. Ik toon hem om voor ieder van jullie nog eens op te frissen hoe belangrijk de depressiebanen zijn in de winter. Die dingen trekken van west naar oost Europa binnen en zit je ten noorden daarvan dan jaagt de kou binnen en verstevigt de winter haar grip. Zit je ten zuiden daarvan heb je pech en kom je juist in een herfstig weertype. De weergoden gooien dus dartspijltjes op Europa en ons rest niets dan te duimen dat de appel tussen onze knieën wordt geraakt en niet die op ons hoofd. Hierboven gaat het dus mis: Scandinavië krijgt wat daar vrij normaal is en wij….. ook.

sneeuwjacht

Snel door naar het Europese weermodel dat nu ook al binnen is! Sterfotograaf Ab was er als de kippen bij vanochtend om te melden dat er leuke meteofiction in zat. Zeg dat wel! Zou Fréderic dan toch gelijk krijgen? Natuurlijk helpt die nieuwe vierarmige depressie rond Genua volop mee om de wind in de Oosthoek te krijgen. Je hebt er dan alleen even een mooi Scandihoog bij nodig (mag het een onsje meer zijn?) en ineens breekt de straalstroom af en kan West-Europa geleidelijk zo koud worden als West-Canada. Nu ja geleidelijk? Zitten de isobaren zo dicht op elkaar als op bovenstaande kaart dan heb je gewoon een snijdend koude oostenwind en kan het hard gaan.

battle

Tja, wat vinden jullie er eigenlijk van als het team van weermannen op deze site soms een kleine “battle” houdt over waar het naar toe gaat? Is dat leuk en inspirerend? Of schept het verwarring? Wij willen graag jullie bieden wat jullie leuk vinden. Dus meldt eens wat je denkt. Het weer is (net als de wetenschap) gewoon zo dat het vaak echt twee kanten op kan en dan is het zeker goed als we hier tunnelvisie mijden door beide mogelijkheden ook goed neer te zetten. Is het dan leuk als we daar ook onze naam aan verbinden? Zo van Fréderic gaat voor een koude verrassing eind november en Hajo moet het nog maar zien? Graag eens jullie mening! Winterliefhebbers zijn we allemaal!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

59 reacties

Gesloten voor reacties.