Hierboven de berekening van Meteoexploration. Helaas is bij hem de rode kleur erg breed: 25 tot 50cm. Dus was gaat het worden? De spreekwoordelijke halve meter poeder? Of gewoon een mooie laag? De lokale weerberichten spreken zich er niet over uit. Ik durf te stellen dat we in het weekeinde lokaal minstens één webcam zullen spotten met 50cm. De ensemblepagina in de Wintersport Weerkamer laat in één oogopslag zien dat momenteel de bergen rondom Zell am See Kaprun kanshebber is voor de hoofdprijs (weerpagina voor de dorpen op 750m geeft nog regen aan). Wel een beetje lullig dat net als wij met z’n allen ons teamuitje hebben in de Winterberg dat we dan de hele dag zullen moeten webcamspotten en berichten tikken. Maar goed: vele handen maken licht werk en buiten regent het toch! 

foehn_diagran0811en

Met de sneeuwgrens zit het wel snor. Die daalt zaterdag scherp en zondag nog verder. Voor aankomst van het eerste occlusiefront (ritssluiting dicht -> geen warme sector) trekt nog één keer de Föhn aan. De vorstgrens ligt dan ruim boven 3000m. In grote delen van de Alpen is het strak blauw. Zie op het Föhndiagram van vanochtend (check hem elk uur in de wintersport weerkamer).  

[metaslider id=28442]

Tja vanochtend zijn de hoopvolle oceaanblokkades weer een beetje van de kaart (hoewel – zie zo verderop). We kijken even naar de situatie van woensdag 13 november na twee weer zachtere dagen de volgende koude lik krijgen. Hierboven zie je de kaarten van het Noordelijk Halfrond die laten zien wat de hardnekkige situatie is waar we nu inzitten. Een 100% WC is het niet meer. De bumper van het Azorenhoog laat de straalstroom heel licht golven in onze omgeving. Op het 850hPa niveau van rond de 1500m is dat dan al een flinke uithaal die de Alpen kan bereiken. Dat noem ik doorgaans het “likken van de Alpen”. Beroerd weer voor de Lage Landen natuurlijk. Hoewel? Het hoog rkuipt soms wat het continent op en zorgt dan meteen voor stabiel weer met veel nachtelijke uitstraling. De eerste nachtvorst zit er echt aan te komen. In de Alpen sowieso al optimaal voor kunstsneeuwproductie tussen de golven sneeuw van moeder natuur door. En zie ook hoe op het 2m niveau de Russische inversie toch ook al zijn werk doet. Wat er ook hoog boven onze hoofden gebeurt, aan de grond is het naderen van de winter niet tegen te houden.  

[metaslider id=28449]

En rond diezelfde datum van 13 november als het ook in de Alpen weer een beetje sneeuwt moeten we absoluut naar de andere kant van de grote plas kijken! Want de eerste serieuze sneeuw voor zeeniveau aan de East-Coast is berekend. Wat een joekel van een koudeuitbraak door een noord-zuid bewegende depressie. Ik heb de fronten ingetekend. Zie ook hoe over de oceaan steeds warme lucht ver naar het noorden wordt gepompt, wat aansluit bij de kaarten van het noordelijk halfrond hierboven. Hoe lang kan die nu golvende westelijke stroming aanhouden?

gem18nov

Het Canadese model helpt ons uit de brand. Die heeft wel een blokkade precies op de laatste kaart van de berekening.

gfs24nov

En het Amerikaanse model heeft er ook een op precies de laatste kaart – in dit geval 24 november. Gisteren schreef ik: 

Het is alsof de modellen ons aan het lijntje houden met steeds een mooie laatste kaart. Tja maar dat moet natuurlijk niet steeds mee naar achteren schuiven.

Ben ik helderziend of zo? Nemen die weergoden ons echt in de maling? In elk geval bevestigt dit mijn vermoeden dat de weergoden onze geavanceerde weermodellen op mysterieuze wijze manipuleren (of misschien wel de metingen die de modellen voeden) om ons te entertainen. Einstein sprak: “Of alles is toeval, of niets is toeval”. Ik ben een aanhanger van de laatste optie. Maar het maakt eigenlijk niets uit. Leuk is het sowieso.

lesmenuires0811

Mooi weer vandaag in de Alpen hadden we gezegd. Nou dat is het ook. Hier Les Menuires. Zie hier alle cams daar.

stgallenkirch0811

St. Gallenkirch in het Montafon. Hierrr alle cams.

[metaslider id=28458]

En hier nog Zell am See Kaprun (zie alle cams) en Obertauern (zie alle cams). In Kaprun draaien de liften al. In Obertauern moeten we nog tot 20 november wachten. Maar dat is al zo snel. Ongelofelijk. En ondanks de vermaledijde WC en de vandaag weer oplopende temperaturen blijft die sneeuw maar wat mooi liggen. Wat weer eens de stelling onderstreept dat sneeuw en gletsjerijs veel minder worden aangetast door hoge temperaturen dan door zonneinstraling. En de zon komt gewoon niet echt hoog meer momenteel.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

20 reacties

Gesloten voor reacties.