Ons gezin heeft een trip naar Oostenrijk een week uitgesteld in verband met de overvloedige regen die de afgelopen dagen zou vallen en is gevallen. In de hele Alpen is het mis zoals Fréderic – met meer focus op de sneeuw boven 3000m – vanochtend heeft beschreven. Guido Heeringa van Bizztravel had net de boel van de voorbereiding van de komende winter de boel gelaten en was met zijn gezin voor de derde keer naar camping Les 3 Lacs in Belmont Tramonet vertrokken. Daar 20km ten westen van Chambéry stroomt een riviertje – de Guiers – precies op de grens tussen de departementen Savoie en Isère.

vloed-camping

Op bovenstaande foto zie je hoe dit riviertje gisteren was verbreed tot een stroom die met Rijn en Waal kan wedijveren. Guido en zijn gezin hadden een stacaravan op een wat hoger gedeelte en hielden het net droog. Vorig jaar nog waren ze met de tent en hadden ze de camping 4 dagen eerder verlaten omdat er toen ook noodweer op komst was. Dit jaar kozen ze voor de stacaravan en dat pakte dus goed uit.

Nu ja goed? Eerst werden alleen de lagere delen van de camping waar tenten onder water stonden (zie foto bovenaan) geëvacueerd. Einde van de middag toch gewoon de hele camping. De 200 campinggasten allemaal naar het buurthuis waar men niet alleen met stoelen en slaapplaatsen maar ook met goede Franse kost werd opgevangen. Guido boekte met zijn gezin een hotelletje in Chambéry op een half uurtje rijden en dat beviel prima. Nu zijn ze terug in het buurthuis in afwachting van bericht of de camping weer open mag. In dat geval zouden nog twee mooiweerdagen volgen.

“Ik schat dat 50 tot 100 gasten al vertrokken zijn”, aldus Guido. “Ze hebben vanochtend door het water wadend hun kletsnatte spullen gepakt en hun tenten afgebroken. Als alles nat is is er toch geen lol meer te beleven. Wij zijn gelukkig droog gebleven en willen niets liever dan nog even twee dagen genieten. Ze zijn nu met twee grote pompsystemen bezig maar die rivier is nog steeds zo heftig.”   

httpv://www.youtube.com/watch?v=c1OKXESI-vo

In dit Franse artikel lees je dat ook de kleine camping van Saint Genix is geëvacueerd. Na deze ervaringen is het aanhoudende enthousiasme voor het kamperen in de Franse Alpen verbazingwekkend. Maar als je de website van Guido’s camping bekijkt dan snap je dat hun eerste vakantie daar echt geweldig moet zijn geweest. Kortom: Guido en zijn gezin gaan volgend jaar weer. En nu allemaal duimen voor ze dat de camping weer open gaat! Want even ontspannen voordat Bizztravel weer een heel seizoen gaat knallen voor ons wintersporters is Guido en zijn gezin gegund!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.