Gister was in veel gebieden een absolute topdag! Zo ook in mijn oude liefde Savognin waar ze deze foto op Facebook deelden. We gaan geleidelijk het voorjaarsskiën in waar je ‘s ochtends van heerlijk geprepareerde pistes geniet en in de middag iets eerder het terras op zoekt. Hoewel, het terras opzoeken de komende week? Is dat wel een waterdicht plan?

Eerst nog wat plaatjes. Ook in Les 3 Vallees waren ze er als de kippen bij om gister een ribbelfoto met blauwe luchten te maken. Wie zou z’n kanten hier als een mesje door de harde boter willen halen? Het gevoel van de maximale druk op je benen opzoeken zolang je paar latten of board controle houdt, ik kijk er alweer naar uit!

Vandaag niet helemaal een Grand Beau dag want er sleept wat bewolking langs de noordkant, ook Les Menuires heeft daar last van maar het zonnetje prikt er nog doorheen.

De toppen in de Jungfrau Region zitten echter ingepakt in een grijs pakket. Wat zou ik daar nog eens graag naartoe gaan, moet schitterend zijn! Vooral als de zon schijnt natuurlijk, nu lijkt het meer op zwart-wit televisie, niet dat ik dat tijdperk heb meegemaakt btw.

Iemand zei het gisteren in de reacties al; we hebben het net niet gehaald. Maar ik zeg niet te vroeg de handdoek in de ring gooien, wellicht verdwijnt de meter komende dagen dan eindelijk!

Boven Innsbruck zien ze ook voornamelijk wolken, kijkend naar het zuiden zien we daar een vrij strakke scheiding. Geen föhn hoor, nee de bewolking sleept gewoon wat langs de noordkant en reikt niet over de hoofdkam. Maar voor zonnige platen moeten we dus naar het zuiden!

Heiligenblut dichtbij de hoofdkam richting het zuiden, ziet er aantrekkelijk uit! Een temperatuur van -5 in de ochtend is goed voor perfecte pistes.

Pra Loup vlakbij Les Orres in de Zuid Franse Alpen ook nog rustig, voorlopig voor het laatst zoals we weten hier.

Afsluitend het adembenemende Val Gardena, klik maar even voor de afbeelding in het groot. Ja doe maar, hij is echt heel mooi! Gedaan? Nee? Hier nog een laatste kans, het is de moeite waard. Oke mooi we duiken in de kaarten!

Ik had beloofd nog naar het weer onderweg te kijken voor dit weekend. Echt wereldschokkend is het niet maar als je liever niet in de regen rijdt moet je dit zeker niet overslaan. Hierboven is de kaart voor vrijdagavond, je stapt in dat geval in de Lage Landen licht nat geregend de auto in, onderweg zal het in Duitsland en Frankrijk wel zo goed als droog blijven. Vertrek je uit de Alpen? Vrijdagavond is dan probleemloos.

Op zaterdagochtend vertrek je waarschijnlijk droog vanuit de Benelux. Rij je vervolgens door Frankrijk zal je een druilerige reis hebben met redelijk constante neerslag. In Duitsland verpietert het wat en komt het bovendien later aan, dus dat is lekker door rijden. Op moment van aankomst (laatste kaartje in de reeks) sneeuwt het hier en daar aan de zuidkant met lager regen. In de hoge zuidelijke Franse gebieden misschien iets meer sneeuw, denk aan Risoul en Isola 2000, maar ik verwacht geen grote drama’s. Zondag rijden betekent een buiige reis en als je aankomt aan de zuidkant flinke regen in de dorpen, elders in de Alpen droog en warm. Wat mij betreft is zaterdag prima, echt druk zal het ook niet meer zijn. Goeie reis alvast!

We trappen af met het weekend, het gevreesde weekend. Hierboven een mooie weergave van het verloop van de 0-gradengrens. Gloeiendhete lucht (althans zo lijkt het met dat paars) vanuit het zuidwesten en de kou blijft mooi plakken aan de zuidkant op zaterdag. De Zuid Franse Alpen dan al in de warmte en ook iets meer neerslag. De Italiaanse zuidkant ziet slechts wat losse flodders aan sneeuwval. Zaterdag op zondag wordt die plakkende kou aan de zuidkant dan echt verdreven en gaat het in alle zuidelijke stuwingsgebieden flink regenen tot ongeveer 2000 meter. De kou komt vervolgens samen boven de Po-vlakte, iemand daar een verklaring voor? Tegelijkertijd de föhn aan de noordkant met lokaal violet kleuren dus een 0-gradengrens ruim boven de 3000m. Op maandag maakt dan eindelijk de afkoeling uit het westen haar entree.

De föhndiagram spreekt boekdelen en laat mooi zien wanneer de stroming omslaat.

Hoe pijnlijk wordt het met de neerslag? Op de kaart zien we de accumulaties tot maandag wanneer de kou binnenstroomt. Goed te zien op deze kaart dat de Franse Alpen ten noorden van het Ecrins gebied het redelijk droog gaan houden. Zuidelijke Franse Alpen de sigaar, sneeuwhoeveelheden hogerop tot lokaal 90cm dus in de dalen gok ik dan 30 of 40mm neerslag, ik zeg liever 3 of 4cm maargoed dat is gewoon veel. De Alpen binnenboog tot 60cm sneeuw  hogerop dus in de dalen dik 2cm regen. Daar gaan ze wel nog even profiteren van de instroom van koudere lucht, eens zien:

Op het moment dat de koude lucht binnenstroomt op maandagochtend is er nog neerslag aanwezig rond de Dolomieten dus wellicht dat daar enkele dorpen op 1500m nog wit worden maar dat zal kantjeboord worden.

Vanaf dat moment is de stroming namelijk NW en concentreert de neerslag zich ergens anders. We onderscheiden direct de Noordelijke Franse Alpen en de Arlberg met partners Les Menuires, Kleinwalsertal en Montafon. Sneeuwgrens duikt dan richting de 1300m en dinsdag wellicht nog wat lager

Op de manier zoals hierboven zal het nog even doorsneeuwen t/m dinsdag aan de noordkant. Het westen wat intenser, de rest losse sneeuwbuitjes. Aan de zuidkant breekt dan de zon al door. Qua hoeveelheden zou ik overal aan de noordkant op niet veel meer dan 10cm rekenen behalve de NW stuwingsgebieden zoals alles rond het Mont Blanc massief en de Arlberg, daar lokaal meer dan 30cm.

We springen naar het grotere plaatje, vanaf dinsdag tussen de buien door al opklaringen maar op woensdag komt er dan een echt tussenhoogje. Ik denk dat woensdag in veel gebieden de allerbeste dag zal zijn qua zon met hier en daar een mooi vers laagje vanaf ongeveer 1200m. Maar een nieuw monster ligt alweer klaar op de oceaan..

Hier is die situatie op woensdagavond dat de nieuwe depressie nadert, een mooi en interessant kaartje! Ons tussenhoog schuift wat noordelijker op en blokkeert de depressie daar. Het neerslagfront ligt gelijk aan de isobaren dus het boeltje wordt stationair daar. Omdat het hoog noordelijker komt kan de krul van de depressie aan de zuidelijke flanken wel terrein winnen. Deze gaat de Alpen bereiken en daar weer sneeuw brengen, ja sneeuw dit keer zo lijkt het nu! Op het kaartje zie je boven Spanje al wat roze plukjes, dat is een goed teken.

Want waar het front van zondag de kou rechtdoor richting de Azoren knalde, krult de kou nu naar Europa. Bovendien zien we dat er nog wat kou aanwezig is boven de Alpen.

Dit lijkt op donderdag vooral een zuidkantfeestje te worden…

Maar bedient de hele vrijdag ook de noordkant. Voor hoeveelheden is het eigenlijk nog te ver weg maar voor de voorpret noem ik ze toch even; westelijke zuidkant 30cm, oostelijke zuidkant ruim 20cm en noordkant tot 20cm. Dat alles bij een sneeuwgrens tussen de 1000 en 1200m, zuidkant iets hoger, voor veel gebieden is dat in orde. Dat zou een mooie afsluiter zijn van de vakantieweek!

Pakken we het ensemble voor in dit geval prikpunt kleinwalsertal er nog even bij voor bevestiging, ja redelijk eensgezind en overeenkomend met ook de hoofdrun van het EC. Na de 17e wordt het allemaal wat grilliger en onezeker, weersoep lijkt het voor nu te worden maar we kijken er vandaag niet verder naar.

Puur in eigen belang sluit ik af met deze voorspelling voor mijn Mayrhofen deze week. Klopt ook goed met mijn verhaal en lijkt zelfs nog wat zonniger dan dat ik durf te roepen. Ik teken ervoor! Aan alle lezers die deze week nog gaan, veel plezier en geniet er vooral van, we horen hier natuurlijk graag jullie ervaringen!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

68 reacties

Gesloten voor reacties.