Gisteren gekiekt in de buurt van Purmerend. Hoe mooi. Dat gaan de liftmedewerkers van Zell am Ziller (Zillertal Arena) uit de lucht nog mooier zien als ze straks landen op Schiphol. Ze doen – heel  moedig – dit Koningsweekeinde hun personeelsuitje in Amsterdam dit jaar na een seizoen keihard werken voor ons wintersportplezier. Ik begeleid de groep en vaar met ze mee op de klipper Avontuur vanmiddag. Morgen een paar plaatjes daarvan.

retourhiver

Vandaag is weer zo’n dag met zo’n bevrijdend lokaal weerbericht. Een Franse weersite voor de Alpen schrijft voor zondag: “retour de l’hiver en montagne”. In het Duits noem je dat “Wintereinbruch”. Eens kijken wat de Oostenrijker zegt! Mmmm. Hier alleen in het uiterste westen zondagavond een sneeuwgrens van 1200m maar meer naar het Oosten juist aanwakkerende Föhn. Nee het is echt even een Frans feestje met vrij zeker een dikke laag verse pow.

regen2504

Het slechte nieuws is wat er de komende 24 uur in de Franse Alpen gebeurt: 20mm regen onder 2000m! Hogerop kan 20-30cm sneeuw vallen. Morgen dan even opgeklaard maar ’s middags op nieuw regen voor dus zondag de winterinval begint. Dan kan er opnieuw 20cm vallen en dit keer boven 1300m! Maandag sneeuwt het nog maar de dagen erna zijn er wel opklaringen maar neemt met de warmte ook de buiïgheid weer toe. Regen is dan ook in Val Thorens niet uitgesloten. We blijven dit intensief volgen! Vanavond doet Jeroen nog een weerbericht! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.