JSF_3055

Plastic tuinkabouters. Dit Tsjechische exportproduct is wellicht nog bekender dan de veelheid aan wintersportgebieden. Maar verkijk je er niet op: in de afgelopen jaren is er veel veranderd in het Oost-Europese wintersportland! Ik, Femke Hovinga, ben dit weekend ter plaatse om twee skiresorts en hun omgeving nader te verkennen.

Door heel Tsjechië zijn wintersportgebieden te vinden. Je komt er het snelst met de auto: vanaf Utrecht doe je er zo’n tien uur over (volgens de lokale skileraar kan het ook in 6,5 uur, maar dat laat ik graag aan hem over…). Alle resorts zijn goed bereikbaar, maar de Tsjechische taal dwingt tot ware tongtwisters. Zeg maar eens een keer of tien: Beskydy, Pustevny of Králický Sněžník. Vandaag startte ik mijn reis in dit laatste berggebied, grenzend aan Polen. In Dolní Morava, een minidorpje met 300 inwoners, stond ik op de lange latten.

DSC_0406 upr

Tsjechische profs in actie
Dolní Morava ligt op 740 tot 1140 meter hoogte en heeft negen pistes met nieuwe skiliften. In het totaal kun je hier 9,4 kilometer van de berg afglijden op je ski’s of board. Tsjechië staat niet bekend om zijn uitdagende afdalingen, maar Dolní Morava probeert hier een uitzondering op te zijn met wedstrijden en training voor professionals. Op deze plek komen meer echte sporters en ook minder kinderen dan in veel andere gebieden. Ik tref het en kan de Tsjechische profs in actie zien: op een deel van de piste waar ik begin is een slalomrace bezig die wordt verslagen door nationale zender RWE. Met een snelheid waar ik als recreant alleen maar van kan dromen, vliegen de mannen de berg af.

Beste piste van Tsjechië
Grote favoriet hier is de U Slona piste, waar carving mogelijk is. Deze afdaling won onlangs een publieksprijs van een nationale krant en werd uitgeroepen tot ‘beste piste’. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt, het ziet zwart van de mensen op deze zaterdag. Het is oppassen om niet omver geskied te worden; hét grote nadeel van een relatief klein skigebied. Gelukkig staat daar louter positiviteit tegenover, te beginnen met mijn hotel, Vista. Het hotel ligt direct aan de pistes en specialiseert in wellness. En wat is er beter dan na een dag skiën lekker genieten van een bubbelbad en massage? Het hotel is gloednieuw en nog niet zo gewend aan buitenlandse toeristen. Dit leidt tot grappig situaties: is ‘pánské pokoj’ bijvoorbeeld een dames- of herentoilet? Nadat ik inliep op een groepje plassende mannen heb ik weer een paar woorden Tsjechisch geleerd…

Voor mij zijn er aantal voordelen van Tsjechië ten opzichte van de skigebieden in de Alpen:

  1. De extreem lage prijzen. Voor minder dan twee tientjes heb je een skipas voor de hele dag, een biertje bij de apres ski kost je nog geen €1,50 en avondeten doe je voor vijf tot tien euro.
  2. Hotels en huurhuisjes zijn een stuk ruimer opgezet dan in de Alpen. Bovendien is het een stuk goedkoper: in het viersterrenhotel waar ik zit ben je rond de €80 per nacht kwijt.
  3. Het is toegankelijk voor gezinnen en beginners, het merendeel van de pistes is blauw en rood. Als beginner of gemiddelde skiër word je met respect behandeld, de Tsjechen zullen je nooit uitlachen. Oók niet al je ternauwernood een dennenboom-formaat-kerstboom weet te ontwijken (uhhh met al die sneeuw erop was-ie écht bijna onzichtbaar!).
  4. Het klimaat is ideaal. Waar de Alpen begint dit seizoen glimden van de kunstsneeuw, is er in dit Tsjechische reuzengebergte al tachtig jaar elk skiseizoen natuursneeuw. En is het niet genoeg? Dan zijn er altijd nog de sneeuwkanonnen.

Ben je uitgeskied? Dan kun je door naar de après ski. Je hoeft hier geen Oostenrijkse taferelen te verwachten, maar lekkere Pivo (biertjes) hebben de Tsjechen zeker. Ik genoot van een Pilsner Urquell en een lokale specialiteit: Svickova, een rundgerecht met een soort dumplings. Dat, én die heerlijke massage in het wellnesscentrum. Ik kan er morgen weer tegenaan op de piste, dan ga ik naar Kouty nad Desnou.

De feiten over Dolní Morava:

Klimaat & sneeuw: Tsjechië heeft een landklimaat. In de winter dus erg sneeuwzeker!

Omgeving: Dolní Morava is een klein bergdorpje. Er is geen grote apres ski cultuur, maar wel vriendelijke locals en veel mogelijkheden tot ontspanning en sightseeing in de buurt. Daarnaast zijn er hotels zoals Hotel Vista, die een disco hebben en een entertainment night met vuurwerk, feest en freestyle skiërs(foto).

Pistes: Er zijn vooral pistes die voor de gemiddelde skiër goed te doen zijn. Er is 6,4 kilometer blauw, 3,7 kilometer rood en een ruime halve kilometer zwart. Als je een echte prof bent kun je dus beter elders vertoeven. Wel is er een funpark voor diegenen die graag stunten.

Voorzieningen: Het resort is recent gebouwd en heeft moderne faciliteiten, waaronder stoeltjes- en sleepliften. Omdat het relatief klein is, is alles makkelijk bereikbaar. Er zijn diverse plaatsen waar je tijdens een pauzemoment iets kunt eten of drinken, zowel op de top als in het dal.

Verblijf: Er zijn verschillende hotels in het dorpje, maar de enige bij de skiliften is Hotel Vista (zie eerder in dit stuk). Zeker de investering waard, want: dichtbij én een heerlijke wellness om in bij te komen.


Femke Hovinga

Wintersport... tot mijn studietijd kwam ik, Femke, niet verder dan indoor halletjes en dagjes weg. Toen ik voor het eerst een échte piste zag had ik de smaak te pakken: dit wilde ik vaker! Voor WSWM zit ik momenteel in Tsjechië om te onderzoeken hoe leuk de skigebieden daar zijn. En, niet onbelangrijk, de lokale apres ski. In het dagelijkse leven woon ik in Utrecht, loop ik graag hard én schrijf ik veel. Dus bloggen voor WSWM is best of both worlds voor mij!

4 reacties

Gesloten voor reacties.