DSCN9813Het geduld voor de onweersliefhebbers is dit jaar, tot nu toe, behoorlijk op de proef gesteld. Was het vorig jaar om de haverklap raak, dit jaar hebben we nog maar slechts 1 echte onweersdag gehad.  Gelukkig dient zich morgenavond een 2e serieuze kans aan.

spaansepluim We hebben te maken met een klassieke Spaanse pluim. Zo noemen we deze setting. Zoals de naam al suggereert, warme Spaanse lucht kan West en Centraal Europa bereiken. Dit komt doordat er een stevig hogedrukgebied nabij Polen ligt, en een lagedrukgebied nabij/ten zuidwesten van Engeland.

Vandaag zitten we nog redelijk dicht op de kern van het hogedrukgebied, en de warmste lucht kan hierdoor ons nog niet bereiken (de zuidelijke warmte lucht mengt zich nog met iets koelere lucht uit het oosten). Maar morgen verplaats deze setting zich enkele honderden kilometers naar het Oosten. We komen komen dichter op het lagedrukgebied te zitten. Daarnaast zien we in de zuidelijke toevoer, voor het koufront uit, ook een thermische vore ontstaan. Deze is aangegeven met en zwarte streep.  Zoals we weten bij andere situaties in het verleden, zijn dit vaak de onweer en noodweer brengers, en vaak niet de koufronten.

harmonie0506 Morgen, zoals Hajo al melde vanmorgen, zitten we dus in nóg warmere lucht.  Het kan op uitgebreide schaal 30 graden worden. In Limburg,langs de oostgrens en in zuid Vlaanderen lokaal zelfs 35 graden ! Ook langs de kust lijkt het bijna tropisch warm te worden, een gevreesde zeewind lijkt tot zeker 3 uur in de middag uit te blijven.  Maar de vore komt ook steeds dichter in de buurt van ons land.

buienlijn1 Een groot deel van de Benelux kan rond 18 uur dan nog droog BBQ-en. Het blijft lang zwoel. Maar in Vlaanderen en Zeeland zullen ze al in de namiddag moeten schuilen. De Vore trekt hier dan binnen en enkele forse onweersbuien trekken vanaf zee het land op. Het gaat om een multicellen-buien lijn en geen squall-lijn. In Jip en Janneke taal ; de buienlijn zou niet scherp en aaneengesloten zijn. Het hoeft dus niet in het hele land tot onweersbuien te komen. Daarnaast is hierdoor de kans op een shelfcloud of rolwolk klein.

Tijdens de buien is er kans op aquaplaning omdat de buien niet heel snel trekken. Ook hagel en windstoten over de 80km/u kunnen voorkomen. De onweersactiviteit is op de meeste buien hoog, maar omdat de onweerswaardes zoals de cape en lifted index niet denderend hoog zijn, zou niet iedere bui onweer dragen.  Ik ga uit van 2 á 3 dominante onweersbuien, waar tussen enkele (onweersloze) buien zullen zitten.

buienlijn2 Later in de avond trekken de buien in richting het Oosten. Rond middernacht lijkt de buienlijn echter kapot te trekken. De meeste buien zullen instorten doordat de energietoevoer afneemt (oa opwarming van de zon), slechts 1 of 2 buien zullen het de hele nacht volhouden. Deze buien kunnen dan zelf doorgroeien tot zeldzamere nachtelijke onweerscomplexen (MCS).  Langs de Oostgrens kan het  dan ook op enkele plaatsen dus de hele nacht droog en onweersloos blijven !  Overigens bespaard dit model, WRF, de Waddenlanden. Hirlam laat juist de dominantste onweersbuien op de eilanden vallen. De exacte koers van de buien is namelijk nog niet helemaal bepaald. Morgenmiddag geef ik daarom een nieuwe update ontremd de buien.

charts_harmonie_t2m_bnl_46 Na het overtrekken van de vore koelt het later in de nacht niet veel veder af dan rond of net iets onder de 20 graden. Een echte plaknacht ! Het koufront trekt pas in de vroege ochtend over en de hoogste maximum temperaturen voor zaterdag lijken dan ook al net na middernacht al gehaald te worden.  Het koufront lijkt inactief over te trekken en in de middag breekt de zon alweer door.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

30 reacties

Gesloten voor reacties.