chambery-zondvloed

Chambéry gistermiddag. Daar waar alleen in de winter vliegtuigen landen. Met wintersporters. Verder een rustige Franse provinciestad. Behalve gisteren aan het einde van de middag dan. Tussen 18 en 19 uur kelderde de temperatuur van 34,6°C naar 20°C en viel er in een uurtje tijd 22mm regen. Mede omdat het een hele maand daarvoor kurkdroog was kon de bodem het vocht niet absorberen. En dus waren overstromingen het gevolg.

modelchambery

Kijken we in de berekening vooraf van de weermodellen zien we hoogstens 17 mm per 3 uur verschijnen.

hirlamchambery

HIRLAM komt met de middagberekening voor enkele uren vooruit dus met een maximale potentie van 11mm in 1 uur. Je zou eigenlijk een speciaal model moeten hebben dat de maximale neerslagpotentie binnen een bepaald gridvak uitrekent met een parametrisatie dus voor de maximaal mogelijke uitschieter. Doe je het met de natte vinger dan kunnen we dus de HIRLAM berekening verdubbelen. Wat we gelukkig in de winter ook zien met sneeuw in de stuwzones. Leuke verrassingen zijn dat altijd weer.

Terug naar Chambéry. Het kantoor van Savoie Mont Blanc toerisme heeft vier verdiepingen met bovenop een leuke daktuin. Gisteravond niet meer leuk. De bak van de daktuin liep over en in het hele gebouw spoot het water als een douche uit alle gaten in de muur. Computers en ordners moesten worden gered. ja moeder natuur is altijd sterker. Wij zijn de mieren… De Romeinen zeiden: memento mori (bedenk dat je sterfelijk bent). Ik zeg: memento mier!


Champagny-en-Vanoise : 2 énormes vagues… door ledauphinelibere

Ook in Paradiski hielden de weergoden huis. Twee golven van modder kwamen uit een zijdal van een kleine beek Champagny en Vanoise binnenstromen. Altijd het gevolg van eerst een kleine aardverschuiving die het water stuwt en dan de onvermijdelijke damdoorbraak. Ziet er gelukkig nog tamelijk onschuldig uit.

neckar

In Duitsland was het gisteren ook feest. Zo zag het er aan de Neckar tussen Stuttgart en Heilbronn uit! De wetterticker van wetteronline.de staat vol berichten.

beierenbliksem

Gisteren al het droevige nieuws dat in Zuid-Tirol een klimmer en een wandelaar in twee incidenten door blikseminslag waren gedood. Vanochtend lezen we dat in Beieren 16 soldaten door een blikseminslag gewond zijn geraakt.

gletsjerspleet

Ook een typisch ongeval voor de zomer in de bergen. Afgelopen maandag viel een 18-jarige Duitser in het Pitztal in een gletsjerspleet nadat de sneeuwlaag inzakte. Zijn vriend was even ervoor nog probleem loos over de sneeuwbrug gestapt. Ze waren perfect uitgerust. En aangelijnd. Maar het mocht niet baten. De jongen werd gewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij gisteren overleed. R.I.P. en toch voorzichtig de vraag in hoeverre een hittegolf het juiste moment is voor een gletsjertocht? Het is toch zaak dat jij de baas bent van je hobby en niet de slaaf. Met dergelijke hitte zou je toch als tweede hobby er het zwemmen in koude gletsjermeren bij kunnen pakken? Risicospreiding is vaak een betere strategie dan met allerlei cursussen je veiligheid in één ding verhogen. Naast paragliding bijvoorbeeld ook yoga gaan doen. Wanneer hadden we ook al weer het laatste dodelijke yogaslachtoffer? Excuus voor het disrespect. Laten we samen maximaal leren.

europabeeld2

Snel door naar de Lage Landen. Met Nederland in een hoofdrol. Of eigenlijk specifiek de Hollandse kuststreek. Inclusief mijn woonplaats. Ineens is op de weerkaarten een dubbele cirkel verschenen. Zagen we eerst net als in juni steeds alleen die buitenste ring over de Pyreneeën, de Alpen richting Moskou, zien we nu ineens een binnenste ring van neerslagactivatie. Wat heb ik me in juni verbaasd hoe moeiteloos fronten Nederland oversloegen en pas in Zuid-Duitsland activeerden. Wij zijn toch echt een nat landje aan zee. Die regen hoort hier te vallen. En dat gaat ook gebeuren…

gfsputje

 

De Amerikaanse berekening tot woensdag… daarna zou het wel weer beter worden bij ons de de regen weer in de Alpen vallen.

afvoerputje

En dit is de Europese berekening. 70mm regen voor de kuststreek. Bring it on!

neerslag2307

 

Wat doen de kersverse pluimen van het Europese model vanochtend? Voor de regio Midden-West inderdaad spectaculaire neerslag. Te beginnen in de nacht op zaterdag. Mazzelpikken van de Vierdaagse! En dan maandag en dinsdag twee heerlijke dagen om gewoon op zijn Hollands veel werk te verzetten. Zijn er onder de lezers ook mensen met een baan in de buitenlucht? Hoe gaan die er mee om?

temps2307

Qua temperaturen is het intussen niet uit te sluiten dat er dinsdag kouderecords worden gevestigd. Wat dat betreft zijn we terug bij af van begin juni…

PS De Tour de France heeft vanmiddag nog het risico van zwaar onweer en vrijdag en zaterdag in de namiddag kans op lokaal onweer in de bergen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.