Een mooie weekafsluiting wat mij betreft. Na 7 dagen werken nog even het dakterras opgeklommen en genoten van het uitzicht over het Hollands Diep. Om 21h30 was het gisteravond nog zo’n 29 graden. En voor het eerst (vrijwel) onbewolkt tot aan de horizon. Erg droog bovendien met een relatieve vochtigheid van maar net 40%. Pas op het allerlaatste moment kleurde de zon oranje. Naar zonnevlekken hoeven we overigens niet te zoeken. Afgelopen donderdag: spotless sun. Een vrij unieke gebeurtenis middenin het maximum. Kleine ijstijd? Nog even geduld a.u.b. , mogelijk zijn we nog niet over het maximum heen.

Lichtende nachtwolken

Onder het stukje dat beschrijft hoe lang dat geleden was en wat me mogen verwachten (onzeker!) een mooie timelapse van lichtende nachtwolken boven Zweden in de nacht naar gisteren. De laatste tijd zijn ze opmerkelijk vaak zichtbaar en ook steeds zuidelijker (bovenstaande foto maakte ik zelf op 4 juli in Rotterdam). Laat je niet foppen door de begeleidende tekst onder het filmpje. Climate change? Not! Onderzoek van het KNMI heeft uitgewezen dat e.e.a. direct verband houdt met de geringe zonneactiviteit. Hierdoor is de temperatuur in de hoogste delen van de atmosfeer lager dan voorheen wat de groei van ijskristallen die tot de wolkenvorming leidt ten goede komt!

Hoek van Holland temp 20140719

Goed het werk was gedaan dus snel naar huis en de tuin in gedoken. Het zou nog lang aangenaam blijven.. Hierboven het temperatuursverloop in Hoek van Holland. Dat is wel heel bijzonder! In de eerste plaats omdat daar gisteren de landelijk hoogste waarde werd bereikt, 33.6 °C. Waarom? Twee factoren: de aflandige wind die deed voorkomen dat er zeewind opstak en de opstelling van het meetstation op de relatief snel uitdrogende zandgrond waar dus minder warmte verloren gaat door verdamping dan elders. Vervolgens is het minimum uitgekomen op 20.7 °C, slechts 0.3 onder het record sinds het begin van de metingen (1971). Maar hé, dat was net na 3 uur? Wat gebeurde?

Wolken Noordzee 20140719

Laat gisteravond ontstond aan de voorkant van het front dat van Schotland tot Noord-Frankrijk loopt een  stevig onweerscomplex boven Noord-Frankrijk (foto uit Wissant aan het kanaal, bron: Jill Peeters) dat lang stand hield en via Vlaanderen de Noordzee optrok en rond zes vanmorgen overigens nog eens intensiveerde. Het is nu om 9h30 nog steeds actief. De modelverwachtingen misten dit trouwens volledig. Hoe dan ook: net na 3 uur vannacht werd aan de oostzijde daarvan nog even wat extra warmte vanuit het zuiden op transport gezet. Om 4h30 was het zodoende alweer 23 graden!

 charts_harmonie_t2m_bnl_16_20140719

Vandaag? Warm, dat wisten we al. Ik doe een poging de hoogste temperatuur te voorspellen. En kom met een plaatje van.. het Harmonie model. Huh? Dat was toch min of meer in de ban gedaan? Ja, maar we moeten de kritiek een beetje nuanceren, terugnemen zelfs. Uiteindelijk zat het ECMWF model er met de verwachting voor gisteren net zo ver naast; zij het de andere kant op. Kennelijk hebben de modellen juist in deze periode (met veel zonnestraling) enorm veel moeite met de hoeveelheid beschikbare warmte en dan met name hoeveel daarvan verloren gaat door verdamping van bodemvocht. Daar waar Harmonie dit een aantal keren schromelijk onderschatte doen vooral ECMWF en GFS het tegenovergestelde., HIRLAM zit er tussenin. Nu door de warmte, lage luchtvochtigheden en vandaag stevige wind de bodem echter rap uitdroogt zal bovenstaande plaat het dichtst in de buurt komen! Plaatselijk gaat naar mijn idee de 36 graden aangetikt worden. Het (zuid)oosten is favoriet, maar wanneer wind uit het westen en bewolking net lang genoeg wegblijven maakt ook zo’n lokale duinpan weer kans.

 cape_14071918_14071900

Natuurlijk lopen bij deze warmte de cape waardes lekker op, dat is bijna altijd zo. Volgens de nieuwste GFS berekening vanavond in Brabant >3000 KJ/kg. Zoals we weten komt er echter veel meer bij kijken. Timing is nu de belangrijkste. Alle ingrediënten zijn wel aanwezig. Het kan heftig uitpakken maar de timing verschilt in de verschillende modellen. GFS laat vanavond al het één en ander (..) doorkomen, ECMWF pas morgenochtend. Hirlam doet een beetje in Zeeland maar laat het vanaf morgenmiddag aardig spoken. En Harmonie? Vuurwerk midden in de komende nacht met neerslaghoeveelheden tot 50 mm/uur over het westen van Nederland. Gezien het compleet missen van het onweer afgelopen nacht vind ik dat het niet nauwkeuriger kan. Nowcasten dames en heren! Overigens draait de wind rond zes uur vanavond vanuit Zeeland al naar het westen, zo veel is wel zeker. En zal de ergste warmte dus verdreven worden, dat kan plaatselijk zeer snel gaan! Hoe het verder gaat, staan de verwachtingen van Frederic nog overeind? Ik ga er morgen weer naar kijken. Dan ook weer eens speuren naar verkoelend nieuws.

Dachsteingletsjer

 

Voor nu: verfrissend filmpje van Wetteronline,  op expeditie: de Dachstein-gletsjer!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

26 reacties

Gesloten voor reacties.