Hierboven een plaatje van het bergstation van de 11-er Lifte van Neustift in het Stubaital (1 van de 9 skigebieden van Innsbruck). Je zit daar op 1812m (zie pistekaart) en het oogt als droge sneeuw. Toch stellen we vanochtend vast dat de sneeuwgrens lang niet zover is gezakt als eerder voorzien. De luchtlagen zijn heel onstabiel opgebouwd met afwisselende lagen kou en warmte. Zo zag ik vanochtend op de livecams van de Zillertal-Arena (waar wij gisternamiddag zijn weggereden) dat er op de top van de Königsleitenspitze (2500m) natte sneeuw tegen de camera sloeg terwijl de thermometer -4,4°C aangaf. En het is ook niet zo dat het in het oosten van Oostenrijk veel kouder is: ook uit Die Tauplitz wordt in het dal op 800m natte sneeuw gemeld.   

Eric stuurde vanochtend deze trieste video in van de camping in Brixen im Thale. En hij is niet de enige die klaagt in de reacties. Feit is dat mijn grote twijfel over elkaar tegensprekende weermodellen (GFS versus Oostenrijkse model) zoals duidelijk genoemd in mijn laatste weervideo terecht is gebleken. Het Oostenrijkse optimisme over een snel dalende sneeuwgrens in niet juist gebleken. Voor komende donderdag is de Oostewnrijkse weerdienst nu ook teruggekomen op een zeer sneeuwrijk koud scenario. Er komt wat neerslag en de sneeuwgrens daalt voorzichtig, maar we moeten echt (iets) verder vooruit kijken voor de zich echt aandienende weersomslag.

Er zijn serieuze winterkansen…. ook voor de LL. Daar kijken we zo direct naar. Eerst nog wat actuele plaatjes….[fbphotos id=526542487379961]Echt een mooie verzameling. De Zwölferkogel in Hinterglemm met paraplu’s en even hogerop een zichtbare sneeuwgrens. Zell am See waar je ziet dat het ondanks de regen en stevige dooi toch gewoon dik wit is tot in het dal. En natuurlijk ook het “eeuwige” strak blauwe weer in Les Menuires en het Val d’Anniviers. Wat een dikke sneeuw nog op die daken in Courchevel terwijl het overdag dooit dat het kraakt! En de mooiste plaat is zeker het wolkenmeer van het Cry d’Er snowpark van Aminona bij Crans Montana.

Tja we kunnen er vandaag echt niet meer omheen. Er zijn gereden kansen op een echte vorstperiode in de Lage Landen (LL). Dat Europa als geheel vanaf komend weekeinde weer winters wordt is al zo goed als zeker. Met bijvoorbeeld ook voor de Wintersport-Arena Sauerland goede kansen op een doorstart van de op dit moment “failliete” winter daar. Of onze kikkerlandjes mee gaan doen is de grote vraag.  

Als we de eensgezinde GFS en ECMWF runs van vanochtend mogfen geloven krijgt Nederland komend weekeinde twee ijsdagen. De GFS 06u heeft juist na dat weekeinde de meeste winterpotentie.[dc_slider slider=”8875″ captions=”true”]Ik wil vandaag echter nog even een hele grote slag om de arm houden voor de LL. Op de kaarten zie je hoe een extreem winterse bovenlucht (-15°C op 850hPa in de buurt) kan samengaan met enkele graden dooi aan de grond door een flauwe aanvoer vanaf zee.

We zien ook dat de Noordzee in de tweede helft van december met ruim een volle graad is opgewarmd naar nu de warmste situatie van de afgelopen 5 jaar. We zien ook dat er in de voorbije jaren nooit zo’n tussentijdse opwarming is geweest. We hebben wat dat betreft echt een “winterachterstand” en er moet heel wat gebeuren om die situatie om te keren. Ik ga er in elk geval nog geen boude voorspelling aan wagen. Liever wacht ik nog even en ga ik dan meteen wat stoers zeggen over de eerste dag op de schaats of zo (natuurlijk net als afgelopen jaar weer in zwembroek op het ijs of in de modder).

Afsluitend een meer hoopvol plaatje: december 2012 heeft nu het absolutre record qua sneeuwbedekking sinds het begin van de satellietmetingen in 1966. Dat is dus ook een reële situatie die de winterkansen bij ons bepaalt. De weergoden hoeven maar even onze gebeden te verhoren en we gaan een vorstpreriode binnen zoals vorig jaar februari. Er zijn ook nog wat interessante sneeuwkansen voor de Franse Alpen bij de overgang trouwens. Dat gaan we de komende dagen ook volgen….

Hoe het ook gaat: de Alpen zullen vanaf komend weekeinde weer diep winters zijn met sneeuwkanonnen volop in bedrijf.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads 5 januari
[fbphotos id=526601797374030] 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.