Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

les menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallees, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

Zonnige skiweken in het Kleinwalsertal
Lees verder >

Boek rechtstreeks jouw vakantie

Kleinwalsertal
Lees verder >

In Oostenrijk in de gondel stappen en naar beneden skiën in Duitsland. Met één skipas brengen 47 gondels en liften u in de 2 landen op de berg.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

les menuires
Lees verder >

WOW! Met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Val d'anniviers
Lees verder >

Vakanties vol avontuur wachten op jou!

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

kleinwalsertal
Lees verder >

Bereidt u zich voor op 130 km Skipiste: brede familiepistes, uitdagende zwarte pistes, en vooral een zeer sneeuwzeker gebied.

Val d'anniviers
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur en de cultuur in deze Zwitserse parel

Skiën, freeriden,wandelen, rodelen,... het kan allemaal in het prachtige Montafon.

Ontdek de Alpen in al hun facetten.

Trieste situatie lagere dalen Oostenrijk en niet te vroeg juichen voor LL-winter

check ook eens

46 Reacties

 1. erwin schreef:

  Hoofdrun 06uur zit zeker einde run bijna onderin ensemble… De sneeuwkansen die in de gfs 00 run nog op 50% uitkwamen voor LL zijn in dezerun ook gereduceertd tot maximaal 20% ..

  IK ben het volledig met Hajo eens, kantje boord allemaal voor LL en niets beslist, wel zeer veel kou voorradig ten Oosten van LL.

 2. Jarno schreef:

  Laten we het hopen!! Dik pak sneeuw voor ll ;d

 3. jeroen schreef:

  Zeewatertemp komt door al die warme lijven van de nieuwjaarsduik….:)

 4. Spyfromthesky schreef:

  Nou, als de run die GFS heeft geproduceerd uit zou komen dan is het rond 19, 20en 21 janauri wellicht diepvries temperaturen.

  Wat een vooruitzicht waarbij vermeld dient te worden dat we virtueel we geen genoegen meer nemen, maar dat we lijfelijk ondervinden wat ‘kou’ ook al weer is.

  Vandaag heb ik bij een plaatselijke voetbalclub, hier in de drechtsteden mee gedaan met een crossloop. Wat was dat loeizwaar en wat een blubber.

  Gelukkig niet gevallen of uitgegeleden. Dit was zeg maar een goede oefening met wat je ongeveer met ‘klunnen’ een beetje zou kunnen vergelijken.

  Nee, ik gooi mijn dobbelstenen op de GFS runs die misschien het voor het eerst op langere termijn goed gaan hebben.

  Spyfromthesky

 5. Ab schreef:

  MC heeft er vertrouwen in getuige deze artikel van vandaag. En ook wordt daar aandacht besteedt aan de verzwakte poolwerfel die zelfs in 2 stukken gaat breken en dus splitsen. Waar zou dat nou door komen??? Nou ik heb nog derde week december gezegd dat er een SSW zou komen begin januari en daarbij vertelde ik dat mocht ie warmte op grote hoogte doordringen tot de troposfeer dat de poolwerfel weleens flink aangetast zou worden en er wilde kaarten zouden verschijnen in de verschillende berekeningen op de 500hpa kaarten. Nou dat is gelukt momenteel. Nu nog de puzzelstukjes op de juiste plaatds en het wordt winter en anders pech 😉 http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/346b0f930c48728b2a11e2615b6dbec1/article/winterweer_in_zicht.html

 6. Kirsten_dl schreef:

  Hoe graag iedereen hier aanwezig ook zou hebben dat we alsnog een strenge LL winter krijgen, ik vrees dat het er niet meer inzit en dat we dit jaar een keertje overslaan.
  Ik kijk niet op kaarten en computervoorspellingen maar ik ga dus gewoon puur op mijn gevoel en ervaringen af.
  Kijk maar eens naar de natuur rondom je, er is geen enkele aanwijzing die duidt op een nog komende strenge winterperiode.
  Ik ga heel hard en veel duimen dat koning Winter zich in de Alpenlanden sterk houdt maar voor de LL winter doe ik echter geen moeite meer.
  Ik spaar mijn energie liever op om binnen enkele weken te gebruiken op de ski-pistes te Vorarlberg. 😉

  • Vincent schreef:

   waar slaat dat op? vorig jaar wees ook niks er op tot half januari dat we zo ongeveer een Elfstedentocht zouden krijgen! Alles is nog mogelijk, de winter is amper op de helft!

  • Ab schreef:

   @Kirsten, je vergist je volledig wat natuur betreft. Ja kijk eens om je heen naar de natuur?? Wat wil je ermee zeggen?? Het weer trekt zich niets aan van natuur en gaat z’n eigen gangetje. Zie vorig jaar toen ook zacht tot zeer zacht tot eind januari. En wat gebeurde er toen????????? Jawel er kwam plots winterweer aan voor de LL. Al die uitspraken van jouw op gevoel zijn nergens op gebasseerd en onderbouwt. Puur uit je eigen duim gezogen. Het weer gaat z’n eigen gangetje nogmaals en jij kan niet precies weten wat er komt over twee weken.

  • Ab schreef:

   En trouwens we praten niet over een stenge winter voor de LL zoals jij denkt. Maar eerder over “mogelijke” winterweer voor de LL. Dus vergeet dat strenge maar waar jij het over hebt. Beter lezen voortaan 😉

  • Sjaco schreef:

   Heb gisteren wat vetbolletjes opgehangen in de tuin. De gehele dag volop vogeltjes aan het pikken. De NATUUR voelt dat er koud weer is, dus maar snel een vetlaagje kweken.

  • Gerda schreef:

   @Kirsten_dl ,het kan echt nog alle kanten uit. Ik herinner mij de winter van 90/91 ,tot ver in januari zacht,in februari sneeuw en ijs ,een paar weken lang(ook in het westen). Natuurlijk reageert de natuur op de temperatuur, als het zacht is blijft alles wat langer bloeien,dieren reageren er op,maar o wee als de temperaturen zakken…het kan allemaal 🙂

 7. MarcoMontafon schreef:

  Het is echt een drama in Montafon gebied… in het dal van Schruns ligt nog amper sneeuw..hogerop gelukkig wel sneeuw.

  Maar ik weet nog van vorig jaar dat ik eind januari heen ging na een warme periode te hebben gehad, en toen was het 10 dagen lang een vrieskist van -18 graden op de piste…en -12 in het dal OVERDAG. dat was best bizar.
  Kan nog alle kanten op.. ook voor de LL…want dat was vorig jaar ook nog schaatsen.
  Ik weet nog een plaatje van HAJO, dat hij in zn korte broek op het ijs stond…weet ff niet meer welke dag dat was…maar in ieder geval…het kan nog makkelijk!!

 8. Simone schreef:

  Tuurlijk wordt het nog winter in de LL!!! Schaatsen gaan we 😀 Misschien dan nog niet in januari, maar we hebben februari en maart ook nog. Het komt allemaal goed, de vraag is alleen wanneer?

 9. Kirsten_dl schreef:

  @ Vincent & Ab; vorig jaar was vorig jaar, dat is verleden tijd, we kijken naar de huidige situatie en we halen vooral geen oude koeien uit de gracht.
  Ik baseer mij op mijn gevoel en ervaringen en die zeggen dat we in de LL geen strenge winter krijgen dit jaar.
  Ik geef toe dat mijn gevoel er weleens naast kan zitten maar 99% van de tijd zit mijn gevoel er bonk op en is het recht in de roos.
  Wat ik ermee wil zeggen dat je eens goed rondom naar de natuur moet kijken, er is teveel regen gevallen en de temperaturen zijn al een hele poos veel te positief.
  Dat is een herhaling van enkele jaren geleden; toen hadden we een soortgelijke situatie tijdens december/januari en wat we toen aan winter hadden was een dun laagje sneeuw eind maart dat na een halfuurtje alweer volledig verdwenen was.
  Maar ik ga jullie niet verder ontmoedigen, is trouwens ook nooit mijn bedoeling geweest want ik zou niks liever hebben dan een echte winter met heel veel sneeuw, strenge vorst en al wat daarbij hoort. 😉

  • Ab schreef:

   Nogmaals Het Weer trekt zich niets aan van de natuur en gaat z’n eigen gangetje haha… Leuke weerman ben jij om op gevoel je weerbericht te maken zonder weercomputers. Ik wil jou weleens op TV zien haha…. 😉

 10. Hans Verbeek schreef:

  Temperatuur van het Noordzeewater kun je ook terugvinden in de Reynolds OIv2-dataset op de NCEP-servers
  http://nomad3.ncep.noaa.gov/cgi-bin/pdisp_sst.sh

  De zeewatertemperatuur van de Noordzee (53-58NB / 1-4OL) vind je hier: http://alturl.com/838h2
  Of als afwijking van het langjarig gemiddelde: http://alturl.com/7wgej

 11. Patrick schreef:

  Ik geef moet zowel Kirsten als jullie weersvoorspellers gelijk geven .
  De kans dat Kirsten gelijk zal krijgen is volgens mij even groot dan hetgeen jullie kunnen opmaken uit de fameuze weercomputers .
  Jullie geven zelf toe dat verder dan 5 dagen vooruit kijken geen zin heeft. Is inderdaad zo en dit geldt zowel voor de mensen die op hun gevoel afgaan dan voor de peperdure computers .
  Deze computers voorspellen soms ook aankomend winterweer wat soms niet uitkomt ( soms wel )
  Als er iemand op zijn gevoel afgaat dan is de kans dat dit zo zal gebeuren ook maar 50% .
  Het weer houd inderdaad geen rekening met de natuur, niet met het gevoel maar ook niet met de computers .
  Dus afwachten maar zou ik zeggen . Ik hoop echter zoals jullie allen dat er toch nog een LL wintertje aankomt, want winter moet winter zijn . Maar dan toch liefst in de Alpenlanden en middelgebergtes .

  • Ab schreef:

   Idd @Patrick houdt het weer nergens rekening mee. Dus ook niet met je gevoel of de weercomputers. En daarom beschouw ik elke virtuele winterkaart na dag 5 als voorpret en niet meer dan dat. En dat is dus nu het geval bij de weercomputers gezien de berekeningen van de laatste dagen. Op naar GFS 12u wat ie te bieden heeft.

 12. snowman schreef:

  Het is altijd save om een milde winter te voorspellen en geen strenge puur op je gevoel. We wonen in een gematigd klimaat en een strenge winter is heel zeldzaam tot onmogelijk. we moeten het hebben van koude periodes van 2 weken omsloten met kwakkelweer. Avontuurlijk hopen en duimen!

 13. Walter schreef:

  He Ab
  Nou doe je het weer die arrogante houding naar iedereen
  OP deze site zitten allemaal winterliefhebbers die allemaal iets mogen roepen zonder dat jij ze gelijk de les leest

  Prettige avond

 14. Vincent schreef:

  begin 12z run is bagger ofniet? 4 graden zondag?

 15. Ab schreef:

  Het gedrag van de oceaan speelt GFS 12u toch weer wat parten. Want het hogedruk opbouw boven scandinavie vanaf eind volgende week wordtr bemoeilikt door kleine laagjes die ontstaan op de GFS kaarten van 12u ten westen van de LL. Met dan volgend weekend koudkwakkelweer. Overdag boven nul en nacht tegen het vriespunt. Wel ten NO van NL zeer koude lucht op 1500m hoogte. Wordt vervolg…..

  • Ab schreef:

   Uiteindelijk op 14/15jan alsnog tijdelijk winterweer voor de LL omdat er een deel van die koude lucht vanuit het NO binnenkomt. Maar na 15jan zakt het hoog naar het zuiden toe door depressies vanuit het westen en NW. Met dan weer zacht weer voor de LL aldus de GFS hoofdrun 12. Nee voorlopig nog lang niet beslist en nemen de verschillen per GFS run alsmaar verder toe vanaf eind volgende week. Kijken wat de GFS pluim ervan vind van 12u

 16. Spyfromthesky schreef:

  Hoewel de Noordzee plaatselijk wat warmer is geworden, dat wil nog niet zeggen dat de nederlandse rivieren dat ook volgen!!

  Een E-tocht wordt tenslotte niet op de noordzee geschaatse. Het water in Nederland was heel het jaar al koud en die paar weken relatieve warmte veranderd daar niet zoveel aan. Tenslotte komt er ijskoud smeltwater van de bergen weer terecht bij ons.

  Kortom, op dit moment denk ik dat de Noordzee bij positieve drukgebieden geen sta in de weg kan zijn.

  Ik verwacht pas echt hoge druk vanuit de Beer na 24 janauri.

  Spyfromthesky

 17. Eric schreef:

  Vanmiddag toch nog even naar hoch brixen gegaan daar was vanaf 1300 meter sneeuw gevallen maar deze sneeuw was wel erg nat. Richting de zinsberg en hohe salve viel er zeker sneeuw maar de onderlaag was door en door nat. Het was zwaar skieen. Het is te hopen dat de zon er doorheen gaat komen zodat de vochtige lucht er snel uitgaat. Dalafdalingen liggen er zeker nog wel maar zijn drijfnat. De komende week zie ik het toch wel een beetje somber in voor de gasten die nu komen. Maar dat ga ik niet meemaken …………

 18. Ab schreef:

  UKMO 12u komt met een betere positie en vorming van het hogedrukgebied in opbouw vergeleken met GFS 12u t/m 144h vooruit. Namelijk lang rechtuit over Scandinavie. En GEM 12u doet het ook beter dan GFS 12u en komt zelfs met een scandi hoog en wind draaiend naar NO op 144h (11jan) Nee de onzekerheid is en blijft het gedrag van de oceaan hoe het de ontwikkeling van het hoog wil gaan aantasten of niet

 19. Ab schreef:

  Nog altijd lijkt hert GFS model in z’n geheel nu de GFS pluim van 12u te kiezen voor wintersweer voor regio Zuid-Limburg gezien het ENS gem daar daalt naar rond het vriespunt vanaf volgend weekend overdag en -3gr in de nachten. Wel bij het omslagpunt naar kouder weer op 11jan nog grote onzekerheid en spreiding van de lijntjes. En verder vooruit neemt de spreiding nog verder toe tussen zeer koude GFS leden en zachte GFS leden. Hier de pluim http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=516&y=172&run=12&runpara=0&type=3&ext=1

 20. rudasilva schreef:

  Zie hier een mooie pica van de sneeuwval in het Zillertal….Die laag zul je morgen maar eens kapot mogen rijden….pffff…Is overigens niet mijn eigen foto…
  https://twitter.com/Rob_Arjan/status/287534641932562433/photo/1
  @Hajo: je bent net iets te vroeg terug uit Konigsleiten..

 21. michel schreef:

  Het gaat goed met mv1 had voorspeld dat mid januari kouder zal worden maar niet echt winter dit pas begin februari

  Zal mijn boude voorspelling even opzoeken.

 22. Ab schreef:

  ECMWF 12u stroomt binnen en bekend t/m 120h vooruit. En ziet er veel beter uit dan de GFS 12u vwb die scandi hoog in opbouw. Met ook nog eens mooie gele vinger op deze kaart. Ook wel WA (warmte advectie) op 5km hoogte (500hpa) http://www.weerwoord.be/uploads/19120135927.jpg

  • Ab schreef:

   ECMWF 12u pakt meteen winters uit vanaf 144h vooruit (11jan) dankzij die scandi hoog. Met dan overdag aanvoer van zeer koude lucht op 1500m ( -10 a -12gr) Ook dan de 2m tempr dalend tot iets onder nul. Vervolgens op 12jan neemt ook de luchtdruk fors toe boven Groenland. Met dan een groot hogedruk blokkade boven de oceaan op de EC kaarten van 12u volgend weekend. En dat levert ijsdagen op voor de LL en in de nachten kans op matige vorst. De stroming is dan meest ONO. Wat een groot verschil met de GFS 12u. Wordt vervolg….

  • Ab schreef:

   Op 13jan zeer koud voor de LL dankzij een oceaanblokade van hogedruk boven Groenland reikend tot aan scandinavie. Met dan nog steeds ONO winden. Hier die virtuele “droomkaart” voor winterliefhebbers 🙂 http://www.weerwoord.be/uploads/191201354845.jpg Ga niet te vroeg juichen he voor teleurstellingen

  • Ab schreef:

   En ECMWF 12u houdt het vervolgens daarna tot het einde (15jan) koud voor de LL. Met overdag meest lichte vorst en nacht matige vorst. dankzij nu die berekende oceaanblokkade van hogedruk boven Groenland. Hier de wereldkaart van 15jan die dat mooi laat zien met zelfs arctische omstandigheden vanuit het hoge noorden http://www.weerwoord.be/uploads/191201355857.png Beschouw het als dikke voorpret en niet minder dan dat. Wel leuk zo die spanning omtrent winterweer of niet volgend weekend 🙂 EC 12u heeft er zin in. Kijken wat de EC pluim doet straks

 23. Hajo schreef:

  @Walter: misschien een terechte opmerking aan adres Ab. Hij zal zelf ook wel toegeven dat hij soms wat prikkelbaar is.

  @Boris: jij hebt het precies goed. Ik maak net als jij Ab een groot compliment dat hij zich op dit blog goed in de hand heeft en dat hij op een klein uitglijdertje af en toe na altijd heel correct en vrolijk reageert.

  @Ab: je weet hoezeer iedereen je updates waardeert maar blijf ajb met je voetjes op de grond. En gun iedereen zijn of haar lol. ALs Kirsten_dl wil roepen dat zij het weer kan aanvoelen, dan moet ze dat kunnen roepen. Vrijheid blijheid. En het is ook niet zo dat de 5-dagen grens altijd strikt geldt. Soms is het beeld voor over 7 dagen heel consistent terwijl er voor de dag van morgen nog verrassingen zijn. Het weer is zo grillig dat wat mij betreft iedereen die beleefd blijft er wat over mag roepen. OK?

  @rudasilva: wat een pica zeg!

  @Allemaal: superdiscussie weer!

  • Ab schreef:

   @Hajo, ik laat gewoon vanaf nu iedereen lekker z’n eigen gangetje gaan. En idd vrijheid is blijheid 😉

  • Kirsten_dl schreef:

   @ iedereen; natuurlijk meisjes & jongens is dit een heel leuke en fijne discussie waarvan we allemaal weer een beetje rijker en slimmer worden.
   Het mag uiteraard nooit de bedoeling zijn om er een circus of comedy van te maken, het klimaat en al wat daaromheen hangt MOET je wel serieus nemen!!
   Maar wanneer iedereen zijn best doet om het voor iedereen zo fijn mogelijk te houden komen we al een heel eind.
   Ik zal ook nooit of te nimmer mensen die zich met voorspellingen bezighouden uitlachen of niet au serieux nemen hoor, ik weet waartoe moeder Natuur in staat is dus zulks moet je wel ernstig nemen.
   Ik ben winter(sport)liefhebster in hart en nieren dus ga ik nogmaals herhalen dat ik héél hard duim en hoop voor een alsnog echte winter in de LL. 😉

   Alvast een fijn weekend iedereen en we kijken uit naar wat de “voorspellingen” ons zullen brengen.

 24. Vincent schreef:

  rolllen gfs en ecmwf lijken omgedraaid t.o.v. gister!

 25. Ab schreef:

  Reinier van den Berg heeft kennelijk gespiekt tijdens zijn RTL 4 weerbericht. Want hij zei dat de koude trends bevestigd worden door de nieuwste berekeningen. En daarmee zal hij wel EC 12u bedoelen. Ik weet hij is ook een winterliefhebber in hart en nieren en volgt de situatie ook voor volgend weekend nauwlettend. We zullen of het doorzet die koude trend ( ik hoop van wel 😉 )

 26. jaap schreef:

  ben vandaag nog 60 km wezen fietsen in de polder en de ganzen gingen en bleven gaan en niet als de laatste weken twyvelachtig kleine groepjes nee echt grote groepen en ze hadden haast sommige zelfs de weg kwyt nee jongens en meisjes er komt nog wat aan brrrrrrrrrrrr : hamsteren

 1. 5 januari 2013

  […] Österreichische Wetterdienst kündigte an das 50 bis 100cm Schnee fallen sollte. Heute früh auf der .nl sahen wir schon was das bedeutete wenn man unter der Schneefallgrenze lebt. Wenn aber hoch genug….  dann ist’s der […]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.