Hierboven een plaatje van het bergstation van de 11-er Lifte van Neustift in het Stubaital (1 van de 9 skigebieden van Innsbruck). Je zit daar op 1812m (zie pistekaart) en het oogt als droge sneeuw. Toch stellen we vanochtend vast dat de sneeuwgrens lang niet zover is gezakt als eerder voorzien. De luchtlagen zijn heel onstabiel opgebouwd met afwisselende lagen kou en warmte. Zo zag ik vanochtend op de livecams van de Zillertal-Arena (waar wij gisternamiddag zijn weggereden) dat er op de top van de Königsleitenspitze (2500m) natte sneeuw tegen de camera sloeg terwijl de thermometer -4,4°C aangaf. En het is ook niet zo dat het in het oosten van Oostenrijk veel kouder is: ook uit Die Tauplitz wordt in het dal op 800m natte sneeuw gemeld.   

Eric stuurde vanochtend deze trieste video in van de camping in Brixen im Thale. En hij is niet de enige die klaagt in de reacties. Feit is dat mijn grote twijfel over elkaar tegensprekende weermodellen (GFS versus Oostenrijkse model) zoals duidelijk genoemd in mijn laatste weervideo terecht is gebleken. Het Oostenrijkse optimisme over een snel dalende sneeuwgrens in niet juist gebleken. Voor komende donderdag is de Oostewnrijkse weerdienst nu ook teruggekomen op een zeer sneeuwrijk koud scenario. Er komt wat neerslag en de sneeuwgrens daalt voorzichtig, maar we moeten echt (iets) verder vooruit kijken voor de zich echt aandienende weersomslag.

Er zijn serieuze winterkansen…. ook voor de LL. Daar kijken we zo direct naar. Eerst nog wat actuele plaatjes….[fbphotos id=526542487379961]Echt een mooie verzameling. De Zwölferkogel in Hinterglemm met paraplu’s en even hogerop een zichtbare sneeuwgrens. Zell am See waar je ziet dat het ondanks de regen en stevige dooi toch gewoon dik wit is tot in het dal. En natuurlijk ook het “eeuwige” strak blauwe weer in Les Menuires en het Val d’Anniviers. Wat een dikke sneeuw nog op die daken in Courchevel terwijl het overdag dooit dat het kraakt! En de mooiste plaat is zeker het wolkenmeer van het Cry d’Er snowpark van Aminona bij Crans Montana.

Tja we kunnen er vandaag echt niet meer omheen. Er zijn gereden kansen op een echte vorstperiode in de Lage Landen (LL). Dat Europa als geheel vanaf komend weekeinde weer winters wordt is al zo goed als zeker. Met bijvoorbeeld ook voor de Wintersport-Arena Sauerland goede kansen op een doorstart van de op dit moment “failliete” winter daar. Of onze kikkerlandjes mee gaan doen is de grote vraag.  

Als we de eensgezinde GFS en ECMWF runs van vanochtend mogfen geloven krijgt Nederland komend weekeinde twee ijsdagen. De GFS 06u heeft juist na dat weekeinde de meeste winterpotentie.[dc_slider slider=”8875″ captions=”true”]Ik wil vandaag echter nog even een hele grote slag om de arm houden voor de LL. Op de kaarten zie je hoe een extreem winterse bovenlucht (-15°C op 850hPa in de buurt) kan samengaan met enkele graden dooi aan de grond door een flauwe aanvoer vanaf zee.

We zien ook dat de Noordzee in de tweede helft van december met ruim een volle graad is opgewarmd naar nu de warmste situatie van de afgelopen 5 jaar. We zien ook dat er in de voorbije jaren nooit zo’n tussentijdse opwarming is geweest. We hebben wat dat betreft echt een “winterachterstand” en er moet heel wat gebeuren om die situatie om te keren. Ik ga er in elk geval nog geen boude voorspelling aan wagen. Liever wacht ik nog even en ga ik dan meteen wat stoers zeggen over de eerste dag op de schaats of zo (natuurlijk net als afgelopen jaar weer in zwembroek op het ijs of in de modder).

Afsluitend een meer hoopvol plaatje: december 2012 heeft nu het absolutre record qua sneeuwbedekking sinds het begin van de satellietmetingen in 1966. Dat is dus ook een reële situatie die de winterkansen bij ons bepaalt. De weergoden hoeven maar even onze gebeden te verhoren en we gaan een vorstpreriode binnen zoals vorig jaar februari. Er zijn ook nog wat interessante sneeuwkansen voor de Franse Alpen bij de overgang trouwens. Dat gaan we de komende dagen ook volgen….

Hoe het ook gaat: de Alpen zullen vanaf komend weekeinde weer diep winters zijn met sneeuwkanonnen volop in bedrijf.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads 5 januari
[fbphotos id=526601797374030] 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

46 reacties

Gesloten voor reacties.