Daar sta je dan als versteende filosoof in Praag in de rivier de Moldau. In Praag zijn het sowieso al de ergste overstromingen in meer dan 10 jaar. Autoriteiten vrezen een evenaring van augustus 2002 toen ook het water in de straten van Praag stond. In Duitsland lacht men inmiddels om 2002. Jahrhundertflut is daar het gevleugelde woord (op Bild.de maak je het allemaal in geuren en kleuren mee). In het mooie Passau – waar ik jaren geleden vol bewondering naar de streepjes op de huizen keek van oude overstromingen – is nu ruimschoots de Pegelstand van 1501 overtroffen! Zie deze historische lijst van hoogwatersituaties op Wikipedia.[dc_slider slider=”17330″ captions=”true”]In verschillende gebieden waaronder Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tjechië is de noodtoestand uitgeroepen. 

heliaustria_pinzgau

Heel heftig voor ons bergliefhebbers is deze foto van HeliAustria ergens in het Pinzgau gekiekt. 

nordkette innsbruck 0106

Ach eigenlijk ook geen wonder wat er nu allemaal gebeurt als je die sneeuw ziet die er zaterdag viel. Hier nog eens de Nordkette boven Innsbruck wat op die zaterdag ook die bizarre nattesneeuwlawine opleverde (zie video). Dat moet allemaal nog de berg af al dat smeltwater (zie cams Innsbruck). Dus is het leed zeker nog niet geleden ook al wordt het nu in eerste instantie even droog in Europa.[dc_slider slider=”17348″]We zien hier het droogste moment voor Europa voor de komende dagen en dat is 5 juni. En dan kijken we naar 9 juni en zien we dat het in een groot deel van Europa en juist in Midden-Europa alweer mis is, maar ook bijvoorbeeld in vakantieland Spanje. Dit zijn kaarten van het Europese model. Het Amerikaanse model maakt de boel nog veel natter. Daarom terecht de vraag hoe stabiel het zomerweer is dat nu tenminste voor een paar dagen aanbreekt.

pluim0406_00

Ach die pluim voor De Bilt mag er best wezen als ik erbij verklap dat de hoofdrun ook helemaal droog is tot het gaatje. De Lage Landen en vooral Nederland zitten op een plek op de neerslagdraaischijf Europa waarbij wij regelmatig fraaie dagen hebben als het elders al flink mis is. Alleen dat kwik? De juichverhalen over 25°C – 27°C en zelfs 30°C waar ik mijn collega’s hier al op betrap sinds medio maart, worden toch steeds weer de bodem in geslagen. Niet in de laatste plaats hier vlak  langs de kust waar de truien en winterjassen echt nog lang niet de kast in gaan. Ik schreef enkele dagen geleden “is 15°C de new normal?” Tuurlijk: als de zon ongebreideld schijnt gaan we daar overheen, maar o wee als de bewolking of erger de nattigheid terugkeert. En die nattigheid gaan wij uiteindelijk ook weer terugkrijgen. In het Amerikaanse model al vanaf de 9e en in het Europese model vanaf de 15e. 

Brengt me ertoe het met jullie eens te hebben over het onderzoek van Bas van Geel met betrekking tot een scherpe klimaatovergang rond 850 voor Christus (zie schematische tekening groot). Het is veel te weinig bekend dat we in Nederland een internationaal vermaarde paleoklimatoloog hebben die in ons eigen veen een belangwekkende ontdekking heeft gedaan over een spectaculaire door afnemende zonneactiviteit veroorzaakte klimaatovergang rond dat jaartal. Op een wetenschappelijke bijeenkomst heb ik Van Geel tegen de opperchef klimaat van het KNMI (Rob van Dorland) horen zeggen: “Jij hebt bijles nodig over de geschiedenis van het klimaat!”. Lees hier zelf maar in dit verhaal over die zeer plotselinge klimaatovergang van warm en droog naar nat en koud. Wil je nog dieper graven en kun je tegen een stootje moet je hierrr maar eens lezen over wat men inmiddels weet over nog veel extremere klimaatovergangen (tot 12°C in 100 jaar) in de laatste 25.000 jaar. Ik ga hier geen boude voorspellingen doen op dit gebied alleen wil ik mensen de ogen openen voor de reële mogelijkheid dat we de komende decennia een afkoeling mee maken gepaard met veel nattere zomers die alles wat we qua klimaatverandering gewend zijn van de 20e eeuw in de schaduw stelt. Ik zal Bas van Geel eens een mailtje sturen hoe hij de huidige weersonsontwikkeling ziet.

0406_00_BeNeLux_2013060400_t2m_228

Nu ja, dit bericht is niet om mensen te ontmoedigen. Nee het is juist om te genieten van elke zonnige dag. Ik bedoel in Krommenie is het toch al 17°C momenteel (stand 12.10u zie weerstation – update14u: 20°C). En de kaart hierboven illustreert hoe optimistisch het Europese model is voor de Lage Landen momenteel: tot het gaatje mooi en warm.

Afsluitend nog een mooie vondst van Arjan – die de eerste opzet maakte voor dit weerbericht: Weather Underground heeft een wereldkaart waarop verschillende lagen zijn aangebracht waar je kunt kijken wat het actuele weerbeeld is. Ze hebben aan alles gedacht. Waar zijn er tornado’s? Waar regent het? Waar is er kans op gevaarlijk weer? Satellietbeelden, onweer echt alles staat erop, werkelijk schitterend! Zet hem bij je favorieten. Klik hier om naar de interactieve kaart te gaan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.