Hoe kunnen we het weer beschrijven dat ons op het moment teistert? Herfstweer? Zomerdip? Eigenlijk wilde ik mijn bericht vandaag beginnen met het woord: belachelijk. Want laten we eerlijk zijn. Het is 22 augustus. Niet warmer dan 14°C in het westen, iets “warmer” in het zuid oosten, maar met temps van +/- 17°C is het dik, dik, dik onder de maat. In Augustus gaan we dus ver onder het langjarig gemiddelde uitkomen. En qua neerslag zitten we dan weer aan de bovenkant van de statistieken.

Tot 10 augustus was de tendens voor een gemiddelde waarde vrij groot. Daarna is het echt omlaag geschoten. We zijn natuurlijk nog niet aan het einde van de maand, maar we zitten nu ongeveer met de maximum temperatuur op het gemiddelde van de dag en nacht. Veel te koud dus.

En de neerslag doet eerder denken aan de tropen, dan aan een gemiddeld “Hollands buitje”. Volgens mij is Krommenie vandaag koploper. Houd je het neusje boven water Hajo?  😀 Maar de band met bewolking die vandaag over het land trekt is nog niet uitgeregend. Het oosten zal vanavond nog wat krijgen. De meeste neerslag in echter in het westen gevallen.

Maar niet alleen in Nederland is het bar en boos, ook in de andere (vakantie) landen is het weer niet om over naar huis te schrijven. Scandinavië, de UK, Duitsland en zelfs zuid Frankrijk en noord Spanje (Costa Brava en Costa Dorada) zijn vandaag slecht. In noord oost Spanje zelfs hele dikke regen, hagel en onweersbuien. En alles wordt aangestuurd door een steeds maar terugkerend Scandilaag. 

“Lekker hoor….Xiomara. Doe ff gezellig en pak je biezen. Maak maar plaats voor Elmar”. Maar gaat dat ook gebeuren? De kneep zit hem natuurlijk in het feit dat er al dagen lage druk ten noorden van ons land ligt. Met een noordelijk stromingspatroon wordt koude lucht vanuit de poolstreken richting west Europa gepompt. En die lucht is natuurlijk erg koud. Op 500 HPA niveau, ongeveer 5.5 KM hoogte, is de lucht afgekoeld tot -/- 25°C. Normaal is dit in augustus rond -/- 10°C. En boven het warme water van de Noordzee én de Noorse Zee kunnen dan heel gemakkelijk buien ontstaan. Felle buien met soms hagel en vaak onweer. Juist omdat de bovenlucht zo enorm koud is. Die koude lucht blijft ook de komende dagen boven ons hoofd hangen. Maar er zit wel wat verbetering in.

Op hoogte is het stromingspatroon morgen meer westelijk. Daardoor is er een nuance verschil met vandaag. Ten eerste kwam er vandaag een koufront over die,  min of meer,  getriggered werd door een koude put boven de Noordzee. Morgen is die koude lucht op hoogte nog steeds aanwezig. Maar de trog die over ons land trekt is veel minder actief dan die van vandaag. De put met koude lucht trekt langzaam richting het noordoosten en een rug met iets hogere druk rukt op vanuit het zuidwesten. Daardoor wordt in de loop van de dag de buiigheid wat onderdrukt. Zondag is er met name in de kustprovincies nog kans op een bui. Het binnenland kan zomaar een droge dag tegemoet zien. Al is dat verre van zeker. En dat alles door een uitloper van het hoge druk gebied Elmar. In noord Nederland lopen de temperaturen nog niet al te hoog op maar in België en zuid Limburg kunnen de temps richting de 20°C gaan. Met name bij opklaringen. En na maandag zijn de modellen het eigenlijk niet geheel eens en neemt de onzekerheid toe.

GFS laat de rug met hoge druk boven de Lage Landen kleven en zorgt dan voor een aardige dag. De temps nemen nog geen sprongen. In het noorden van Nederland blijven ze achter terwijl zuid Nederland en België de 20°C aangetipt kan worden, vooral bij flinke opklaringen. Echter….

…het Europese model laat de lage druk vanaf de oceaan sneller oprukken en ook diept het laag iets meer uit bij de ECMWF. Daardoor rukt ook de neerslag iets sneller op…..

…en dus kijken we naar een derde model. In dit geval het Canadese model GEM. Die is eigenlijk een twee-éénheid met ECMWF. Qua temperaturen lopen de modellen dezelfde lijn. Dus wellicht geeft de pluim enige ondersteuning.

En juist na maandag begint de onzekerheid toe te nemen. In ieder geval blijven de temperaturen onder 20°C de komende dagen. Nog steeds onder het gemiddelde. En ook ligt er neerslag op de loer maar het zal niet meer zo schandalig zijn als de laatste dagen. Afwachten dus.

 Toch ook nog even een kleine tropische update….voor de geïnteresseerden. Hierboven zie je Lowell. De 12e orkaan in het oost Pacifische basis (E-pac). Net uitgerangeerd tot orkaan en binnenkort niet meer dan een post tropical depression. Het grappige is dat er meer orkanen in het E-pac uitgerangeerd waren en uiteindelijk westelijk over de datumlijn trokken, boven warmer water kwamen en uiteindelijk als Super Typhoon richting Azië en Alaska trokken (TC Genevieve) 

Hierboven de actieve orkanen in alle basins. “I” is systeem 96L boven de Caraibische Zee, en stelt niets voor. Op de pacific zie je: links -Karina, midden – Lowell en rechts Marie. 

Hier zie je nogmaals Lowell (rechts boven) en Karina (midden). Karina was een orkaan, geminimaliseerd tot een niets zeggend tropisch laag en nu wederom een orkaan. Het orkaan seizoen is: vroeg, raar, intens en teleurstellend tegelijk. Teleurstellend, met name in het Atlantisch basin. Intens op de Pacific. Binnenkort zal ik daar eens wat dieper op ingaan. 

Fijn weekend iedereen.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

16 reacties

Gesloten voor reacties.