Enkele warmte-onweders hebben zich op deze 1e echte ”warme dag” van het jaar gevormd.  De meeste buien wisten zich te ontwikkelen in Zeeland en op een lijn van Brabant via Utrecht naar Flevoland en Friesland waar ook een thermische vore ligt.  Maar nu de zon langzaam onder gaat sterven de meeste van deze ”single cellen” uit. Oftewel de buien verdwijnen. 

20140520

10389683_10203239477861979_4954808231580899396_n Mijn onweersdetector pakte de klappen goed op !

 mcs

Echter  nu zijn alle ogen gericht op Frankrijk, waar op dit moment een actieve onweercel ontstaat. Deze groeit waarschijnlijk uit tot een zo geheten MCS (Meso scale Convective System) in het meteorologen jargon. Een onweersbui waarin zeer actief onweer voorkomt en juist doorgroeit in de nacht(meer als 50 ontladingen per minuut).  Nachtelijk onweer dus.

Niet ieder model laat dit systeem ons land heel bereiken. Maar detailmodel Harmonie maar ook het WRF en Hirlam model laten deze wel vannacht actief over ons land trekken.  Hierbij moet rekening gehouden worden met zware windstoten tot 70km/u, hagel en veel regen.  

charts_harmonie_pcp_bnl_11 Harmonie om middernacht 0:00u.

charts_harmonie_pcp_bnl_13 (1) 02:00u

charts_harmonie_pcp_bnl_1504:00u

Nogmaals, met dit onstabiele thermische weer zijn buiensituaties vrij moeilijk in detail te schetsen. Het kan dus zijn dat de buien toch iets of flink afwijken of (de)activeren als verwacht. Naar verwachting hebben morgenochtend alle buien ons land verlaten en wordt het in de midden en oosten nog eenmaal zomers warm. 

 

**********UPDATE 23:30**************

image_b_de (1) De eerder genoemde MCS, met flink wat onweers-ontladingen, trekt nu door Centraal België met hoog tempo. Ook zijn er nog enkele pittige onweersbuien boven de randstad ontstaan. Met een klein uurtje komt de MCS Brabant binnen en trekt zo noordwaarts. Tussen 4 en 5 vannacht komt zei aan in noord Groningen. De grootste kans op flink onweer op dit moment is tussen de zwarte ingetekende lijntjes op de kaart.

**** 

shelfcloud21mei1En we hebben het geweten ook, dit was Zwolle om 02:10 vannacht. Een prachtige shelfcloud (4-laags) verlicht door onweer.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

12 reacties

Gesloten voor reacties.