ischgl

Groen, dat was tot het voorbije weekend de hoofdkleur in de Alpen. Met de nadruk op ‘was’, want het witte goud heeft de zaak overgenomen. Pistebully’s rijden al uit om de boel aan te stampen, toch zeker op de hogere pistes zoals je op dit beeld uit Ischgl kan zien. Ja, de winter is gearriveerd, en nog niet zo’n klein beetje, want het zou best kunnen dat het zeer lokaal in de Lage Landen ook al wat wit kan beginnen kleuren.

eps_pluim_tt_06280

Op welke manier? Dat zie je in deze en onderstaande temperatuurpluim van het Europese EC-model van gisterenavond. Vorige week hadden we het hier op de site over hoe de verschillende weermodellen omgaan met de huidige bijzondere weersituatie en het daar best moeilijk mee hebben. Het Amerikaanse GFS ging vol voor de verzachting, waar EC dan vol tegenin ging. De kans op een verlenging van het huidige relatief koude weerbeeld zette ik toen 35%, ook al zei bijna heel het GFS-ensemble anders. Gewoon omdat we nu net in die bijzondere atmosferische omstandigheden zitten en ik weet dat vooral GFS het daar moeilijk mee heeft. En terecht blijkt nu, want voor het noorden van Nederland komt er van een verzachting amper iets in huis. Integendeel, er is nu zelfs een cluster van lijntjes die voor het aanscherpen van de kou gaat komend weekend.

eps_pluim_tt_06350

Maar eerlijk is eerlijk. Het ensemble voor het zuiden van Nederland ziet er helemaal anders uit. Hier komt de verzachting duidelijk wel door, al is daar nog heel veel onzekerheid over.

rart_16111300_16110712

De oorzaak is simpel, we krijgen de komende dagen te maken met verschillende kleine lagedrukkernen die pal over, of misschien zelfs ten zuiden van de Lage Lage landen overschuiven.

tmp2_16111300_16110712

Dat verklaart het best wel grote verschil in temperatuursverwachting voor onze kleine kikkerlandjes.De trekrichting van de laagjes markeert de grens tussen een koude polaire en een zachte maritieme luchtsoort. En waar die grens precies komt te liggen … dat is een beetje de vraag van vandaag.

gfs-0-30

Op de Europese weerkaart zien we een heuse trein van die kleinschalige lagedrukkernen ontstaan. Een eerste trek morgen overdag voorbij.

rart_16110809_16110800

Maar voor het zover is kunnen er vandaag ook al wat sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Zo is er op het actuele radarbeeld te zien dat in de provincie Groningen een paar kleine sneeuwbuitjes actief zijn, en dat bij lichte vriestemperaturen. Kan iemand dat bevestigen?

rart_16110903_16110800

Komende nacht zou het opnieuw prijs kunnen zijn. In Gelderland en Overijssel deze keer waar een zwak oud front helemaal verpietert. Veel gaat het niet voorstellen hoor, maar toch genoeg om het even wat wit te kunnen laten kleuren.

rart_16110918_16110800

En dan is het wachten op die lagedrukkernen. Op dit beeld is het niet te zien, maar het zou gerust kunnen dat in die blauw gekleurde gebieden ten noorden van de kern de lucht toch net genoeg afgekoeld wordt om een boel natte sneeuwvlokken te zien dwarrelen. Zoals gezegd ligt de trekrichting niet 100% vast. Jammer, want kleine verschuivingen kunnen op korte afstand grote verschillen veroorzaken. GFS laat de eerste kern over het Belgisch-Nederlandse grensgebied trekken.

rart_16110918_16110718

HIRLAM berekent hem zuidelijker, met dan vooral voor de Ardennen en het Sauerland sneeuw.

rart_16110915_16110800

De nieuwste HIRLAM-run en EC berekenen hem nog wat zuidelijker. Dan blijft het in een groot deel van de Lage Landen gewoon droog, maar wel koud bij temperaturen net boven 0°C.

rart_16111021_16110800

GFS laat een volgende kern donderdagavond en -nacht overschuiven. Hier nu wel een duidelijk sneeuwsignaal voor Groningen. Alleen … opnieuw berekent EC die weer zuidelijker en blijft het daar dan net weer droog. En dat blijft zo maar doorgaan tot in het weekend. Maar je ziet, de onzekerheden zijn heeel groot. Goed mogelijk dat er in de noordelijke helft van de Lage Landen zelfs amper iets van neerslag te zien gaat zijn.

rart_16110921_16110800

Ook voor de Alpen hebben die laagjes hun impact want uiteraard schuiven die dingen verder het vasteland op. Vooral voor de noordwestelijke Alpen is dit een goede zaak. Reken vanaf de Mauriennevallei in Frankrijk tot in Vorarlberg.

rsum_16111406_16110800

Hajo berichtte gisterenavond over een meter sneeuw in die kanten. Wel, lijkt me zeer realistisch. Tot aan het einde van volgend weekend zit er zelfs nog meer in. Uiteraard doet GFS daar nog een dikke schep bovenop, maar die kaart bespaar ik je. Ook elders aan de Noordkant gaan ze nog sneeuw zien hoor, maar daar zijn de hoeveelheden toch eerder beperkt.

poolwervel-28-jan-2014

Afsluitend nog snel hogerop kijken. Ik dacht dat het reageerder Maurice was die de kat gisteren de bel aan bond. Hij melde dat het Britse MetOffice van een koude winter uitgaat omdat de poolwervel heel rare dingen doet momenteel. Vervolgens deed hij er wat lacherig over, maar daar ben ik het niet mee eens. Want ook ik hou wel degelijk met dit scenario rekening. Ik heb even een kaart opgevist van een van mijn berichten van drie jaar geleden. Een boterzachte winter in Europa, maar een ijskoude in Noord-Amerika. Dat had te maken met de polaire wervel die in de stratosfeer op die plaats zo georiënteerd was dat er continu arctische uitbraken waren.

ecmwf10f240

En kijk nu eens wat de berekeningen zijn voor binnen tien dagen! Opnieuw wordt de poolwervel enigzins noord-zuid georiënteerd. Maar ditmaal ligt daar een ander werelddeel … Europa. Is de poolwervel zijn winterse pijlen op ons aan het richten? Goed mogelijk. OK, het is nog ver weg en het staat er nog niet 100% op (zeker niet in de onderste stratosferische lagen), maar toch ga ik het in de gaten blijven houden, want dan is er tegen het einde van november vanalles lekkers mogelijk.

gensprob-4-276

Zo zien we op de GFS-ensemble kaarten dat er een aanzienlijke kans is dat de hogedruk weer terugkeert naar Groenland.

gfs-0-336

En dat zou aan de grond tot echte blokkades kunnen leiden waardoor we ons misschien wel kunnen opmaken voor het echte winterse werk. Woeoehhh … spannend. Ik blijf het hier volgen. Jullie ook?

PS Zie nog even Hajo’s berichtje overt de vriesnacht in Nederland


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.