Al sinds sinds het weercafé maandag openging, hebben we de koudebel in het oog die ons midden volgende week vanuit het oosten nadert. Dat die er effectief gaat komen is ondertussen wel een zekerheidje. Maar nog steeds hebben we geen zicht over wat dat ding gaat doen. Trekt die uiteindelijk de oceaan op? Komt die ergens tot stilstand? Gaat die uiteindelijk toch weer terug naar het oosten tollen? De modellen weten het niet en wij dus ook niet want zo’n retrograde koudebellen staan niet op de reguliere drankkaart. Even een overzicht. Hier zie je de berekening van GFS00 van deze morgen. Koudebel komt eerst tot stilstand boven Lotharingen, …

… maar schuift dan plots noordwaarts, richting Hamburg, waardoor de Lage Landen plots binnen de invloedsfeer van de nog warme Noordzee komen.

In de GFS Parallèle komt die al nabij Oostenrijk tot stilstand om daarna weer richting het oosten te gaan. De mogelijke sneeuw of regen bereikt de Lage Landen daardoor zelfs niet.

Bij EC00 schuift die koudebel via Noord-Frankrijk de oceaan op en zakt het Scandihoog daardoor naar ZO-Europa weg. De Lage Landen komen daardoor in een ZZO-aanvoer.

Je ziet, onzekerheid troef en dat zien we ook in het ensemble voor De Bilt. We komen sowieso even in een oostelijke aanvoer en het wordt gevoelig kouder. Maar wat dan?

Als die trekrichting van die koudebel al bijna onberekenbaar is, heeft het helemaal geen zin om nog verder te kijken. Maar hier in het weercafé doen we het toch even 😉 , gewoon omdat er echt wel bijzondere dingen worden berekend. GFS komt eerst met een Russisch arctische uitbraak.

En helemaal op het eind wordt een Scandilaag berekend die daar spontaan ontstaat. Ongezien!

In de Parallèle-run ten slotte schuiven Atlantische laagjes de Middellandse Zee op. Een scenario waar ik heel hard naar uitkijk, maar dat is voorlopig nog een verre droom. Waar denk jij dat het naartoe gaat?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

74 reacties

Gesloten voor reacties.