Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Trekrichting koudebel maakt verder verloop nog steeds erg onzeker

check ook eens

74 Reacties

 1. Frederic schreef:

  1 ding is wel al zeker: een echte westcirculatie zit er voorlopig niet aan te komen. Oef! 😉

  • Martijn sonnenberg schreef:

   ligt er aan waar je die west circulatie definieert. Een ‘west circulatie’ waarbij de laagjes over het iberische schier-eiland naar de middellandse zee reizen zou volgens je bericht nog tot de mogelijkheden horen (en is prima, want dan blijven wij en de alpen in de koude sector) 🙂

 2. T.D. schreef:

  Dat betekend: Afdekken van mijn Tropische planten:)

 3. Martijn sonnenberg schreef:

  op je vraag: wat verwacht je. Vorige winters was het EC op het oog op lange termijn consequenter, maar bleek het GFS het vaak uiteindelijk toch bij het juiste eind te hebben. Ik hoop ook dat GFS gelijk heeft. Als ik rond + 144 uur kijk zijn de modellen het al op belangrijke details oneens (UKMO, ICON, GEM meenemend). Van die modellen is EC wel het meest ‘ongunstig’ dus om die reden zou ik ook op basis van objectieve informatie een lichte voorkeur voor gfs/ukmo/gem uitspreken

 4. Ab schreef:

  @Frederic, EC pluim van 00z toch kouder geworden en dan met name de nachten met ook steeds meer leden die voor matige vorst gaan. Wel natuurlijk in ogenschouw genomen een toenemende onzekerheid maar de tendens blijft een daling van de temperatuur.

 5. Frederic schreef:

  sneeuwkansen voor komende woensdag iig nog steeds aanwezig:

 6. Frederic schreef:

  en daarna grote onzekerheid in windrichting, maar … geen WC:

 7. Martijn sonnenberg schreef:

  side-note: Ski Arlberg heeft de (laagste) sneeuwkanonnen/-lansen aangezet. Kan even proefdraaien zijn, maar op het onderste stuk van de schlegelkopf en de schlosskopf zijn witte hoopjes verschenen!

 8. Frederic schreef:

  Hier de sneeuwkaart van EC00:

 9. Remko schreef:

  Toch wel een bijzondere ontwikkeling die ik in mijn lange leven zo niet heb gezien. Sneeuw in november ja, een nachtvorstje ja, maar voor een langere periode nachtvorsten en stabiliteit in de aanvoer richting? nee. Met deze constellatie gaan we een bizarre december tegemoet.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   daarom, zoals ik eerder schreef… Niet te veel teleurstelling als het voor ons land een eerste winterprik wordt met enkele dagen vorst en wat natte flatsen. eigenlijk horen we hier (door die warme bak water voor de deur) nog niet de winter in te gaan op dit moment van het jaar, itt bijv Canada of Siberie op gelijke breedtehoogte. aanvoerrichting is normaliter over de noordzee.
   Als we langdurig ‘over oost’ onze luchten aangevoerd krijgen kan het wel eens een memorabele december worden! (net zo memorabel als de zomer eigenlijk. Toen ook weinig aanvoer over de noordzee, dus die gelijkenis gaat op)

 10. vanDam schreef:

  Obergurgl – Hochgurgl heeft vandaag de eerste liften geopend, dat lijkt mij het eerste niet gletschergebied in Oostenrijk die open is, 11 van de 25 liften draaien.

  https://webtv.feratel.com/webtv/?design=v3&pg=121E2E32-862A-4791-8936-B41853615FB6&lg=nl&cam=5570

 11. Asten (Harmelen) schreef:

  De GFS 06.00 hoofdrun is wel heel wreed… kleine ijstijd..

  • Robert schreef:

   Ja die is op schaatstour

  • Martijn sonnenberg schreef:

   GFS is redelijk consequent met het vervolg van de migratie van hoge druk. Als dit de constellatie wordt voor komende maanden…
   brrrrr

   En met een zwakke straalstroom, waarom niet? wegblazen van die hoge druk is dan een stuk lastiger

  • Ab schreef:

   Idd erg koud GFS 6z run @Asten, hogedruk op de juiste plaats in het verboden gebied tussen IJsland en Scandinavië in richting eind november. Daarmee dus aanvoer van zeer koude bovenluchten vanuit NW Rusland richting West Europa oa de LL. Met dan zelfs matige vorst overdag en strenge vorst in de nachten eind van de GFS 6z run.
   Onbetrouwbaar natuurlijk maar wel erg leuke voorpret 🙂

 12. carl schreef:

  op het einde van de run, wat een pak sneeuw in groot deel van Europa.
  De pisten in Winterberg / Ardennen / Alpen kunnen allemaal open.
  Tot het laagste dal.
  Nooit meegemaakt wauwwwww

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Opera-Momentopname_2018-11-15_115707_www.wetterzentrale.de.png

 13. Frederic schreef:

  GFS06 is inderdaad ongezien

 14. qlubtempo schreef:

  Het is weer smullen van de voorpret. Potje toepen aan de bar met deze weerkaarten??

 15. Willem schreef:

  Krijgen we dit jaar ook weer video analyses? Mocht ik graag naar kijken en uitleg daarin is vaak makkelijker. Dit weercafe is ook erorm gaaf! Ga zo door.

 16. Remko schreef:

  En feit is dat de termijn van betrouwbaarheid steeds dichterbij komt en de modellen deze oplossingen niet steeds verder weg schuiven. Nee, Friesland kan wakker worden.

 17. Hans schreef:

  Huuhhhhhh?? Lijkt wel of ik de enige ben die aan het werk is…….

 18. Hans schreef:

  IT GIET OAN !!!!!!!!!!!

 19. Daniel (Heerhugowaard) schreef:

  Hansie Hansie Hansie, rustââââââg…..We zijn er nog niet hé?! 🙂 Maar vind je enthousiasme wel aanstekelijk werken hoor! Ga zo door! (Dan moet het goedkomen ;))

 20. Frederic schreef:

  ook het GFS06-ensemble is ijskoud, met steeds minder onzekerheid:

 21. Roy schreef:

  Goeiedag zeg! Waar staat dat café?? Vanuit Gran Canaria (aan het zwembad) haast ik me naar de bar om een verfrissend biertje te halen want hier moet ik toch wel even op proosten!!! 🙂

  • Roy schreef:

   Heej waar is mijn profielfoto gebleven? Zijn er dit seizoen nog veranderingen op komst? like/dislike systeem, app of andere nieuwtjes wellicht?

   • Jannes schreef:

    Foto kan via Gravatar vooralsnog, liever hier maar dat later.

    Verder komt er nu eerst de app, dan die andere dingen als er nog tijd over is 😉
    Helaas vreselijk veel tijd kwijt geweest met gedoe rondom ons groene slotje, maar na een complete servermigratie is dat eindelijk uit de lucht!

  • Jorne schreef:

   Hey Roy jij ook weer hier! Ik dacht al waar blijft ie, maar gran canaria is ook nirt verkeerd

   • Roy schreef:

    Haha niks lekkerder dan onder een palmboom op de webcams te kijken maar er ligt nog bijna niks!! Valthorens moet de geplande opening zelfs opschuiven wegens sneeuwgebrek las ik. De skivakanties zijn al geboekt. Een gokje in januarie met ‘Les Saissies’ in Espace Diamant (nooit geweest, geen idee) en in februari met de familie naar het jou welbekende ‘Valmorel’ 😉

    • Jorne schreef:

     Ja de vroege openingen worden even (overigens terecht naar mijn mening) op hun plek gezet. Espace diamant, interessante keuze, ben benieuwd naar je ervaringen!
     Ha! Valmorel, goeie keuze, een Frans dorp dat wel goed gelukt is, op een prima hoogte en goed betaalbaar. 1 must do: van col du mottet in 1 ruk helemaal naar beneden skiën naar de onderkant van de Rocher sleeplift, daar bij Clarines een welverdiend pilsje op hun terras bestellen! Heerlijk steil beginnen en glijden door de bossen als afsluiter, mijn favoriet!

 22. Ronaldo schreef:

  Best fris….
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/15-11-JrE65S8UK7.gif[/img]

 23. Snowfever schreef:

  Best fris?!….brrrrrr…Maar laat maar komen.

 24. Robert schreef:

  Waar kun je de actueelste pluimen zien??

 25. Ronaldo schreef:

  Het kan dus wel 😉 …. (meteofictie)
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/hetkanduswel_2018-11-15_1554.png[/img]

 26. Tobias schreef:

  Kan 1 van de weermannen ook een resumé geven op alles wat nu loopt:) heerlijk deze voorspellingen

 27. Filzmooser schreef:

  Bring it on…….!

 28. Jorne schreef:

  Het GFS loopt weer binnen voor de 12 uur run, ik ga met verhoogde attentie letten op het laagje wat over het Groenlandhoog heen schoof in de GFS06 run (zie hieronder)

  Deze zorgde namelijk later na uitzakken en uitdiepen als Middellandse Zee depressie voor die aangesterkte oostelijke toevoer in die geweldige run van vanmiddag!

  Ben benieuwd of het GFS dit laagje weer berekent en wat de gevolgen dan zullen zijn!

 29. Jorne schreef:

  Daar gaan we! Het Scandihoog blijft tot 144 uur vooruit wat langer op zn positie, klinkt goed maar heb het liever niet, want wat gebeurt er: Het vergeet het Groenlandhoog te voeden met warmte waardoor die onder druk ligt van een depressie ten westen van Groenland, en het Scandihoog houdt een beetje verbinding met de hoge druk boven het zuiden via de Zwarte Zee zo ongeveer dus wordt de koude toevoer uit Rusland beetje afgesneden. Eens zien hoe het verder gaat
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-144-(1).png[/img]

  • Jorne schreef:

   174 uur vooruit. Ik ben nog niet overtuigd, die oranje pluk moet naar Groenland om de weg voor de meest extreme kou vrij te maken. Dat laagje bij Lapland zou de hoge druk boven Scandinavie misschien op kunnen ruimen?
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-174.png[/img]

  • Jorne schreef:

   Pfoe.. 198 uur vooruit, zuidelijke stroming komt even op gang, kijken of het Scandihoog snel weer kan versterken en een depressie onderdoor kan sturen zodat de wind weer op standje oost gaat. Ben benieuwd of ze nog een konijn uit de hoge hoed hebben, vooralsnog ben ik weinig onder de indruk zeg ik met mn winterbril op
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-198-(1).png[/img]

  • Jorne schreef:

   234 uur vooruit, langzaam schuifelen we diep het meteofictieland in en de warme zuidelijke taartpunt weet maar van geen wijken. De kou lijkt zo dichtbij maar is o zo ver weg in deze run. Ik laat m doorlopen, moet nodig gaan koken! Vergeet niet je stem uit te brengen in onze Hellmann wedstrijd!!!
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-1-234.png[/img]

 30. Frederic schreef:

  De verschillende ensembleleden zijn al tot +192h bekend. Allemaal sukkelen ze met die koudebel. Hij komt er, maar die trekrichting … to close to call heet dat dan. Het jammere is dat dat net bepalend wordt voor het weerbeeld. Mijn kansinschatting op sneeuw in de LL staat nog steeds op 25%.

 31. petervdl schreef:

  Het viel me afgelopen weekend tijdens het windsurfen op IJmuiden op dat het zeewater al behoorlijk is afgekoeld. Het lijkt wel kouder dan normaal in november. Momenteel al onder de 10 graden. En dat na zo’n warme zomer.

 32. Remko schreef:

  Roetpiet doet roet in de weersoep. Jongens , het is nog vroeg. De constellatie is er, nu de richting nog.

 33. Marcel H schreef:

  We hebben dúsdanig mooie kaarten voorgeschoteld gehad afgelopen dagen, dat het alleen nog maar minder kan worden. Maar een klein beetje sneeuw zijn we ook al blij mee. 🙂

 34. nils schreef:

  Even geen NL winter dan… Maar de alpen?? Neige? Schnee? Neve?

 35. nils schreef:

  oja… Over een paar uur kan het zomaar weer winter zijn in weerkaartenland

 36. nils schreef:

  Ik hoor net tijdens het rtl weer dat er iets bijzonders is gebeurd vandaag!!!
  Volgens de weerman is de stubaier gletsjer de hoogste gletsjer van Europa!

 37. Martijn sonnenberg schreef:

  EC gaat meer naar de ‘ oude’ GFS toe, GFS meer naar de ‘oude’ EC. GEM komt nu met mooiste output. Vooruizichten blijven spannend, met nog geen duidelijkheid of het hoog zijn honk weet te maken bij ijsland. lukt dat, dan zitten we voor langere tijd gebakken

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.