Het winterseizoen zit erop, tijd om een nieuwe hobby te zoeken, of toch niet? Gletsjers bieden de mogelijkheid om je favoriete bezigheid ook gedurende de zomermaanden uit te oefenen. Vaak zijn gletsjers slechts enkele weken of maanden per jaar gesloten. Ze liggen vaak zo hoog dat de minste neerslag er gewoon sneeuw vormt. De zomer is dan ook het ideale moment om te genieten van de eeuwige sneeuw.

gletsjer-skien

Klinkt toch als muziek in de oren, héél het jaar je favoriete sport kunnen uitoefenen. Maarrrr, hou wel even rekening met de volgende ‘minpunten’. Gletsjers bewegen, waardoor het plaatsen van vaste liften enorm moeilijk is. De oplossing hiervoor zie je al aankomen … sleepliftjes. Enorm veel sleepliftjes, niet altijd geliefd bij iedereen, maar het is natuurlijk wel een pluspunt dat je hier op een gletsjer veel op kan oefenen. Daarnaast zijn de condities van de pistes niet altijd optimaal. Gedurende de dag lopen de temperaturen op, waardoor de sneeuw op de pistes gaat smelten. Hierdoor kan je weleens een pistenbully zien passeren en in sommige gevallen worden de pistes zelfs gesloten. Iets wat natuurlijk geen minpunt is, is de aanwezigheid van de zon. Ideaal om je batterijen op te laden, mits de nodige bescherming. Smeren is de boodschap, want de kans dat je gaat verbranden is reëel. Kleed je hier ook op: skiën met korte mouwen is sowieso een groot risico bij valpartijen en een echte no-go. Daarnaast kan je ook beter fysiek voorbereid beginnen aan deze reis. Gletsjers liggen zo hoog dat je wel even last kan krijgen van de hoogte. En daarnaast kan je er best op tijd bij zijn, de pistes zijn het best in de ochtend en vaak sluiten gletsjers in de zomer al na de lunch.

Welke gletsjer kies jij?

Wil je alvast je auto beginnen inladen, dan heb je keuze zat! Ga je liever richting Frankrijk, wil je Italië ontdekken, het prachtige Zwitserland of liever toch naar Oostenrijk? Hieronder volgen enkele van de belangrijkste gletsjers en hun openingsuren, zodat je alvast kan beginnen plannen. Check voor je vertrek toch altijd of de gletsjer wel effectief open is!

Gletsjers in Frankrijk

Frankrijk is gezegend met gletsjers waar je 365 dagen per jaar terecht kan om te gaan wintersporten. De bekendste gletsjers zijn te vinden in Tignes en Les Deux Alpes. In Lex Deux Alpes kan je terecht op Dome De La Lauze, de hoogste gletsjer van Europa. In de winter heb je hier 200 kilometer piste, in de zomer heb je 20 kilometer pistes en een funpark. Vooral dit funpark is enorm in trek. Professionals trainen hier enorm vaak op de boxen, rails en de indrukwekkende halfpipe.
Daarnaast kan je genieten op de gletsjer van 2 groene, 2 blauwe en 2 rode pistes, die zeer breed zijn, ideaal voor beginnelingen. Klein minpuntje: de liften sluiten hier al om 12:30 uur.

Glacier_Deux-Alpes
Ook in Tignes kan je het ganse jaar door genieten, in de zomer heb je hier 20 kilometer piste op La Grande Motte. Hoewel het funpark de hele dag open is, sluiten ook hier de pistes zelf vlak na de lunch. Verwacht een ultramodern skigebied met nauwelijks wachttijden en een bruisend nachtleven. Tignes is ook gezegend met 2 zwarte pistes, iets wat zeer uitzonderlijk is op een gletsjer. Eén andere gletsjer in Frankrijk die te vergelijken is met Tignes is Val D’Isere. Samen met Tignes vormen deze de Espace Killy. Val D’Isere is net dat tikkeltje minder gevariëerd dan Tignes in het aantal mogelijkheden en pistes.

maeva-tignes-grande-motte-hotels-france-tignes-val-claret-144466_54459orjxm

Gletsjers in Zwitserland

In Zwitserland kan je Zermatt en Saas-Fee bezoeken. Beide bieden de mogelijkheid om gedurende het ganse jaar te wintersporten. In de zomer heb je hier 20 kilometer aan pistes. Wil je genieten van de prachtige uitzichten van de Matterhorn, boek dan een reisje richting Zermatt. Werk voor je vertrek aan je conditie, want de pistes bevinden zich op een hoogte van 3883 meter! Verwacht steile pistes en ijle lucht, de beginneling kan misschien dit tripje beter even uitstellen.resized_650x365_origimage_576976

Ga je liever de mondaine tour op, dan is Saas-Fee een aanrader. Ook in Saas-Fee kan je professionals spotten die hier komen trainen in de zomermaanden. Geniet vanaf 18 juli van een tasje koffie in het hoogste draairestaurant ter wereld! In Saas-Fee kan je al om 7:00 uur de metro in richting de Allalin Gletsjer voor een parcours van 20 kilometer pistes. Daarnaast is het dorp van Saas-Fee authentieker en autovrij, een echte bezienswaardigheid.
saas_orig

Gletsjers in Italië

De liefhebbers van heerlijke pasta kunnen hun hart ophalen in Italïe. Het gebied van de Passo Dello Stelvio ,of de StilfserJoch, is geopend van 30 mei tot en met 1 november. Gezegend met 2 sleepliften, goed voor 30 kilometer aan pistes en een funpark kan je hier genieten van de Italiaanse zon op een hoogte tot 3400 meter tot 12:45 uur. Net zoals in Saas-Fee of Les Deux Alpes komen hier veel professionals oefenen. Pluspunt hier zijn veel hotels gelegen vlak aan de pistes.

piste-sci-stelvio

Een andere mogelijkheid biedt Val Senales, met 30 kilometer aan pistes. Val Senales is een vrij rustig en onbekend gebied, dus zeker het ontdekken waard. Ook aan afwisseling is er geen gebrek, de gletsjer biedt zowel rode, blauwe als zwarte pistes. Het winterseizoen duurt hier tot 8 mei, vroeger kon je hier het ganse jaar door terecht. Indien de condities het toelaten blijft dit gebied langer open, dus wie weet kan je hier deze zomer wel gaan skiën of snowboarden! Leuk weetje, hier hebben ze de ijsman ‘Otzi’ teruggevonden.
val-senales

Gletsjers in Oostenrijk

Naast al deze opties heb je natuurlijk ook nog altijd de mogelijkheid om richting Oostenrijk te trekken. Hierbij kan je denken aan Hintertux, Stubai, de Kitzsteinhorn, Dachtsteingletsjer en de Mölltaler.
Ongetwijfeld is Hintertux de bekendste gletsjer, met zijn 18 pistes en 10 liften is dit het grootste gletsjergebied in Oostenrijk gedurende de zomermaanden. Verwacht 60 kilometer pistes, afhankelijk van de condities natuurlijk. Hintertux biedt enorm brede pistes met een afwisseling tussen rode en blauwe, ideaal voor de beginners die tijdens de zomer willen blijven oefenen. De gletsjer is open van 08:15 uur tot en met 16:30 uur. Opgelet: de sleepliften sluiten al om 13:00 uur, maar de andere liften draaien gewoon door. Aangezien dit één van de populairste gletsjergebieden is, kan het hier iets drukker zijn dan in de andere gletsjergebieden. 365 dagen skiplezier, dat kan in Hintertux.
hintertux3_01
Op de Stubaiergletsjer kan je geen 365 dagen terecht, maar dit jaar kan je hier terecht tot 3 juli. Vroege vogels komen hier aan hun trekken want de pistes gaan al open om 07:30 uur! Officieel heb je hier meer pistes dan in Hintertux, met zo’n 110 kilometer. De langste afdaling op de gletsjer is zelfs 10 kilometer. Gedurende de dag kan je wel eens een pistenbully zien passeren om een optimale kwaliteit te leveren. In de namiddag is alles helaas wel gesloten. In de Stubaiergletsjer vind je het hoogste commerciële restaurant van Oostenrijk, bezoek de Jochdohle op een hoogte van 3150 meter.

StubaiTirol_Moreboards-Stubai-Zoo_02-72dpiWeb
De Mölltalergletsjer is ook 365 dagen per jaar open, afhankelijk van de sneeuwval. Ontdek Oostenrijk op een hoogte van 3122 meter over 3 pistes. Deze zijn open vanaf 08:00 uur in de ochtend. Helaas heb je hier maar 15 kilometer piste die het ganse jaar open is, maar combineer dit met wandelen, hiken of fietsen. Ideaal als je toch de sneeuw niet kan missen in de zomer. De Mölltalergletsjer is ook een aanrader voor beginners. De pistes zijn veelal blauw en rood en enorm breed. Pluspunt, in dit gebied zijn de laatste jaren enorm veel investeringen gebeurd om het geheel te moderniseren.

moelltal_glacier_4_157489
Een ander optie voor de beginnende wintersporter is de Dachtsteingletsjer. Hier zijn er naast de 3 sleepliften ook 2 stoeltjesliften. De Dachtsteingletsjer is het ganse jaar open, maar hier heb je slechts 5 kilometer aan pistes. Het leuke aan de Dachtsteingletsjer is dat er enorm veel activiteiten zijn om nog te doen, zoals de Dachten Skywalk: ontdek met een trap een glazen platform boven de afgrond. Of ga eens op verkenning binnenin de gletsjer.

dachstein_kl1_gr
Een kleine vermelding waard is de Kaunentaler gletsjer, deze is open van oktober tot juni, maar hier komt elke type skiër aan zijn trekken. Er zijn speciale routes voor mensen die niet houden van geprepareerde pistes, daarnaast zijn er ook speciale voorzieningen voor mensen met een handicap zodat deze ook kunnen genieten van wintersport! De gletsjer is zowel een uitdaging voor beginners als gevorderden.

thumb_1385__contentimg_big

De Kitzsteinhorn in Kaprun heeft 52 kilometer pistes, maar is helaas niet het ganse jaar geopend, je kan hier tot juli terecht. Combineer een voormiddag op de latten met een namiddag in het meer van Zell Am Zee. Ondek in Kaprun de mogelijkheden van brede afdalingen, offpiste mogelijkheden en meerdere funparken. Heel veel professionals, zowel skiers als snowboarders gaan richting de Kitzsteinhorn om te trainen. Zeker een bezoekje brengen aan de befaamde Gipfeltwelt 3000, geniet van prachtige panorama’s, de binnenkant van de Kizsteinhorn en leer alles over de natuur.

157711_kitzsteinhorn-gletscher

Prijzen variëren van gebied tot gebied, je kan hiervoor best even terecht op de website van de gletsjer. Voor een dagje op de Stubaiergletsjer ben je al snel €37,80 kwijt. In Hintertux betaal je ongeveer €42,50 voor een dagje gletsjerplezier. In Frankrijk kan je terecht voor €38,50 per dag, Zwitserland is al wat prijziger hier kan je makkelijk €65 betalen in Saas-Fee, Italie is iets goedkoper met €44.
Pluspunt aan een wintersportvakantie in de zomer is dat je het makkelijk kan combineren met een namiddag wandelen, fietsen, hiken, zwemmen,… voor ieder wat wils op deze vakantie.

Heb jij ervaring met een wintersporten in de zomer? Ben jij al naar een gletsjer geweest? Ik kijk al uit naar je ervaringen en eventuele tips!


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

9 reacties

Gesloten voor reacties.