Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

Transportkou en Hellmannen

check ook eens

87 Reacties

 1. Vincent schreef:

  ik moet nog schaatsen kopen, maar nu heb ik volgens mij wel de garantie dat je kan schaatsen, of niet?

 2. Henry Lutjegast schreef:

  @Vincent, heb je nu nog meer garantie nodig dan dit?? Alle modellen spreken van echte transportkou. Daarbij komt de temperatuur ook overdag niet meer boven de 0 graden! Dat betekent dat er snel een hele mooie, zwarte, ijsvloer komt op alle ijsbanen, sloten enz. in NL.

  @Hajo, Ab en anderen. Hoe zit het eigenlijk met de wind in NL?? Ik hoor daar niemand over, maar het lijkt mij ook een voorwaarde voor een mooie ijsvloer dat er in het begin eigenlijk geen wind is. En als er overal al een mooi ijsvloertje is gevormd, dat dan de wind aantrekt zodat er sneller ijs gevormd wordt. Want de kan de wind de warmte, van het vormen van ijs, sneller afvoeren.

 3. Matthieu schreef:

  Nieuwste gfs is zacht…

 4. Vincent schreef:

  zie ik het goed dat we met de nieuwe gfs geen ijsdagen meer krijgen?…

 5. Erik schreef:

  Geen paniek, is gewoon weer een absurde run 🙂

 6. Ronaldo schreef:

  GFS 06u totaal van slag ??? Pure west circulatie. Weg winter. Hier begrijp ik niets van. Ben een beetje verbijsterd. Voor de Alpen noordkant wel een goede run. dat dan weer wel. Sjeemig. Voor de LL winterliefhebbers is dit helemaal ruk. (excuseer) Ben heeeel benieuwd naar het ensemble.

 7. Ronaldo schreef:

  @ Erik. Laten we daar maar van uit gaan. Hoop doet leven.

 8. conure schreef:

  NEEEEE! Dit kan en mag niet waar zijn!

 9. Ronaldo schreef:

  In het ensemble wordt de hoofdrun niet ondersteunt en zit hoog in de pluim. Gelukkig. De meeste leden gaan voor koud. Tot 31 jan. zijn alle leden het eens en is er een dalende trend. Na 31 jan. schiet de hoofdrun omhoog terwijl het merendeel van de leden de dalende trend houden. Wel steeds meer spreiding na 02 feb. in de pluim op 2m. (prikpunt oost NL) Al met al een vreemde run. Hoogst opmerkelijk. GFS weet het gewoon nog niet. Lopen alle andere modellen mooi in de pas voor een winterinval vanaf 30 jan., deze GFS run neemt een andere route. Je kan haast zeggen “GFS is van het padje af”.

 10. Sander schreef:

  Geen paniek wat mij betreft, GFS heeft gewoon wat last van haar maandelijkse periode 😉
  Zo lang de andere weermodellen mooi op dezelfde koers zitten is er weinig reden tot paniek. Laat maar komen die kou!

 11. Keida schreef:

  Ik neem aan dat de GFS pluim van weer.nl steeds 1 GFS run achterloopt? Want daar gaat GFS nog voor diepvries..

  waar kijken jullie naar de GFS temperatuur pluim? Via wettercentrale.de (ensembles hieronder derde pictogram?)

 12. Ronaldo schreef:

  @ Sander. Zo is het. Alleen heeft de GFS de maandelijkse periode vaak 3x per week. Wellicht wordt het eens tijd om de GFS dokter te raadplegen!! 😀

 13. Ronaldo schreef:

  @ Keida. Ik kijk op meteociel voor de 2m pluim voor NL. Vaak raadpleeg ik eerst op wetterzentrale de 850 HPA pluim voor de alpen. Heb ik vandaag overigens (nog) niet gedaan. Was te verbaasd over deze zachte hoofdrun.

 14. Jan schreef:

  Volg de site al een tijdje en heb al veel geleerd:)
  Wat ik nog niet begrijp is de opmerking die veel wordt gemaakt: de hoofdrun zit hoog, laag of in het midden van de ensemble en dat is dan goed of minder goed. @Hajo, @Ab, @Ronaldo en anderen, wat wordt hiermee bedoeld?

 15. Keida schreef:

  De hoofdrun heeft de meeste rekenkracht en zou daarom ook het meest betrouwbaar moeten zijn.

  Echter, bijv bij het ECMWF ensemble zijn er 50 test-runs, allemaal met beperkte power, maar samen geven ze een goede indicatie. Met andere woorden: als álle 50 runs 1 kant op wijzen, dan zegt dat veel meer dan als de hoofdrun ineens veel hoger dan het gemiddelde van de 50 runs uitkomt.

  Andersom is het ook: zit er een enorme spreiding in de 50 runs, dan is de hoofdrun meer leidend, omdat die in zijn eentje meer kracht heeft dan de erg verspreidde 50 kleinere runs.

  Dus als veel kleinere lijntjes 1 kant op wijzen en de hoofdrun zit in het midden: grote(re) kans dat het gemiddelde van deze voorspelling klopt
  Als de hoofdrun hoger of lager in de waaier van lijntjes zit: kleinere kans dat de hoofdrun uitkomt, eerder dat het gemiddelde van de kleinere runs iets meer naar de hoofdrun toe ‘gebogen’ wordt.

 16. Keida schreef:

  Eigenlijk dus: onder en overschatting van de hoofdrun

 17. Jan schreef:

  @Keida: Hartelijk dank voor deze duidelijke uitleg. Ik begrijp het nu veel beter.

 18. Ronaldo schreef:

  @ Jan. Een ensemble is een bundel van lijntjes (leden) die berekend worden met iedere keer een ander uitgangspunt. In het ensemble worden ook de hoofdrun, en de controlerun berekend. De hoofdrun heeft het meeste rekenpower. Als je de kaarten kan lezen, dan kan je de hoofdrun zelf uittekenen voor een bepaald gebied. Het kan echter zijn dat de hoofdrun niet aansluit met alle andere reden van het ensemble. Elk lid krijgt zn eigen uitgangspunt en dus berekening mee. Als alle leden voor koud weer gaan en de hoofdrun gaat voor relatief warm weer, dan kan je dat in het ensemble zien, en dan zit de hoofdrun hoog (qua temps) in de pluim (ensemble) Als je onderin de weerkamer het derde rondje van links indrukt (ensembles)en op de kaart van Wetterzentrale drukt en dan een puntje kiest in oost Nederland (prikpunt), dan zie je het ensemble op 850 HPA +/- 1500 meter. Op 29 jan. schiet de dikke groene lijn omhoog. (de hoofdrun) op dat moment zit hij hoog in het ensemble. De warme uitbijter. Tevens zie je anaf 2 feb. een enorme spreiding van alle lijntjes. Dan is de onzekerheid het grootst. ik hoop je hiermee wat geholpen te hebben.

 19. Ronaldo schreef:

  @ Keida. Je was me net voor. 🙂

 20. Jan schreef:

  @Ronaldo: Ook jij hartelijk dank voor je duidelijke uitleg. Ik leer hier elke dag meer. Wat is het weer toch een interessant onderwerp, en dan met name als er winter op komst is;)

 21. jordy schreef:

  De nieuwe GFS run lijkt beter te beginnen, nog even afwachten…

 22. Marco schreef:

  Tjongjonge….zelden zo gespannen zitten wachten op een gfs run..winter maakt je gek!

 23. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 12u bekend inmiddels t/m 168h en komt net aan goed voor de LL. Met alsnog een oostelijke stroming vanaf 30jan. En dat door een uitloper van het Russische beer naar scandinavie. Met zelfs op 1febr (168h) een koud laagje wat ten zuiden van NL langs trekt en de oostenwind versterkt. Met dan overdag lichte vorst (vanaf 30jan al voor het oosten 31jan de rest van NL) en in de nachten lichte tot matige vorst. Wordt vervolg!!

 24. Leo schreef:

  ? Waar zitten jullie te kijken? Bij mij doet wetterzentrale.de t niet, skystef.be ook niet..

 25. Ab schreef:

  @Leo, kijk op meteociel, want daar kun je ook de 2m tempr zien!!!!!!! ps ook 2,3,4 nog koud bij de GFS hoofdrun van 12u.

 26. Ab schreef:

  Ook UKMO 12u (geldig t/m 144h) en NOGAPS 12u (geldig t/m 180h) gaan voor dik winterweer voor de LL vanaf 29/30jan. En dat allemaal door die Russische joekel van een Beer!!!! En daardoor een oostelijke stroming van transportKOU!!!!

 27. Marco schreef:

  Via weer.nl is het ook prima te volgen. De eerste dagen van de
  nieuwe week zitten we op het randje maar gedurende de week lijkt de russische beer zich wat uit te breiden zodat we volop in de kou zitten

 28. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 12u blijft ook na 4febr winters (op 5febr na) voor de LL tot het einde aan toe. En dat door aanhoudende hogedruk activiteiten boven NW Rusland en telkens de depressies vanuit het westen zich erop stuk lopen en dan maar een zuidelijke koers nemen naar Spanje en de middelandse zee. Met voor de zuidkant aardig wat sneeuw momenten op de GFS kaarten van 12u. Voorlopig zo de GFS hoofdrun nu van 12u weer bij gedraaid voor winterweer voor de LL vanaf 30jan vergeleken met de GFS oper van 6u.

  Ook GEM 12u komt met de Russische Beer als winnaar uit de strijd. Met dan een koude oostelijke stroming vanuit Rusland naar de LL. Het wordt almaar zekerder op deze manier als alle modellen gaan voor transportkou voor de LL vanaf aankomend weekend en erna 🙂 Ik zet mijn JOKI op 9 na vanavond als ook ECMWF 12u run blijft gaan voor winterkou 😉

 29. Marco schreef:

  Wat houdt JOKI in Ab??

 30. Ab schreef:

  @Marco, op verschillende weerfora’s die ik volg (oa weerwoord en vwk) hanteren ze een cijfer gevoelens over de a.s winter inval of je positief erover bent of neutraal blijft of minder positief enz. Het gaat dan vooral om jouw gevoel wat ie denkt over bijv de a.s winter inval. En ik ben er momenteel na de eerste vele avondruns van de weermodellen gezien te hebben vrij positief erover, maar wacht ook nog ff de EC run en pluim af. Dan neem ik een beslissing hoe ik erover denkt.

 31. Marco schreef:

  @ab bedankt voor je uitleg. Een groot aantal vaktermen kan ik nog ontcijferen maar de term JOKI kende ik nog niet. We wachtem idd vol spanning op de ec run

 32. Leo schreef:

  @Ab. Sorry en met alle respect, maar zo geweldig vind ik de gfs 12h hoofdrun niet. Wat vorst lichte van 31/1 tot 3/2, daarna veelal rondom het vriespunt, om pas 9/2 er weer duidelijk onder te gaan. Geen schaatsrun dit. Maar gelukkig zit de hoofdrun wel redelijk in de bovenste helft van het ensemble.

 33. Leo schreef:

  hmm, ik lhad nog “lichte” aan vorst toegevoegd. Het had er voor moeten staan.. sorry..

 34. Ab schreef:

  ECMWF hoofdrun van 12u inmiddels bekend t/m 96h vooruit en de Russische beer is aanzet met dus oostelijke winden vanaf 29jan voor de LL. Wordt vervolg!!!!

 35. Erik schreef:

  Vrijdag maar naar de winkel voor een nieuw paar schaatsen 🙂

 36. Ab schreef:

  EC inmiddels bekend t/m 168h en de vorst valt al in vanaf 29jan. Met dan al lichte vorst overdag en lichte tot matige vorst in de nachten. Wel beweegt het hoog zich iet terug naar het oosten door depressie activiteit vanuit het westen. Maar nog steeds sterk genoeg voor oostelijke winden tot 168h (1febr) voor de LL. Wordt vervolg!!!!

 37. Ab schreef:

  Vanaf 192h vooruit zakt het hoog naar het zuid oosten toe door die depressies vanuit het westen. Met dan op 2febr overdag nog lichte vorst voor een groot deel van NL (uitgezonderd zeeland) en in de nacht naar 3febr 0 tot -4gr. En op 3febr overdag weer boven nul +2gr. En dat door een westenwind. Maar tegelijkertijd opnieuw een lagedrukgebied vanuit het westen dat NL gaat aandoen op het einde 4febr. En dat door opnieuw vanuit Rusland de grote BEER. Met dan een extreme kou uitbraak op hoogte (1500m) naar scandinavie en de Baltische staten. Namelijk -28gr. Dat is nog allemaal ver weg en erg onbetrouwbaar. In ieder geval ziet de KT er goed uit bij de ECMWF hoofdrun van 12u. Met al vanaf 29jan de winter inval met dan als kans op een ijsdag voor NL 🙂 Straks de EC pluim maar weer eens bekijken of ie net zo koud uitpakt als vanochtend of nog kouder 😉

 38. Stefan schreef:

  Vandaag teruggekeerd van een een paar dagen Brixen im Thale. Voor iedereen die nog bang is dat er niet genoeg sneeuw aan de noordkant van de alpen ligt, wees gerust, er ligt ruim genoeg. In Brixen zijn ze met shovels en vrachtwagens het dorp weer begaanbaar aan het maken. Ik had gisteravond de auto schoongemaakt, en vanmorgen lag er alweer 20 cm vers poeder op de auto. Je weet niet wat je boven op de berg allemaal tegenkomt. In Westendorf zijn bij het Talkaser restaurant de skirekken waar je de skies tegenaanzet helemaal ondergesneeuwt. Buiten de pistes ga je tot je middel de sneeuw in. Heb genoeg mensen zien ploeteren om uit zo’n witte gevangenis te komen. Gisteren was de sneeuwval zo heftig dat we zijn gestopt met skiën omdat het zicht door de sneeuw was teruggelopen tot 5 meter. Nu nog een maand goed winterweer in Nederland, dan hebben we er hier ook nog wat aan.

 39. poederbeuker schreef:

  Zijn afgelopen weekend terug gekomen van een week knallen in het brandnertal. Het was een top week. De eerste dagen alleen maar zon. Lekker met een pilsje op het terras, geen probleem. Vrijdag hevige sneeuwval zoals jullie allemaal hebben gezien op de cams. Buiten pistes op sommige plaatsen minimaal tot middel in de sneeuw. Op de pistes echt super kwaliteit sneeuw. Nu hopen dat het in de ll lekker gaat vriezen en mijn winter kan niet meer kapot.

 40. tommie schreef:

  @Ab, sorry dat ik het vraag hé ik ken er wel niet veel van maar je zegt dat er volgende week een lagedrukgebied afkomt vanuit het westen en de ergste koude dan voor Scandinavie en de Baltische Staten zijn tegen 4febr. zijn dat dan goede vooruitzichten??

 41. Ab schreef:

  @Tommie, dat wat ik besprak was de laatste EC kaart van 240h vooruit. Want op die kaart komt er een lagedrukgebied naar de LL en op diezelfde kaart weer een herboren beer uit Rusland met die kou uitbraak op hoogte naar scandinavie en Baltische Staten. En NL zit op die laatste kaart in de zachte lucht door die lagedruk. Maar de kou blijft op de loer, dat is wat ik ermee wou zeggen. Sorry als je het niet begreep.

 42. Leo schreef:

  Al met al reden genoeg tot paniek wat mij betreft. Ook het ECMWF gaat nu twijfelen. Behoorlijk afwijkende (hoofd) run dit, en ook hier (net als bij het gfs) komen we niet verder mee dan wat schaatsen op een ondergelopen weiland.Hoop dat dit vergissingen zijn van GFS en ECMWF, maar het moet nu toch snel stabiel terugkeren; de tijd dringt..

 43. Ab schreef:

  Hier nog de GFS pluim van 12u voor midden NL. Het is wel de weerplaza versie. En let niet op die blauwe lijn. Want dat is de controle run. De GFS hoofdrun zelf staat er niet op, waarom dat snap ik niet. Maar kijk eens naar het ENS gem, toch wel vrij koud te noemen. http://www.weerplaza.nl/data/gens/pluim_gens_volledig_06260.png

 44. tommie schreef:

  @Ab geen probleem ik volg namelijk graag je updates maar zoals @Leo al bevestigde moeten we ons eigenlijk wat zorgen gaan maken??

 45. Sydney schreef:

  Jammer dat de twijvel weer bij sommige toeslaat. Deze is wel of misschien terecht.

  Weet iemand waarmee we die grote beer kunnen verwennen? Zodat we hem hier kunnen houden.

  Ik ben gek van witte poeder. Vooral in de Alpen maar een een of twee weken schaatsen is ook niet verkeerd. Dus ik blijf maar duimen dat die GFS en ECMWF een vergissing is zoals Leo zegt.

 46. Eric schreef:

  @stefan goed te lezen dat je weer terug ben…alles goed gegaan met de auto?
  Heb ik het goed dat ik weer terugmoet om weer me caravan uit te graven. Jammer dat je laatste skidag weinig zicht had maar goed je heb ook hier ruim verkondigd dat je bakken met sneeuw wilde hebben in brixen …. Nou dat is nu uitgekomen…. Er ligt nu sneeuw genoeg tot mei 2012

 47. Stefan schreef:

  Vlak een westcirculatie niet zomaar uit, deze is de afgelopen maanden zo sterk dat die zich niet zomaar gewonnen geeft, dus onderschat ook deze warme uitbater niet van de modellen want voor je het weet hebben we i.p.v. ijs alleen maar warm water.

 48. Sydney schreef:

  @ Eric en Stefan en Simone

  Gaat een van jullie misschien naar Jump and Freeze in Westendorf.

 49. Stefan schreef:

  @Eric, klopt, je kan weer terug om verder te graven. Gisteren kwam de sneeuw met bakken, nee met vrachtwagens uit de lucht. De caravan van mijn ouders was schoon, maar er ligt alweer 30 cm op het dak. Heb nu alweer zin om terug te gaan, maar eerst maar even de auto laten repareren, wordt een nieuwe motor. Volgende auto wordt een Audi, wat reed dat ding goed.

 50. a.f.koeling schreef:

  Spannend he 😉

 51. Stefan schreef:

  @Sydney, ik moet je telleurstellen (en mijzelf) de koek is even versnoept. Onze auto is op de heenreis naar Brixen afgelopen zaterdag ter hoogte van Duisburg in Duitsland langs de autobahn op de vluchtstrook overleden (motor kapot), dus de geldkraan moet even op een andere manier stromen (helaas).
  Ik ga dus niet naar Westendorf, maar als jij wel gaat, veel plezier.

 52. a.f.koeling schreef:

  Iedereen in spanning voor de ECMWF pluim, rapapa rapapa (trommelgeroffel) Hoeoeoeo, spannend, zal hoofdrun uitbijter zijn? 😉

 53. Ab schreef:

  Tuurlijk @afkoeling, ik denk een warme uitbijter op het end 😉

 54. a.f.koeling schreef:

  Ja @ab, bedoelde inderdaad het einde. Maar van mij mag de hele run een warme uitbijter zijn 😉

 55. Sydney schreef:

  @ Stefan

  Das niet leuk. Maar je kent het spectakel dus wel.

 56. Eric schreef:

  @sydney uiteraard ken ik jump and freeze ben bij de eerste 10 edities aanwezig geweest is altijd leuk om te zien maar nu ff niet

  @stefan weekend van 10 feb ga ik weer scheppen….. Je kan mee als verstekeling….

 57. Ab schreef:

  En idd is de EC oper en ook de controle run een warme uitbijter op de EC 10daagse van 12u. Met nog steeds een ENS gem dalend tot het vriespunt overdag vanaf 29/30jan en dat tot het einde aan toe. Wel iets minder dan vanmorgen. En in de nachten rond de -5gr. Wel een enorme spreiding van de lijntjes vanaf 2/3febr. Met dan een aantal die voor zachter weer gaan (oa dus de oper en controle run) en aardig wat lijntjes die voor zeer koud winterweer gaan, met zelfs matige vorst overdag. In ieder geval lijkt de winter eraan te komen 🙂 maar bij de meeste dringt alweer de vraag voor hoelang???? Ik wacht het lekker rustig af de verdere ontwikkelingen van dag tot dag. Hier de pluim http://www.knmi.nl/exp/pluim/

 58. tommie schreef:

  @Ab,dus vanaf pakweg 3febr kan het alle kanten uit als ik het nu goed begrijp?

 59. tommie schreef:

  @Ab ik was nog iets vergeten te vragen mijn excuses. Is dat erg dat de oper en controle run bovenaan zitten want dat zijn toch de belangrijkste??

 60. Ab schreef:

  Idd @Tommie gezien de spreiding en eigenlijk al vanaf 1/2febr. Maar als je kijkt naar het ENS gem is er nog niets aan de hand. Alleen die spreiding bewijst maar weer eens dat het dus alle kanten op kan. Zie die link die ik postte en dan kan je het zelf zien pluim

 61. Ab schreef:

  @Tommie, dat is allemaal op LT dat de oper eb controle run bovenin zitten. Je weet dat verandert toch vaak. Als je het allemaal te onzeker vindt kijk gewoon niet verder dan vijf dagen vooruit. En anders omarm de onzekerheid en je wordt er zielsgelukkig van 🙂 Dus m.a.w laat je verrassen en niet gek laten maken door de weermodellen. Want dat zie ik vaak hierzo bij sommige. Ik klaag nooit en geef de moed ook nooit op 🙂

 62. Leo schreef:

  Zeeeeerr mooie pluim!!! Zeker op het eind: echt mega veel lijntjes die voor de hoofdprijs -diepvriezer- gaan! Zelfs een aantal richting de -15 snachts en -10 overdag (helemaal op het eind!) Op die termijn kun je niet beter wensen denk ik. Trouwens: 3 “tube-oplossingen” richting volgende week do-vr-za ??? :warm (40%), koud (30%), heeeel koud (30%) ..
  NB ook heel opmerkelijk is de ineens grote spreiding zondag a.s., die ik niet helemaal begrijp. Maxtemp tussen de +6 en -2? In ontdek op de kaarten geen overzwalkend laag; dat is zaterdag vertrokken. En wat zijn de gevolgen voor het verdere verloop daarvan? Iemand anders wel?

 63. a.f.koeling schreef:

  Kou lijkt geen lang leven te hebben, met de nadruk op lijkt. Die control run zwabbert van koud naar warm en weer anders om. Alleen nu gaan ze met z’n tweeen (control en oper) omhoog vanaf vrijdag. Dat is geen goed teken 🙁 Aan de andere kant zegt het niks, omdat het veel te ver weg is, en dat er echt heel veel lijnen kiezen voor juist kouder weer tegen die tijd 🙂 Ook kan zo’n run zoals de hoofdrun, een aanzet zijn voor een heuze koudegolf. Want zoals @ab al eerder schreef over de ECMWF hoofdrun, dat deze zeer hoopvol is voor snelle terugkeer van de kou, doordat het hoog weer heel snel stelling probeerd in te nemen boven scandinavie. En omdat er zich in oost europa wel heel koude lucht heeft genesteld, betekent dit op wat langere termijn alleen maar verscherping van de kou. Dit zullen we zometeen in de 15-daagse zeker terug gaan zien! Nog een klein half uur en de 15-daagse is te zien, ik ben benieuwd.

 64. Leo schreef:

  @afkoeling: hoofd -en controlerun zwabberren wel vaker. Belangrijk lijkt mij dat het ensemble nog steeds erg gunstig staat en er steeds meer steeds koudere lijntjes komen. Ik denk ook, gezien de stabiliteit van de voorgaande runs, dat dit een eenmalige uitzondering is. Morgen beter. PS 22:15 komt de 15daagse pluim hoor..

 65. Leo schreef:

  En gaat het nog sneeuwen zaterdag a.s.? Zit op het randje hoor. Zal nooit veel worden, maar een cm of 3 4 zou al genoeg extra verkoeling kunnen geven natuurlijk!~Want die kan lang blijven liggen 🙂

 66. a.f.koeling schreef:

  @Leo. Ik deed ook mijn eerste zin teniet om te zeggen, dat het niks zegt, en dat er juist heel veel lijnen voor kouder weer kiezen. En de pluim is er inderdaad tussen 22:15 en 22:30 uur, zat niet goed op de tijd te letten. Was eerder aan het schrijven, maar werd er even af geroepen, gezin he 😉

 67. Leo schreef:

  @afkoeling Ja ze moeten je ook niet storen he .. ok 🙂 Nu ik je reactie nog een keer lees bedoelen we eigenlijk allebei hetzelfde 🙂 Doet nog iemand een 15daagse toelichting; of is het de moeite niet waard? Ik zie nu aan het eind van de 10daagse in de hoofdrun nog een klein sneeuwstormpje zitten trouwens. Maar niet leuk, want die zou overgaan gaat in regen en dooi. Uiteraard veel te ver weg voor dit soort details. Maar doe morgen maar weer ouderwets aanhoudend droge kou!

 68. a.f.koeling schreef:

  @Leo, denk niet dat er sneeuw gaat vallen.Heel misschien in het oosten een cm. Maar ook daar is de grond te warm, en wat niet weg dooit zal snel verdampen in die koude, droge, oostelijke stroming. Dat is wel jammer, want dat zou het plaatje compleet maken. Maar mij hoor je niet klagen, eerst die ijsvloer van een cm of tien 😀

 69. Ab schreef:

  En zo is het @afkoeling, door niet te klagen valt het allemaal wel mee 😉

 70. a.f.koeling schreef:

  @leo. We bedoelde inderdaad hetzelfde. Heel korte update 15-daagse. Dooi of vorst 😉 Lijkt aan de droge kant te blijven. Maar net wat je zegt, het is de moeite niet waard.

 71. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 18u stroomt binnen. Wat zal het worden?? Spannend!!!

 72. Ab schreef:

  In ieder geval ziet de GFS hoofdrun van 18u er veel beter uit op 120h vooruit. Met een westwaartse uitbreiding naar scandinavie en daardoor oostelijke winden voor de LL vanaf 29jan. Met dan de vorst inval en op 30jan kans op ijsdagen voor NL. Wordt vervolg!!!

 73. Ronaldo schreef:

  @Ab. Veel slechter dan de 06u run van vanmiddag is absoluut onmogelijk. Het kan dus alleen maar beter.

 74. Ab schreef:

  En de Russische beer staat echt op bij de GFS hoofdrun van 18u inmiddels bekend t/m 168h (1febr) En echte transportkou vanuit het oosten naar de LL. Met dan al overdag 0 tot -5gr en in de nachten al -4 tot -10gr. Spannend!!!

 75. Leo schreef:

  @Ronaldo. Nou dit ziet er goed uit hoor! Ab heeft vooralsnog niets te veel gezegd!

 76. Ronaldo schreef:

  @Leo. Ik had de twijfelachtige eer om die bagger run te mogen verslaan. Heb je hem gezien vanmiddag?? Ben alleen maar blij met een stevig koude run. Laat maar komen die kou. Ik heb de bedsokken en de slaapmuts al uit het vet gehaald 😉

 77. BB-King schreef:

  @ab. Waar bekijk jij de kaarten momenteel? Skystef doet het niet, heb je wellicht een directe link? Op meteociel kan ik het niet vinden 😉

 78. Ab schreef:

  IJSKOUDE hoofdrun van de GFS 18u. Met richting 4/5febr overdag matige vorst en in de nachten matige tot strenge vorst. En op 6/7febr zware sneeuwval vanuit het westen. En dat door een lagedrukgebied dat de dooi aanval in luidt dan met weer oplopende tempr tot boven nul overdag op 7febr. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Waar het mij nou omgaat is dat ie op de korte termijn (5dagen) er veel beter uitziet dan de GFS hoofdrun van 12u 🙂 Wie weet zet dat door bij de hoofdrun van 00u. Welte rusten allen!!!!

 79. Frederic schreef:

  nieuwe GFS ziet er idd goed uit. Het JMA-model laat vanavond trouwens iets zeer interessants zien. Ook hier ruimt de wind naar het oosten, maar er komt een frontale aanval van een afgesnoerde oceaandepressie op de Russische Beer. En net zoals een beer hoort te doen, duwt hij die depressie met zijn voorste poten onder zich door, met als bestemming: N-Frankrijk op woe 1 feb (met 5 tot 10 cm sneeuw voor de lage landen) en Venetië op don 2 feb waar die dan boven de Middellandse Zee een pak vocht opneemt en de zuidkant van de Alpen van een dik pak sneeuw gaat voorzien.
  Nu, het Japanse model blijkt allerminst een stabiel en consequent model te zijn, maar een soortgelijke output hebben andere modellen deze week ook al uitgespuwd. Alleen bleven de LL toen altijd net buiten schot wat de sneeuw betrof. Ik ben benieuwd.

 80. Ab schreef:

  @BB-King, juist op http://www.meteociel.fr kijk ik. En zoek dan GFS europe en je kan zo de 18u run bekijken. Succes.

 81. Wouter C schreef:

  Trusten @Ab

 82. Ronaldo schreef:

  Top run. Niets meer aan doen. Aan het einde verzachting, maar dat is veel te ver weg. Ga lekker (koud) dromen van mooie tochten met koek, en vooral zoopie met een opwarmertje erin. Yummie 😀

 83. BB-King schreef:

  @ab, mijn dank is groot! Nu met z’n allen duimen dat de 12u z’n best doet en ons een geweldige ochtend gunt 😉

 84. Leo schreef:

  Hij is weer mooi Ab! Op 5/2 zelfs een -10 overdag (Limburg) Bij weinig wind; mooi schaatsweer dat weekend ?! Friesland wordt helaas wat minder goed bedeeld in deze run, maar ach dat is detailwerk 🙂 Ik bekijk ws toch het ensemble straks nog even..

 85. Ronaldo schreef:

  @BB King. Je bedoeld de 00u run? De 12u run mag van mij ook best koud hoor. De komende maand alle runs met diepvries kou. MMM.

 86. Leo schreef:

  Mooi en hoopgevend ensemble ook! Hoofdrun zit vanaf 2/2 (vanaf dat moment toenemende spreiding) net in de onderste helft, maar vanaf 5/2 juist vrij ver bovenin. Diverse lijntjes waaronder de controlerun houden de kou tot het eind (10/2) vast, en tikken tussen 2/2 en 9/2 op meerdere dagen achter elkaar met name in Limburg de -15 aan.. Bij veel leden (net als de hoofdrun) een vrij sterke nw (minst koud) – zo (koudst) verdeling. Maar koud is ie!

 87. Ab schreef:

  En waar ik eerder zei gezien m’n reactie om 23:48u dat het moet doorzetten bij de GFS hoofdrun van 00 gebeurt ook. Want ook hier wint de Russische beer het. Met vanaf 29jan de vorst inval. Met dan in het NO van NL al kans op een ijsdag. En dat zet door vervolgens de gehele week van 30jan t/m 5febr door oostelijke stromingen en aanvoer van transportkou vanuit Rusland naar de LL. Met dus vanaf 30jan overdag meest lichte vorst en op enkele plaats ook matige vorst (vooral oosthoek). In de nachten meest tussen -4 en -10gr. Vanaf 6febr komt er een lagedrukgebied vanuit het westen en probeert een aanval uit op de Russische beer. En dat lukt half. Want hij trekt over NL heen naar het zuid oosten. Met als gevolg tijdelijk iets oplopende tempr tot boven nul ff op 6febr overdag. Maar bij het overtrekken van die laag kans op zware sneeuwval voor de LL tussen 6 en 8febr op de GFS kaarten van 00u. Uiteindelijk trekt een deel van die laag weg en dat opnieuw door de Russische beer dat dan weer verbinding vindt met een uitloper van het azorenhoog. En NL vervolgens te maken krijgt met NO winden en aanvoer van zeer koude lucht op 1500m tot -12gr en de 2m tempr weer ruimschoots onder nul zowel overdag als in de nachten. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al aanhoudende winter inval voor de LL vanaf 29/30jan op de GFS kaarten van 00u. Maar voor hoelang?? Dat is de grote vraag nu. Als het aan deze hoofdrun ligt HEEL lang!!!! 🙂 Maar gebeurt dat ook?? Ik duim ervoor 🙂 @Hajo kom er maar in met je nieuwe weerbericht. LATUS!!!!!!!!!!!!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.