EC Pluim

Klik voor vergroting

 

De ene winter is de andere nog niet. In de Lage Landen hebben we nu dan ook nog helemaal geen winter gehad, afgezien van een incidenteel vorstnachtje. Terwijl de Alpen sneeuwdump na sneeuwdump hebben. Rond de jaarwisseling gaven we aan dat op basis van stratosferische ontwikkelingen geen onvervalst winterweer zou zijn te verwachten voor de maandwisseling januari/februari. Dat blijft natuurlijk altijd koffiedik kijken, maar het geduld lijkt toch belood te gaan worden. En hoe! Hajo heeft daar vanmorgen alweer een mooie analyse van geplaatst. De modellen zitten weer lekker op één lijn. En dat is natuurlijk de bedoeling. Na het bericht van Hajo zijn er geen nieuwe modelberekeningen gekomen, wel is de EC pluim nu beschikbaar: en die is kouddd. Kijk maar eens hierboven.

EC gemiddelde

Klik voor vergroting

Wat willen we ook anders. Kijk maar eens naar bovenstaande kaart. Een joekel van een hoog in het gemiddelde van alle ECMWF berekeningen. We moeten eerlijk zijn: toch hulde voor dit model. ECMWF had deze winterinval al een tijd in de smiezen en bleef erin geloven. UKMO maakte nog wel eens een gekke sprong en GFS had ook wel eens last van een ochtendhumeur. Anyway, ze zitten weer op dezelfde toer nu. Een strakke oostelijke stroming met droge lucht, zonder sneeuw. Dat gaat een mooie ijsvloer opleveren. Kijk die ijspluim voor midden Nederland. In de loop van volgende week kun je met deze pluim op de schaats! En we gaan Hellmannpunten sprokkelen met gemiddelde temperaturen ruim onder nul. En dat betekent dat winter 2011/2012 de laatste plaats op de Hellmannranglijst definitief zal gaan verlaten

IJspluim voor Midden Nederland

Klik voor vergroting

Terugkomend op mijn eerste zin: de ene winter is de andere niet. Vorig jaar hadden we een vuile winter met veel sneeuw, meestal hebben we een winter met vooral stralingskou: uitstraling door opklaringen doordat we tijdelijk in koude lucht zitten of omdat er een hoog boven ons hoofd bivakkeert (vaak een inversiewintertje met mist). Echte transportkou is zeldzamer. Maar met deze weerkaarten krijgen we te maken met transportkou. Nog een voorwaarde voor transportkou is dat het brongebied koud is. De regio Moskou zit inmiddels rond de -20 graden en volgende week komt de -30 daar in zicht.  Laat dat nu net ons brongebied zijn. Nog mooier zou het zijn als de kern van het hoog nog wat op zou schuiven naar het westen. Dan wordt de motor verder opgevoerd en kunnen nog koudere bovenluchten deze kant op komen met een verscherping van de kou op grondniveau. Even afwachten wat de modellen gaan doen dus.

Voor de wintersportgebieden betekent het in ieder geval dat er geen grote sneeuwdumps op het programma staan voorlopig, maar een oostelijke stroming met koud en droog weer. Het zou wat zijn als er nog een Middellands laag ontstond met een leuke zuidkantdump die ook nog eens een trigger zou kunnen zijn voor het winterweer in de LL, maar dat is nog een kwestie van de komende modelruns in de gaten houden.

 

Categorieën: Nieuws

87 reacties

Gesloten voor reacties.