Met het einde van het wintersportseizoen in zicht ben ik dringend op zoek naar een nieuwe hobby voor de zomerperiode te overbruggen. Helaas ben ik nogal veeleisend, saai mag het niet zijn, ik hou er ook niet van om dingen en massa te doen, een gym is voor mij persoonlijk een no-go en verder hou ik van stilte en rust! Het lijkt een waslijstje aan eisen maar verrassend genoeg kwam de oplossing ook snel uit de bus. Wat als we nu eens gaan trailrunnen? En inderdaad na enkele keren aan trailrunning te doen was ik snel verkocht!

Trailrunning, wat is dat

Trailrunning wil zeggen dat je off-road gaat hardlopen door de natuur. Je parcours loopt over smalle paadjes met natuurlijke hindernissen zoals bergen, beekjes,… .  Vaak gaan lopers op zoek naar een andere uitdaging dan gewoon asfalt. Vergeet het zetten van betere tijden en geniet van de natuur, de rust en de omgeving. Onderschat een trailrun echter niet, de intensiteit is veel hoger dan bij een gewone run. Je gaat dus terug moeten opbouwen.

Voordelen

Naar mijn beleving wordt lopen minder saai, het krijgt een speelser karakter. Door de smalle paadjes, de heuvel op geraken, de focus wordt echt verlegd. Daarnaast ben je ook vaak alleen in de omgeving, wat ik als een super pluspunt ervaar. Maar er is meer, door trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor jouw bovenlichaam, constant balanceren op de oneffen terrein dat ga je voelen.  De impact op je gewrichten gaat dalen door de zachte ondergrond. Resultaat je gaat een langer afstand kunnen lopen.

Trailrunning in de Alpen

Wil je jouw nieuwe hobby ook uitoefenen op vakantie dan zijn de Alpen hiervoor een perfecte bestemming. Waar je wel moet rekening mee houden is het hoogte verschil. Acclimatiseer best enkele dagen op voorhand door te gaan wandelen. Daarnaast pas je ook best je tempo aan, loop je thuis tegen 10 per uur, verlaag dan toch even jouw tempo. Voorzie ook goed materiaal, schoenen met voldoende grip en eventueel een rugzak met eten en drinken voor onderweg.

trailrunning-mitterberg

Sankt Johann, Innsbruck en Zell Am See/Kaprun

Sankt Johann in Tirol is het gebied met de meeste trailruns, je vindt er ongeveer 10 uitgestippelde routes die variëren tussen 30 en 60 kilometer. Wil je opbouwen dan kan je hier ook runs vinden van 10 en 17 kilometer. De mooiste run van de omgeving zou de Kirchdorf – Niederkaise runde zijn, de zwaarste is de Kitzalp Ultratrail van 116 kilometer. Ook Innsbruck is een aanrader. Hier vind je runs vanaf 4,4 kilometer tot 77 kilometer. Voor beginners is zowel Innsbruck and Zell Am See een aanrader. Geniet van runs in de bergen, langs de rivier Inn of langs het meer in Zell Am Zee.

woly-sport-challenge2

Haalbare events voor beginners

Geniet van een run doorheen het Stubaidal eind juli. Hier vindt de Schlickeralmlauf plaats  waar je kan kiezen voor 7,5 kilometer met een hoogteverschil van 650 meter of 11,k kilometer met een hoogteverschil van 100 meter. In Oktober kan je dan weer terecht op het Salzburg Trailrunning Festival. Hier zijn er mogelijkheden van 7, 12, 15 en 22 kilometer.

Dus ben je nog op zoek naar je 5 redenen hier zijn ze nog eens op een rijtje;
– de combinatie van kracht- en cardiotraining
– heerlijk genieten van prachtige landschappen
– je kan in de zomer ook naar jouw geliefde Alpen
– haalbaar voor iedereen
– het is ook geweldig voor jouw mindset

Deze prachtige foto’s zijn afkomstig van de website van Zell Am See/Kaprun. Hier kan je ook meer informatie vinden over trailrunning in de regio.
Andere interessante websites zijn: Innsbruck Alpina en de website van het Salzburg festival.


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

1 reactie

Gesloten voor reacties.